Spring til indholdet

Sidst opdateret: 16/04/2019

A conto

Ordet a conto dækker over en afregningsmetode. At betale a conto vil sige, at du betaler på forskud. Du betaler et fastsat beløb, som senere vil blive modregnet det, som du i alt skal betale for hele året. Når du betaler a conto, vil du enten få penge tilbage eller skulle betale mere, når det endelige regnskab er gjort op i slutningen af året.

Hvad er a conto?

A conto er en afregningsmetode, der typisk tages i brug, når det er usikkert, hvor meget du i alt vil skulle betale for en ydelse.

Lad os tage dit forbrug af vand som eksempel. Det er svært at forudsige dit nøjagtige vandforbrug i løbet af året, da det vil svinge fra dag til dag og fra måned til måned. Tager du på ferie i en uge, vil det kunne ses på dit forbrug af vand, og det samme gør sig gældende, hvis du har overnattende gæster en weekend.

For at undgå at du først skal betale for hele molevitten sidst på året, når det er kendt, hvor meget vand du har brugt i alt, så vil din udlejer typisk opkræve dig et fastsat a conto beløb hver måned. Når så året er gået, og det bliver gjort op hvor meget vand, du i alt har brugt, vil du enten få penge tilbage eller modtage en ekstraregning.

Eksempel på beregning

Ideen med a conto er, at du får penge tilbage, hvis du har betalt for meget i årets løb, og at du skal betale flere penge, hvis du har forbrugt mere, end du har betalt for.

Hvis du betaler 500 kr. a conto hver måned for dit vandforbrug, og du i alt forbruger vand for 6.500 kr. hele året, vil det samlede regnskab se ud som følgende:

Årlig betaling i alt(12 x 500 kr.)6.000 kr.
– Årligt forbrug i alt6.500 kr.
= Ekstra betaling på500 kr.

Hvad vil du typisk betale a conto?

Bor du til leje, vil du med stor sandsynlighed være stødt på begrebet a conto. Det forekommer blandt andet på regninger i forbindelse med betaling af din husleje og dit forbrug. Det står tit angivet med forkortelsen a.c. Dit forbrug af vand og el vil i langt de fleste tilfælde blive opkrævet a conto. Læs bl.a. dette eksempel om forudbetalt telefonregning i Dinero.

Hvordan bliver et a conto-beløb fastsat?

Det månedlige beløb, som du skal betale a conto, er ikke fastsat på et tilfældigt grundlag. Det bliver fastsat som et skøn på dit forbrug. Du skal altid have in mente, at det ikke er det endelige beløb, som du ender med at betale. Det er derimod et cirkatal på, hvad du i alt forbruger for i løbet af et helt år.

Det beløb, som du skal betale a conto hver måned, er fastsat ud fra det tidligere års forbrug. Hvad enten det så er dig selv, der har boet i boligen det sidste år, eller en tidligere lejer. Dit forbrug bliver opgjort en gang årligt af det firma, der leverer vand eller varme til din husstand.

Betaling
DINERO STARTER
Gratis

Basale regnskabsfunktioner til den nystartede iværksætter.

Send ubegrænsede fakturaer og bogfør moms med ét klik.

God til nystartede iværksættere og mindre virksomheder uden særlige behov.

DINERO PRO
197,- 165,-
pr. md./pr. firma
Spar 384,-

Perfekt til iværksætteren, som har været i gang i en periode.

Til dig, der vil automatisere så meget som muligt og dermed spare tid.

Bogføringshjælp fra kl. 9-22 hver dag – og mange ekstra funktioner, der gør dit regnskabsliv nemmere.

Funktioner i Dinero

Starter
Pro
Autoopdaterede valutakurser via Nationalbanken
CVR-integration
Import/eksport af kontakter
Faktura tracking
Import/eksport af produkter
Kassekladde
Modtag betaling med kreditkort
Resultatopgørelse / balance / saldobalance
Ubegrænsede antal fakturaer og kreditnotaer
Ubegrænsede antal købs- og øvrige bilag
Ubegrænsede antal kunder
Integrationer
Automatisk bankafstemning
Dinero Løn
Revisor-/bogholder-adgang
API-adgang
LogBuy – over 2.800 rabataftaler
Ingen Dinero-reklame på fakturaen
Programhjælp – Mail og chat
Bogføringshjælp hver dag kl. 9-22

Er der andre betegnelser?

Kært barn har mange navne, og det gælder også begrebet a conto. Det kaldes også for løbende regning eller benævnes som forskud eller afdragsvis betaling. Men de forskellige navne dækker alle over den samme måde at afregne på.

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Så mange har tilmeldt sig

0

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?