Spring til indholdet

Læsetid: 2 minutter

Artikel kun for Dinero Pro

Kursregulering – Sådan registreres/bogføres kursdifference på et køb

Har du købt en vare/ydelse i en anden valuta og efterfølgende betalt et større beløb i danske kroner? Se hvordan du laver kursregulering i denne guide. 

Alle køb skal i Dinero bogføres i danske kroner – også selvom du har købt din vare/ydelse i en udenlandsk valuta. Det betyder, at du altid selv skal omregne dine køb til danske kroner. Brug evt. valutakurser.dk til dette.

En kursdifference opstår fordi, du har modtaget en faktura med kredittid fra en udenlandsk leverandør i en udenlandsk valuta. Eksempel: Du modtager en faktura med dato d. 1/11/2016. Den faktura skal først betales 10/11/2016. I de 10 dage vil valutakursen ændre sig, og derfor vil der opstå en kursdifference (mere om den i 2. del). Betaler du købet samme dag, er der ikke en kursdifference, og du bogfører derfor blot købet som et kontantkøb (Bogføring –> Køb –> Kontantkøb).

Bogføring -> Skabeloner -> Opret nyt køb -> kreditkøb

Bogføring af købet

Lad os gøre det her med et eksempel. Vi har modtaget en regning fra en tysk leverandør på 1.000 EUR for nogle varer, som vi skal sælge videre. Regningen er dateret til d. 1/11/2016 og skal betales senest d. 10/11/2016. Den 1/11/2016 var kursen på EUR 7,44. 1000 EUR. Omregnet til DKK giver det pr. 1/11/2016 7.438,90 DKK. Det køb skal vi nu bogføre. Bogføringen ses i nedenstående:

 

Registrering af betaling af købet: 

Det er nu blevet d. 10/11/2016 og dermed tid til at registrere betalingen af købet. Pr. 10/11/2016 svarer 1000 EUR nu til 7441,40 DKK, hvorfor der vil opstå en kursdifference. Registreringen af betalingen laver vi inde på ovenstående bilag – det finder vi under Bogføring –> Bilagsoversigt –> Klik ind på bilaget og tryk “Registrer betaling”. Registreringen udfylder vi som vist i nedenstående:

Så snart vi trykker “Gem betaling”, vil Dinero fortælle os, at der er en kursdifference på 2,50 DKK. Hvordan du bogfører det korrekt, viser vi lige nedenfor.

Sådan finder du differencen

Som det første skal vi finde den kursdifference, der skal bogføres. Den finder vi ved at gå ind på bilaget under: Bogføring –> bilagsoversigt) –> Klik på “Betalinger – (restbeløb x,xx)”. Herinde kan vi se den difference, vi skal bogføre. I vores eksempel har vi en kursdifference på -2,50 DKK – dvs. at vi her har betalt 2,50 DKK “for meget”. Havde der ikke være et minus foran, havde vi “betalt for lidt” – og dermed haft en gevinst pga. kursen.

Sådan bogfører du differencen

Differencen bogfører vi under Regnskab -> Kassekladde. Udfyld kassekladden som vist i nedenstående skærmbillede:

Køb - udligning af faktura

Med ovenstående postering kan vi nu med glæde gå tilbage til vores købsbilag og se, at det nu er udlignet. Alt er nu i den skønneste orden 🙂

Tips & bonusinfo: 

  1. Leder du i stedet efter, hvordan du laver valutakursdifferencer på et salg? Se guiden her.
  2. Interesseret i at læse mere om et udenlandsk køb? Se guiden her.
  3. Hvis du er i tvivl om hvad forskellen på kontantkøb og kreditkøb er. Se guiden her.
  4. Hvis du vil omregne én valuta til en anden, kan du bruge vores valutaomregner.
  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Sidst opdateret 16/09/2019

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?