Sådan bogfører du betaling af selskabsskat

• Læsetid: 2 min.

• Sidst opdateret 05/03/2024

I denne guide kan du se, hvordan du bogfører, at du har betalt selskabsskat.

For at bogføre betalingen af selskabsskat, skal man igennem to step. Første step er at afsætte betalingen i det år, hvor skatten hører til. Næste step er at bogføre selve betalingen på den dato, hvor den er hævet fra din bankkonto. Hvordan det gøres i Dinero med finansbilag og modkonto, kan du læse mere om lige nedenfor.

OBS Denne guide er kun til selskaber (f.eks. IVS, ApS og A/S). Har du en personligt ejet virksomhed (enkeltmandsvirksomhed, I/S eller PMV) bogfører du skatten løbende som B-skatterater – skal du betale skat, kan du se hvordan her.

Sådan bogføres betaling af selskabsskat

Step 1 – Afsættelse i det år, skatten hører til:

Lad os tage et eksempel.

Du har fået opgjort, at du skal betale 37.000 kroner i selskabsskat for regnskabsår 2020. Afsættelsen laves altid på regnskabsårets sidste dag. I vores tilfælde er det 31/12/2020. Har du et skævt regnskabsår, der f.eks. slutter den 30/6, så er det den dato, du bruger.

Bogføringen laves i et finansbilag. Det finder du under Bogføring Skabeloner, kig i kolonnen diverse og vælg Finansbilag.

Finansbilaget udfyldes således:

viser et finansbilag med konto 9400 og modkonto 63060 og beløb i plus

Så mangler vi blot at trykke på Godkend, hvorefter vi har bogført, at vi har afsat skat af årets resultat, der hæves fra bankkontoen i 2021.

Step 2 – Betaling af selskabsskat:

Så er vi nået dertil, hvor vi skal bogføre betalingen af selskabsskat for regnskabsåret 2020. Bogføringen laver du også i et finansbilag. Finansbilaget udfyldes således (med din betalingsdato):

viser et finansbilag med konto 55000, modkonto 63060 og beløb i minus

Igen skal der blot trykkes på Godkend, og vi har nu bogført, at vi har betalt selskabsskat for regnskabsåret 2020.

Hvis din betaling af restskat indeholder restskattetillæg skal du lave dit finansbilag med 3 linjer, når du bogfører betalingen fra banken.

Du skal stadig følge step 1 med selve afsættelsen af selskabsskatten, men ved bogføring af betaling skal vi også have bogført restskattetillægget (rente).

I dette eksempel har selskabet afsat 65.565 DKK i skyldig selskabsskat og har modtaget en opgørelse af restskat, som indeholder restskattetillæg.

Bogføringen laves i et finansbilag. Det finder du under Bogføring → Skabeloner, kig i kolonnen diverse og vælg Finansbilag.

Udfyld finansbilag som nedenstående:

Din betaling af restsskat er nu bogført 💪🏼

Tips & bonusinfo

• Hvornår bruges konto 9410 – Skat af tidligere år? Denne konto bruges, hvis du har reguleringer til tidligere regnskabsår, som du allerede har lukket og indsendt til Erhvervsstyrelsen. Derudover bruges den også, hvis du ikke har afsat selskabsskatten, som vi har vist ovenfor. Skal du bogføre på konto 9410, skal du også gøre det i et finansbilag. Du skal gøre som vist i billede 2 – og så skal du blot udskifte konto 63060 med konto 9410. Derudover skal du selvfølgelig også være opmærksom på, at få valgt korrekt dato og beløb.
  • Hvordan bogfører jeg, at jeg har indbetalt aconto-/frivillig selskabsskat? Til det formål har vi lavet en bogføringsskabelon. Den ligger under fanen Bogføring Skabeloner → Under Skat klikker du på skabelonen Skattebetaling.