Sådan håndterer du køb på afbetaling

• Læsetid: 2 min.

• Sidst opdateret 05/03/2024

Har du købt noget på afbetaling og er i tvivl om hvordan det skal bogføres i Dinero?
Læs vores guide her, hvor vi viser hvordan du håndterer et køb på afbetaling med månedlige afdrag 😊

Sådan bogfører du et køb på afbetaling

I første step skal vi starte med at oprette en ny beholdning i kontoplanen til afbetalingen.

Tryk på Regnskab → Kontoplan → Opret ny → Beholdning.
Her skal vi indtaste et kontonr i boksen ’Nummer i kontoplanen’. Kontonummeret skal være under kortfristet gæld (63000-63999). Det kunne f.eks. være 63035 og i ’Kontonavn’ Afbetaling på XXXX Opret beholdning.

Opret beholdning - afbetaling

Nu skal vi have bogført købet, som bliver betalt via afbetaling.

Her skal der oprettes et almindeligt købsbilag ved at trykke på den blå boks +Opret → Nyt køb → Vælg ’Købet er betalt med det samme (Kontantkøb) Her udfyldes bilagsdato, det fulde beløb og under ’Beholdning’ skal der vælges den nye beholdning ”Afbetaling på XXX”

Under ‘beskriv’ kan du skrive hvad du har købt og benytte dig af vores forslag eller du kan manuelt vælge en passende konto.

Når du har udfyldt hele købsbilaget trykker du på Godkend.

Se eksemplet herunder, hvor der er udgangspunkt i køb af en telefon på afbetaling.

Bogføring af mobil på afdrag

Når du begynder at betale de månedlige afdrag, skal de også bogføres i dit regnskab. Det skal gøres i et finansbilag. Du opretter et finansbilag ved at trykke Bogføring → Skabeloner → Finansbilag.

I bogføringen bruges den beholdning, som vi oprettede i første del.
Udfyld bilaget således:

Dato: Den dag du betaler dit afdrag
Tekst:  Afdrag på XXXX
Konto: 55000 Bank
Beløb: Beløbet du har betalt – Husk minus foran.
Modkonto: 63035 – Afbetaling på telefon
Tryk på Godkend

Se eksempel herunder:

Bogføring af månedlige afdrag

I nogle tilfælde kan der være renter på afdrag. Hvis du betaler renter på dit afdrag skal det bogføres separat i et finansbilag.

Du opretter et finansbilag ved at trykke Bogføring → Skabeloner → Finansbilag.

Udfyld bilaget således:

Dato: Den dag du betaler dit afdrag
Tekst:  Renter på afdrag
Konto: 9210 Leverandører mv.
Beløb: Beløbet du har betalt
Modkonto: 63035 – Afbetaling på telefon
Tryk på Godkend

Renter på afdrag

OBS! Hvis du i stedet har optaget et lån skal det bogføres efter denne guide.

Du kan holde øje med hvad det skyldige beløb på din afdragsordning er.
Dette gør du ved at trykke på Regnskab → Rapporter → Balance.

Her kan du rulle ned til kontoen ‘63035 – Afbetaling på XXX’ og se hvad det skyldige beløb er.

Status på afdrag

Du kan også trykke på de fire streger ud for kontoen ‘63035 – Afbetaling på XXX’ og se de bogførte posteringer for regnskabsåret på denne konto.

Bogførte posteringer på afdrag

Tips & bonusinfo

• Bruger du også din telefon delvist privat, skal købet bogføres efter denne guide
  • Hvis du ikke er omfattet af en afdragsordning, men i stedet har taget et lån, skal du følge denne guide
  • Har du selv kunder, der betaler på afbetaling? Sådan bogfører du det