Skift regnskabsprogram til Dinero - vi flytter dit regnskab HELT GRATIS - Læs mere her
X

Opret gratis konto

Tilbage til regnskabsordbogen Sidst opdateret: 03/09/2018

Bogføring

Bogføring er en systematisk og nøje registrering af alle dine transaktioner, både når det gælder køb og salg. Termen dækker så at sige over det at føre regnskab, så du ved, hvad du har købt og solgt. Med bogføring har du en komplet liste over dine virksomhedsaktiviteter.

Hvad er bogføring?

Hver gang du har indtægter eller udgifter, skal du registrere det med bilag på en organiseret måde, der angiver bilagene med numre. Det kaldes altså bogføring. Udtrykket er gammelt, og for år tilbage havde virksomhedsejere kun én bog til at føre sit regnskab i. I bogen kunne de få overblik over virksomhedens aktiviteter. I dag har vi økonomisystemer, der gør det hurtigere og lettere at bogføre i bogføringsprogrammer, som blandt andet giver dig mulighed for at scanne dine bilag direkte ind i dit regnskab.

Bogføring er kort sagt en måde at kunne redegøre for din virksomheds økonomi.

Det skal du huske at bogføre

Hvis du har købt noget på kredit, som du nu skal betale regningen for, skal du huske at anføre det i din bogføring. Det samme gælder, hvis en regning betales fra en kunde, som har købt på kredit.

Og for hver gang du køber eller sælger noget, skal du også huske at bogføre det. Selv hvis du køber sandwichs til dig og dine medarbejdere til frokost, skal du gemme kvitteringen og føre det ind i dit regnskab. Det gælder altså selv de mindste køb.

Dobbelt bogføring

Når du bogfører dine transaktioner, gør du det både i debet og kredit (omkostninger og indtægter), der står på hver sin side af din resultatopgørelse. Det vil sige, at du laver en modpost for hver post, du fører ind. Og det gør du netop for hele tiden at opretholde en balance i dit regnskab. Denne form for bogføring kaldes altså dobbelt bogføring.

Hvorfor skal du bogføre?

Med bogføring har du styr på din virksomheds økonomi. Det gør det hurtigere og nemmere for dig at lave din selvangivelse og årsregnskab. Ved at bogføre kan du bevare overblik over, hvad du skylder, hvad du har til gode, hvilken værdi din virksomhed og aktiver (eksempelvis maskiner, inventar og lignende) har, ligesom du kender dine indtægter og udgifter.

Det er altså en måde for dig at organisere økonomien på. Men du skal også bogføre for at have din dokumentation i orden, hvis SKAT eller andre myndigheder vil se dine bilag. Det er derfor meget vigtigt, at du gemmer dokumenterne og sørger for, at du anfører dine aktiviteter korrekt.

Spørg om hjælp til bogføring

Det er ikke altid lige let at holde styr på bogføringen. Derfor kan det være nødvendigt for dig at skaffe hjælp fra en revisor, bogholder eller Dineros bogføringshjælp. Vedkommende kender alle dele ud og ind og kan hjælpe med at få helt styr på alle bilag og dokumenter. Og er der rod på det område i din virksomhed, vil det let kunne brede sig til andre områder også.

 

Se hvor nemt det er at bogfører med Dinero

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Gør som andre virksomheder!

Få en Dinero konto og få styr på dit regnskab - det er helt gratis og uden binding