Sådan håndterer du julegaver til medarbejdere og forretningsforbindelser

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 23/02/2024


Det er nu den tid på året, hvor der skal uddeles julegaver til dine medarbejdere og/eller forretningsforbindelser.

Men nu har du en udfordring – hvordan bogfører du julegaverne, og hvad er reglerne egentlig på området? Svarene på spørgsmålene har vi til dig i denne guide. Vi inddeler guiden i to dele. Først lidt kort om reglerne på området, dernæst kaster vi os over bogføringen af julegaverne.

Regler for julegaver til medarbejdere (og dig selv som ejer) 

  • Som ejer af en personlig ejet virksomhed (enkeltmandsvirksomhed, I/S, osv.) kan du ikke få fradrag for julegaver købt til dig selv, da du ikke er ansat i virksomheden.
  • Som ejer af et selskab (ApS og A/S) kan du godt få fradrag for julegaver købt til dig selv, hvis du har en ansættelseskontrakt og modtager løn på lige fod med evt. andre ansatte.
  • En medarbejder kan som hovedregel kun modtage gaver til en værdi af 1.300 kr. inkl. moms om året uden at blive beskattet af gaverne, men der er nogle særregler. Modtager medarbejderen en gave (fx et gavekort), der kan byttes til kontanter, vil denne gave altid være skattepligtig – også selvom den koster under 1.300 kr. De 1.300 kr. gælder kun, hvis medarbejderen i løbet af året ikke har fået andre gaver. Hvis medarbejderen i løbet af året har fået andre gaver, må julegaven maksimalt have en værdi på 900 kr. inkl. moms. Hvis gavens værdi er højere end 900 kr. inkl. moms, skal medarbejderen beskattes af hele gavens værdi. Læs mere om de særlige regler i Skattestyrelsens guide.
  • Virksomheden har skattefradrag for hele omkostningen til julegaver. Der er ikke noget momsfradrag på julegaver.

Regler for julegaver til forretningsforbindelser

  • Julegaver til forretningsforbindelser vil som hovedregel altid blive set som en repræsentationsudgift med begrænset fradragsret. Der er kun fuldt fradrag (skat og moms), hvis du giver den samme gave til flere kunder (eller potentielle kunder). Gaven skal dog være med dit firmas logo/navn og må ikke koste over 100 kr. ekskl. moms.

Ovenstående regler er de mest gængse på området. Vil du læse mere om alle reglerne, er her et link til en mere uddybende guide, der handler specifikt om julegaver.

Du kan også læse mere om gaver til forretningsforbindelser i vores blogindlæg om afgifts- og skattefrie gaver.

Lad os tage et par eksempler.

Eksempel 1 – Julegaver til dine medarbejdere

Du har købt vin som julegave til dine tre medarbejdere. Vinen har kostet 500 kr. inkl. moms pr. medarbejder, hvilket giver en totalværdi på 1.500 kr. inkl. moms.

I det her tilfælde må du fratrække det hele skattemæssigt i dit regnskab. Bogføringen laver du ved at klikke på Bogføring → Opret nyt køb. Udfyld bilaget som vist i nedenstående – selvfølgelig med den dato dit køb af julegaver er hævet fra din bankkonto.

Eksempel 2 – julegaver til dine forretningsforbindelser

Du har købt vin til et par forretningsforbindelser. Her er der andre skattefradragsregler end til dine ansatte. Det er heldigvis nemt at overholde dem i Dinero – du skal blot gøre som vist i nedenstående:

Leder du efter hjælp til Dinero løn? Så kig med her.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram