Sådan bogføres omkostninger før start af virksomhed

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 05/03/2024


Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere omkostninger, som du har betalt, før du oprettede din virksomhed? I denne guide kan du se, hvordan du bogfører denne type omkostninger i Dinero.

Først lidt kedelig teori:

Der er ingen regler for, hvor lang tid tilbage i tiden det er muligt at få fradrag for omkostninger, som er opstået før oprettelsen af virksomheden. Det er derimod kendt, at SKAT har accepteret fradrag på omkostninger, som er opstået helt op til seks måneder før.

Der er dog flere ting, som du skal være klar over – listen er ikke udtømmende:

  1. Omkostningen skal tydeligt være til virksomhedens brug
  2. For selskaber (fx ApS) må man også gerne fratrække omkostninger fra før start af virksomhed – men KUN, hvis man kan dokumentere, at omkostningen er direkte relevant for virksomhedens drift. Desuden er det et krav, at fakturaen skal være udstedt til en af stifterne
  3. Det købte må ikke være anvendt privat
  4. Du skal bogføre omkostningen hurtigst muligt i virksomheden
  5. Det betyder generelt, at du kan få fradrag for en omkostning, som er opstået før opstart af virksomheden på samme vilkår, som hvis den er købt, efter virksomheden er oprettet. Dette forudsætter naturligvis, at ovenstående punkter er overholdt

Er du i tvivl om, hvorvidt du kan få fradrag for din omkostning? Så kan du enten kontakte din revisor, SKAT eller blive klogere i dette blogindlæg af John Hannover.

Sådan bogfører du omkostningen

Når du skal bogføre en omkostning, der er opstået i en periode før oprettelsen af virksomheden, skal du bogføre den på den første dag i regnskabsåret. Hvis du fx har købt et webhotel den 1. januar 2019, men først har oprettet virksomheden den 5. marts 2019, skal du bogføre bilaget med dato d. 5. marts 2019.

Du foretager dette således: Klik på Opret oppe i højre hjørne Nyt køb

Ovenstående eksempel kunne se således her ud:

Du har købt et internetdomæne

Da du med al sandsynlighed har betalt for webhotellet privat, skal du bogføre, at omkostningen er betalt med beholdningen Mellemregning, hvis du har en personligt ejet virksomhed (Enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S). På den måde bogfører du omkostningen som et privat udlæg. Hvis du ønsker at overføre beløbet fra din erhvervskonto efterfølgende, kan du læse mere om, hvordan du bogfører udbetalingen af udlægget her.

Hvis du har et ApS, og du har lagt ud privat, skal det også bogføres som et udlæg – her skal du vælge beholdningen Udlæg ansatte og ejer. Du kan læse mere om udlæg i selskaber her.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram