Hvad er forskellen på kontantkøb og kreditkøb og hvornår bruger jeg hvad?

  • Læsetid: 3 min.

  • Sidst opdateret 05/03/2024


Der er ikke den store forskel på, om du vælger “Kontantkøb” eller “Kreditkøb”, når du bogfører et bilag. Det kan dog give lidt rod i regnskabet, hvis du gør det forkert – så brug lige et minut på at forstå det, for det er faktisk ret simpelt.

Valget sker, når du vil oprette et køb. Tryk på det store blå plus i højre hjørne Nyt køb

Kontantkøb – Købet er betalt med det samme

Når du køber noget til din virksomhed og betaler med det samme, fx med kontanter, dit Dankort etc., så er det et “Kontantkøb”, og du skal derfor vælge scenariet “Købet er betalt med det samme (kontantkøb)”.

Det vil altså sige, at hvis det, du har købt, er hævet fra din bankkonto med det samme, eller du har betalt med fysiske kontanter, så er det et kontantkøb. Typisk er det restaurantbesøg, køb i et supermarked eller transport der er betalt med dit kreditkort.

Det betyder, at du ingen gæld har til dem, du har købt fra, og at alt er betalt. Altså er pengene trukket fra din bank samme dag, som du har fået varen/ydelsen.

Bonus når du bogfører et kontantkøb, vil det fremgå som grønt og betalt i bilagsoversigten, netop fordi du betalte i samme øjeblik som du købte varen.

Kreditkøb – Købet betales senere

Kreditkøb skal bruges, når du køber noget, hvor du først betaler senere, dvs. din virksomhed skylder penge væk. Dette skal registreres som gæld (køb med kredit).
Typisk er det en regning fra en leverandør, hvor der er anført en betalingsfrist på fakturaen. Så hvis fakturadato og betalingsdato ikke er den samme, så skal det bogføres som et kreditkøb, hvor man bogfører udgiften med fakturadato, og herefter registrerer betalingen, med den dato man faktisk betaler regningen. Du kan læse mere om bilagsdato, forfaldsdato og betalingsdato her.

Forestil dig, at du fx køber noget på kredit i slutningen af året, men først betaler i starten af det nye år. Så vil din bank ikke stemme, hvis du bogfører købet som et kontantkøb, dvs. at det er betalt med det samme. Du får desuden ofte en faktura, som du skal betale på et senere tidspunkt. Denne faktura kan du vedhæfte på dit køb som bilag. Du skal derfor vælge scenariet “Købet betales senere (kreditkøb)”.

Bonus når du bogfører et kreditkøb, vil det fremgå som orange i bilagsoversigten, indtil du registrerer betalingen på købet. Hvis forfaldsdatoen er overskredet, vil det i stedet fremgå som rødt og under “forfaldne”. Når du har registreret betalingen, vil købet skifte farve til grøn og betalt, og selve betalingsbilaget er oprettet som orange og godkendt.

Eksempler

Nedenfor er der tre eksempler, hvis du stadig er en smule i tvivl om, hvilken type køb du skal vælge:

Jeg betaler med dankort, og nogle gange bliver pengene trukket nogle dage efter købet. Skal jeg så vælge “Kreditkøb”?
Hvis beløbet ikke bliver trukket fra din bank samme dato, som er angivet på fakturaen/kvitteringen, så skal du i princippet bogføre det som et kreditkøb. Vi har nogle brugere, der “snyder” lidt og bogfører bilaget med den dato, beløbet bliver trukket i banken. På den måde kan de nemt afstemme banken.

Jeg betaler en taxatur med Mastercard, og der går nogle uger før, at banken trækker pengene fra min konto. Hvad skal jeg vælge?
Her skal du vælge “Kreditkøb”, da du har en gæld til banken i en længere periode.

Jeg bogfører en gammel faktura, der i sin tid havde 14 dages betaling, men som jeg nu for længst har betalt. Kan jeg så ikke bare bruge “Kontantkøb”?
Nej – her skal du vælge “Kreditkøb”. Det skyldes, at fakturadatoen ikke er den samme som betalingsdatoen. Du skal her bogføre fakturaen med den dato, der står på fakturaen, og efterfølgende registrere betalingen den dag, betalingen blev trukket i din bank.

Hvad hvis jeg har valgt forkert?
Kommer du til at vælge forkert, kan du let rette bilaget ved at følge denne guide.

Tips & bonusinfo

  • Er du i tvivl om hvordan du opretter og bogfører et køb? Så kan du læse meget mere i denne guide.
  • Vil du blive klogere på bilagsdato, forfaldsdato og betalingsdato? Så kan du læse mere her.
  • Vil du vide mere om bilagsoversigten og de forskellige typer af bilag? Så tjek denne guide ud.
  • Når du vælger kreditkøb får du muligheden for at bogføre anden valuta end danske kroner – og dette kan også fint bruges selvom pengene er hævet på samme dag. Her registrerer du blot købet betalt på samme dag hvis det er tilfældet.
  • Hvis du har et køb, som betales i flere rater, kan du oprette det som et kreditkøb og registrere delbetalingerne løbende. Se hvordan du registrerer en delbetaling her.
Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram