Hvad er indefrysningsordningen for virksomheder?
Indefrysningsordningen gør det muligt for virksomheder at få udskudt eller låne til ekstra høje varme- og elregninger.
Helt konkret giver de mulighed for at udskyde det resterende beløb og afdrage over fem år, hvis priserne bliver højere, end de var i efteråret 2021. Energiintensive virksomheder får mulighed for at låne til de ekstra udgifter i stedet for at indefryse dele af regningen.
- Ordningen for el og gas træder i kraft fra d. 1. november 2022
- Ordningen for fjernvarme træder i kraft fra d. 1. januar 2023
Lånene til energiintensive virksomheder kan sammenlignes med coronalånene, hvor det var muligt for virksomheder at udskyde moms- og skattebetalinger. Der indføres lofter over de enkelte virksomheders samlede indefrysning under ordningen.
De forskellige lofter er baseret på EU-Kommissionens kriserammebestemmelser. Du kan se de to virksomhedsordninger og lofter under faktaboksen. Sidst i indlægget viser vi, hvordan du skal bogføre en eventuel indefrysning og lån i Dinero.
Faktaboks
Processen for de to ordninger er den samme:
- Indefrysning i 12 måneder
- Efterfølgende afdragspause på 12 mdr. med tilskrivning af renter
- Afdrag gæld af én gang eller over en periode på fire år
Renten vil være på ca. 4,4%*
Staten stiller garanti for pengene, hvis du benytter dig af ordningerne. Kommunikationen foregår enten med dit energiselskab eller Erhvervsstyrelsen afhængig af valgt ordning.
*Den samlede rente udgøres af renten på den 10-årige danske statsobligation på 2% pr. 13. september samt et rentetillæg på 2,4%, der dækker finansiering af afdækning af statsfinansielle risici.
Selvejende institutioner kan benytte sig af ordningerne, mens det ikke er muligt for fuldt ud offentlig ejede institutioner.
Der gælder særlige regler for boligforeninger, andelsboligforeninger etc., hvor det er foreningen, som er kunde hos energiselskabet. Det er bl.a. foreningen, der får adgang til ordningen – ikke den enkelte ejer/lejer. De enkelte foreninger bestemmer selv den lokale implementering.
Ordning 1 – Den generelle virksomhedsordning
Har du et direkte kundeforhold til energiselskabet, kan du bruge den generelle virksomhedsordning. Det betyder, at hvis du fx betaler for fjernvarme og el direkte til energiselskabet, har du et direkte kundeforhold og kan benytte dig af den generelle ordning.
Lofter og typiske gennemsnitlige priser
| Lofter, Rå pris | Typisk gennemsnitlig samlet pris før afgiftslempelse på alm. elektricitet | Typisk gennemsnitlige samlede pris efter afgiftslempelse på almindelige elektricitet for 1. halvår 2023 |
Gas (kr. pr. M3) | 5,84 | 15,45 | 15,45 |
Elektricitet (kr. pr. kWh) | 0,8 | 2,18 | 2,18 |
Almindelig elektricitet (kr. pr. kWh) | 0,8 | 3,04 | 2,18 |
Fjernvarme (kr. pr. kWh) | – | 1,44 | 1,44 |
Den samlede elpris varierer mellem de forskellige netområder på grund af forskelle i nettariffer og netabonnement. Elprisen varierer også mellem de over 100 elprodukter, som forbrugerne kan vælge imellem, og mellem Øst- og Vestdanmark. Der tages ikke højde for fremtidige ændringer i tariffer mv. i tabellen.
Du skal bede dit energiselskab om at indefryse den del af dine energiudgifter, som overstiger maksimalprisen.
Loft over virksomheders samlede indefrysning for den generelle ordning:
- El og gas under ét på 15 mio. kr. pr. virksomhed
- Fjernvarme på 3,75 mio. kr. pr. virksomhed
Det er virksomhedens eget ansvar at holde øje med, at den holder sig under de gældende lofter – og melde sig ud af ordningen, inden de overskrides. Aftaleparterne har lavet et faktaark, hvor du kan læse mere om indefrysningsordningen for virksomheder (og husholdninger).
Ordning 2 – For energiintensive virksomheder
Bruger din virksomhed rigtig meget energi, er denne ordning relevant for dig. Helt konkret defineres energiintensive virksomheder som virksomheder, hvor minimum 3% af omsætningen gik til energiforbrug i 2021.
For disse virksomheder er det muligt at opnå et lån (svarende til indefrysningen) på op til 50% af ekstraudgifterne til el og gas.
Det er dog først, når prisen på el og gas overstiger det dobbelte af den gennemsnitlige spotpris (rå-el-/gaspris) i 2021 – dog maksimalt 190 mio. kr. over en periode på 12 måneder Det svarer til priser over:
- Gaspris på over 8,37 kr. pr. m3
- Elpris på over 1,42 pr. kWh
Udgifter til fjernvarme er ikke omfattet i denne ordning. Det er Erhvervsstyrelsen, der direkte administrerer ordningen. Det betyder, at det er dem, som yder lånene direkte til virksomhederne, hvis de godkendes.
Er indefrysningen/lånet en god forretning for min virksomhed?
Det er umuligt at give et klart svar på, om det er en god eller dårlig forretning for din virksomhed at benytte sig af muligheden for indefrysning og/eller et lån. Det afhænger nemlig især af, hvordan verden ser ud i de kommende år – og det er meget svært at spå om.
Der er flere ting, du skal tage med i overvejelserne, inden du beslutter dig for, at du vil benytte dig af muligheden for indefrysning. Hvor længe forventer du, at krisen kommer til at vare, og er det muligt at finde pengene et andet sted i budgettet?
Hvis krisen varer længe, risikerer du at skulle betale af på lånet, samtidig med at du skal betale de høje priser næste år. Det skal du have likviditeten til. Ellers risikerer du bare at udskyde problemet og stå dårligere stillet i fremtiden.
Derfor anbefaler vi, at du forhører dig med en erfaren rådgiver, inden du beslutter dig. Du kan fx nemt finde en revisor nær dig i vores revisorunivers.
Sådan bogfører du dit energilån i Dinero
Hvis du benytter dig af muligheden for indefrysning eller lån, skal det selvfølgelig også bogføres, så alt stemmer i regnskabet.
Vi har lavet en guide til, hvordan du bogfører de to ordninger i Dinero, så det er ligetil.
Gør klar til ordningen (kun første gang)
Uanset hvilken af de to ordninger du er tilmeldt, skal der oprettes en ny konto under langfristet gæld, da tilskuddet først skal betales tilbage (eller du skal begynde at afdrage) efter to år.
Klik på Regnskab (mappen i højre hjørne) → Kontoplan → Opret ny → Konto.
Opret kontoen med følgende oplysninger:
Kontonummer: 62015 | Kontonavn: “Indefrosne energiomkostninger” eller “Lån til energiomkostninger”, alt efter hvilken ordning du er tilmeldt. | Moms: Ingen moms
Så er du klar til at bogføre tilskuddet til dine energiregninger.