Sådan registreres/bogføres kursdifference på et køb

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 23/02/2024


Har du købt en vare/ydelse i en anden valuta og efterfølgende betalt et større beløb i danske kroner? Se hvordan du laver kursregulering i denne guide. 

En kursdifference opstår fordi, du har modtaget en faktura med kredittid fra en udenlandsk leverandør i en udenlandsk valuta. Eksempel: Du modtager en faktura med dato d. 20/3/2023. Den faktura skal først betales 10/4/2023. I de 21 dage vil valutakursen ændre sig, og derfor vil der opstå en kursdifference – men det kan Dinero hjælpe dig med at håndtere.

Bogføring → Skabeloner → Opret nyt køb → kreditkøb. Det virker kun på kreditkøb, men frygt ej. Har du betalt din faktura samme dag, så kan det også fint lade sig gøre, du registrer det blot betalt på dagen. 👍

Bogføring af købet

Lad os tage et eksempel. Vi har modtaget en regning fra en tysk leverandør på 1.000 EUR for nogle varer, som vi skal sælge videre. Regningen er dateret til d. 20/3/2023 og skal betales senest d. 10/4/2023. Bogføringen ses i nedenstående (klik evt. på billedet for at gøre det større):

Registrering af betaling af købet: 

Det er nu blevet d. 10/4/2023 og dermed tid til at registrere betalingen af købet. Denne dag svarer 1000 EUR nu til 7500,00 DKK, hvorfor der vil opstå en kursdifference. Registreringen af betalingen laver vi inde på ovenstående bilag – det finder vi under Bogføring → Bilagsoversigt → Klik ind på bilaget og tryk “Registrer betaling”. Registreringen udfylder vi som vist i nedenstående:

Vi skal indtaste beløbet både i danske kroner, altså det som faktisk har forladt vores bankkonto og i euro, og Dinero finder herefter selv kursdifferencen.

Eurobeløbet skal kun rettes, hvis vi har lavet en delvis betaling af købet. Har vi betalt den samlede regning, er det hele beløbet i euro, vi har betalt. 👍

Indrømmet så er denne del ret nørdet og lidt regnskabsteknisk – men hvis du bliver nysgerrig på det bilag som er dukket op i din bilagsoversigt, så vil det se ca. således ud.

Altså øverst en linje som viser hvad der gik ind eller ud af banken på dagen.

Og i linje nummer to den kursdifference som opstod, efter vi brugte funktionen i Dinero.

[/pro]

Tips & bonusinfo: 

  1. Leder du i stedet efter, hvordan du laver valutakursdifferencer på et salg? Se guiden her.
  2. Interesseret i at læse mere om et udenlandsk køb? Se guiden her.
  3. Hvis du er i tvivl om, hvad forskellen på kontantkøb og kreditkøb er, så se guiden her.
  4. Hvis du vil omregne én valuta til en anden, kan du bruge vores valutaomregner.
Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram