Julegaver – sådan håndterer du julegaver til medarbejdere og forretningsforbindelser

 • Læsetid: 3 minutter

 • Sidst opdateret 07/09/2022


Det er nu den tid på året, hvor julegaver til dine medarbejdere og forretningsforbindelser er aktuelt.

Men nu har du en udfordring – hvordan bogfører du julegaverne, og hvad er reglerne egentlig på området? Svarene på spørgsmålene har vi til dig i denne guide. Vi inddeler guiden i to dele. Først lidt kort om reglerne på området, dernæst kaster vi os over bogføringen af julegaverne.

Inden vi går i gang, vil vi gerne fortælle om den måske vigtigste regel. Her kommer den.

Hvis det kun er dig (ejeren), der er i virksomheden (altså ingen medarbejdere), må du IKKE købe julegaver til dig selv på firmaets regning. Det gælder også, hvis der er flere ejere i virksomheden. Der skal være medarbejdere i virksomheden, før du må fratrække købet af julegaver. Det gælder uanset, hvilken virksomhedstype du har.

Har du medarbejdere, kan du altså godt læse videre 🙂

 1. Regler for julegaver til medarbejdere (og dig selv som ejer) 

  • Som ejer af en personlig ejet virksomheder (enkeltmandsvirksomhed, I/S, osv.) kan du IKKE få fradrag for julegaver købt til dig selv, hvis du kun er dig selv i virksomheden.
  • Som ejer af et selskab (ApS, IVS og A/S) kan du heller IKKE få fradrag for julegaver købt til dig selv, hvis du kun er dig selv i firmaet.
  • Selvom I er flere ejere af virksomheden, må I ikke få fradrag for julegaver, hvis I ikke har medarbejdere.
  • Som ejer må du dog gerne få julegaver, hvis din(e) medarbejder(e) også får det.
  • En medarbejder kan som hovedregel kun modtage gaver til en værdi af 1.200 kr. inkl. moms om året uden at blive beskattet af gaverne, men der er nogle særregler. Modtager medarbejderen en gave (fx et gavekort), der kan byttes til kontanter, vil denne gave altid være skattepligtig – også selvom den koster under 1.200 kr. De 1.200 kr. gælder kun, hvis medarbejderen i løbet af året IKKE har fået andre gaver. Hvis medarbejderen i løbet af året har fået andre gaver, må julegaven maksimalt have en værdi på 900 kr. inkl. moms. Hvis gavens værdi er højere end 900 kr. inkl. moms, skal medarbejderen beskattes af hele gavens værdi. Læs mere om de særlige regler i Skattestyrelsens guide.
  • Virksomheden har skattefradrag for hele omkostningen til julegaver. Der er IKKE noget momsfradrag på julegaver.

  Regler for julegaver til forretningsforbindelser

  • Julegaver til forretningsforbindelser vil som hovedregel altid blive set som en repræsentationsudgift med begrænset fradragsret. Der er kun fuldt fradrag (skat og moms), hvis du giver den samme gave til flere kunder (eller potentielle kunder). Gaven skal dog være med dit firmas logo/navn og må IKKE koste over 100 kr. ekskl. moms.

  Ovenstående regler er de mest gængse på området. Vil du læse mere om alle reglerne, er her et link til en mere uddybende guide, der handler specifikt om julegaver.

  Du kan også læse mere om gaver til forretningsforbindelser i vores blogindlæg om afgifts- og skattefrie gaver.

 2. Lad os tage et par eksempler.

  Eksempel 1 – julegaver til dine medarbejdere

  Du har købt vin som julegave til dine tre medarbejdere. Vinen har kostet 500 kr. inkl. moms pr. medarbejder, hvilket giver en totalværdi på 1.500 kr. inkl. moms.

  I det her tilfælde må du fratrække det hele skattemæssigt i dit regnskab. Bogføringen laver du ved at klikke på Bogføring –> Køb. Udfyld bilaget som vist i nedenstående – selvfølgelig med den dato dit køb af julegaver er hævet fra din bankkonto.

  Du har købt gaver til dine ansatte

  Eksempel 2 – julegaver til dine forretningsforbindelser

  Du har købt vin til et par forretningsforbindelser. Her er der andre skattefradragsregler end til dine ansatte. Det er heldigvis nemt at overholde dem i Dinero – du skal blot gøre som vist i nedenstående:

  Du har kobt gaver til dine forretningsforbindelser. Gaven var enten UDEN firmanavn/logo - eller - MED firmanavn/logo og kostede over 100kr. Stykket

Glædelig jul 🙂

Leder du efter hjælp til Dinero løn? Så kig med her.

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram