Sådan bogfører du vareprøver, som du har givet væk

• Læsetid: under 2 min.

• Sidst opdateret 05/03/2024

Denne guide er til dig, som har givet dine nuværende eller kunder vareprøver – helt gratis. En vareprøve er en vare, som du også sælger til dine kunder.

I guiden gennemgår vi, hvordan du gør klar til at bogføre vareprøver, samt hvordan du bogfører, at du har foræret en vareprøve væk.

Sådan bogfører du vareprøver

Først skal vi oprette en ny konto i vores kontoplan for at være klar til bogføringen. Kontoen opretter vi under RegnskabKontoplanOpret kontoKonto – se her, hvordan du opretter en konto. Kontoen oprettes som vist i nedenstående skærmbillede:

Vareprøver - Dinero

Bemærk, der skal ikke være noget moms på denne konto. Momsfradraget har vi nemlig fået, da vi bogførte vores oprindelige varekøb.

Nu er vi klar til at bogføre, at vi har foræret vareprøver væk. 😊

I denne del skal vi nu bogføre, at vi har foræret vareprøven væk. Da vi typisk har bogført denne vareprøve som vareforbrug (konto 2000 i Dinero) i første omgang, skal vi her “flytte” udgiften fra vareforbrug til vores nye konto (4015: Vareprøver). Denne “flytning” indeholder ikke moms, da vi har fået vores momsfradrag, da vi bogførte vores varekøb i første omgang.

Selve flytningen foretages i kassekladden – bemærk, at der her skal undertrykkes moms på konto 2000: Vareforbrug – se her, hvordan du gør (markeret med rød pil i billedet nedenfor).

Vareprøver - Dinero

Beløbet, der skal flyttes, er værdien (indkøbsprisen) ekskl. moms.  I ovenstående har vi flyttet varer til en værdi af 400 kroner ekskl. moms. Datoen er den dag, du har foræret vareprøven væk. Har du købt dine varer af en udenlandsk leverandør, skal du blot vælge:

• Konto 2050: EU-erhvervelser, hvis din leverandør er fra et EU-land,
  • Konto 2150: Varekøb verden, hvis din leverandør er fra et land uden for EU.

Med ovenstående skulle du gerne være klædt på til at kunne bogføre vareprøver 😊

Er du i tvivl om hvad vareforbrug er? Det kan du læse mere om her