Udenlandsk køb – hvordan bogfører jeg det?

• Læsetid: 3 minutter

• Sidst opdateret 09/11/2021

Har du købt varer eller ydelser i udlandet med en mærkelig momssats, eller er du bare i tvivl om, hvordan du bogfører et udenlandsk køb? Så er du kommet til det rigtige sted.

Der er normalt ikke moms på varer, som bliver sendt på tværs af landegrænserne, så længe to virksomheder handler med hinanden (B2B). Hvis du har oplyst dit CVR-nummer (VAT-nr.) klarer din leverandør det automatisk. Det er gældende uanset, om det er fra et EU-land eller udenfor EU. Har du alligevel modtaget en faktura med 25% dansk købsmoms skal du se denne guide.

Har du modtaget en udenlandsk faktura med moms på?

Har du alligevel modtaget en regning med udenlandsk moms f.eks. med 23% fra Google i Irland, skal du gøre en af nedenstående ting:

1. Bede om en ny faktura uden moms på og få den anden krediteret (anbefales)
  2. Bogføre hele fakturaen med totalbeløbet på en konto, der håndterer udenlandsk moms. Du bogfører altså hele beløbet inklusiv moms og får derved ikke momsen tilbage (ikke sikkert SKAT godkender)
  3. Søge momsen tilbage fra Irland (langtrukket).

Der er ingen tvivl om, at du bør vælge mulighed nummer et, da det er den mest korrekte måde at håndtere udenlandsk moms på.

Sådan bogfører du et udenlandsk køb

Hvis du har importeret noget fra udlandet, enten en varer eller ydelse, og den faktura du har modtaget korrekt er uden moms, så kan du kigge på vejledningen herunder.

1. (Pssst –  Er beløbet i udenlandsk valuta og hævet et par dage efter regningen kom, så hop til kreditkøb som kan hjælpe dig.)

Lad os tage et eksempel, hvor du har købt et internetdomæne fra et firma i Irland (EU). Domænet er købt og betalt d. 5/3/2019. Domænet koster 170 kr., og beløbet er uden moms, da det er købt af en anden virksomhed i EU.

For at bogføre det, skal du klikke på Opret > Nyt køb og udfyld bilaget, hvor du vælger EU i købt fra og bruger et almindeligt forslag i beskrivelsen. (Er beløbet i udenlandsk valuta skal du altid se på din bank hvad er trukket i DKK eller bruge kreditkøb, se punkt 2)

Bogføring af kontant køb fra EU

Er der tale om et køb uden for EU, skal du vælge “Verden”. Det gælder fx, hvis du har købt fra USA.

2. Lad os tage et eksempel, hvor du har købt en konsulentydelse fra et firma i USA (Verden).

Ydelsen er købt d. 26/2/2021 og skal betales senest d. 5/3/2021.

Vi har betalt 1.000 USD for konsulentydelsen, og beløbet er uden moms, da det er købt af en anden virksomhed udenfor Danmark.

For at bogføre det, skal du klikke på Opret > Nyt køb. Vælg “Købet betales senere (kreditkøb)” og udfyld bilaget, som vist nedenfor. Husk at få oprettet leverandøren med det korrekte land. I det her tilfælde USA og vælge valutaen USD:

Viser køb i USD lavet som kreditkøb til en leverandør i usa

Klik eventuelt på billedet for at forstørre det.

Når du så betaler regningen skal du også bogføre det, og her håndterer Dinero automatisk kursdifferencen.

Det gør du ved at klikke på Bogføring > Bilagsoversigt og klik dig ind på bilag og tryk “Registrer betaling” og vælg det beløb som er gået ud af din konto i danske kroner:

Viser betaling i USD af købetsbilag hvor kursdifferencen er lavet automatisk

Så er dit køb fra udlandet og evt. i fremmedvaluta bogført! 🙌

Tips og bonusinfo:

• Undrer du dig over, hvorfor der bliver bogført moms på din momsangivelse, når du har bogført et udenlandsk køb uden moms? Så kan du se guiden her.
  • Hvis du har behov for at omregne én valuta til en anden så brug vores valutaomregner.
  • Har du fået en importspecifikation? Se her.
  • Hvis du har været en tur på forretningsrejse og har kørt taxa, spist på restaurant eller overnattet på hotel, er det lidt nogle andre regler, der er gældende. Det kan du læse mere om her.