Udenlandsk køb – hvordan bogfører jeg det?

• Læsetid: 3 minutter

• Sidst opdateret 07/05/2021

Har du købt varer eller ydelser i udlandet med en mærkelig momssats, eller er du bare i tvivl om, hvordan du bogfører et udenlandsk køb? Så er du kommet til det rigtige sted.

Bemærk:

• Har du købt udenlandske varer med henblik på videresalg, skal du benytte denne guide.
  • Hvis du har været en tur på forretningsrejse og har kørt taxa, spist på restaurant eller overnattet på hotel, er det lidt nogle andre regler, der er gældende. Det kan du læse mere om her.

Der er normalt ikke moms på varer, som bliver sendt på tværs af landegrænserne, så længe to virksomheder handler med hinanden (B2B). Hvis du har oplyst dit CVR-nummer (VAT-nr.) klarer din leverandør det automatisk. Det er gældende uanset, om det er fra et EU-land eller udenfor EU. Har du alligevel modtaget en faktura med 25% dansk købsmoms skal du se denne guide.

Har du modtaget en udenlandsk faktura med moms på?

Har du alligevel modtaget en regning med udenlandsk moms f.eks. med 23% fra Google i Irland, skal du gøre en af nedenstående ting:

1. Bede om en ny faktura uden moms på og få den anden krediteret (anbefales)
  2. Bogføre hele fakturaen med totalbeløbet på en konto, der håndterer udenlandsk moms. Du bogfører altså hele beløbet inklusiv moms og får derved ikke momsen tilbage (ikke sikkert SKAT godkender)
  3. Søge momsen tilbage fra Irland (langtrukket).

Der er ingen tvivl om, at du bør vælge mulighed nummer et, da det er den mest korrekte måde at håndtere udenlandsk moms på.

Sådan bogfører du et udenlandsk køb

Det er super nemt at bogføre et udenlandsk køb i Dinero! Vi inddeler guiden i

1) hvordan du bogfører et udenlandsk køb, hvor du har betalt det med det samme og
2) hvordan du bogfører et udenlandsk, hvor du har fået kredit.

Bemærk at vores assistance til momsen kun virker hvis du bruger vores crowd forslag. Er du Starter-bruger, og har du ikke flere forslag tilbage, virker det altså ikke.

1. (Pssst –  Er beløbet i udenlandsk valuta og hævet et par dage efter regningen kom, så hop til kreditkøb som kan hjælpe dig.)

Lad os tage et eksempel, hvor du har købt et internetdomæne fra et firma i Irland (EU). Domænet er købt og betalt d. 5/3/2019. Domænet koster 170 kr., og beløbet er uden moms, da det er købt af en anden virksomhed i EU. For at bogføre det, skal du klikke på Bogføring –> Opret nyt køb” –> Udfyld bilaget, som vist nedenfor: (Er beløbet i udenlandsk valuta skal du altid se på din bank hvad er trukket i DKK)

Udenlandsk køb - betalt med det samme

Er der tale om et køb uden for EU, skal du vælge “Verden”. Det gælder fx, hvis du har købt fra USA.

2. Lad os tage et eksempel, hvor du har købt en konsulentydelse fra et firma i USA (Verden).

Ydelsen er købt d. 26/2/2021 og skal betales senest d. 5/3/2021.

Vi har betalt 1.000 USD for konsulentydelsen, og beløbet er uden moms, da det er købt af en anden virksomhed udenfor Danmark.

For at bogføre det, skal du klikke på Bogføring –> Opret nyt køb –> Vælg “Købet betales senere (kreditkøb)” –> Udfyld bilaget, som vist nedenfor – husk at få oprettet leverandøren med det korrekte land. I det her tilfælde USA og vælge valutaen USD(klik evt. på billedet for at gøre det større):

Viser køb i USD lavet som kreditkøb til en leverandør i usa

Når du så betaler regningen skal du også bogføre det, og her håndterer Dinero automatisk kursdifferencen.

Det gør du ved at klikke på Bogføring –> Bilagsoversigt –> Klik dig ind på bilag og tryk “Registrer betaling” og vælg det beløb som er gået ud af din konto i danske kroner:

Viser betaling i USD af købetsbilag hvor kursdifferencen er lavet automatisk

Så er dit køb fra udlandet og evt. i fremmedvaluta bogført! 🙌

Tips og bonusinfo:

• Undrer du dig over, hvorfor der bliver bogført moms på din momsangivelse, når du har bogført et udenlandsk køb uden moms? Så kan du se guiden her.
  • Er dit køb i en anden valuta end DKK? Købet skal bogføres i DKK. Du kan se det danske beløb på din bankkonto – det skal du bogføre på betalingsdatoen. Er der en valutakursdifference kan du læse mere om det her.
  • Hvis du har behov for at omregne én valuta til en anden så brug vores valutaomregner.