Skift regnskabsprogram til Dinero - vi flytter dit regnskab HELT GRATIS - Læs mere her
X

Opret gratis konto

Tilbage til regnskabsordbogen Sidst opdateret: 03/07/2018

Forskudsopgørelse

En forskudsopgørelse er en oversigt over de tal, som SKAT anvender til at beregne din skat ud fra. Opgørelsen kan sammenlignes med et budget, da den kigger fremad og viser din forventede indkomst, dit fradrag og din trækprocent. Din forskudsopgørelse bliver hvert år tilgængelig i november måned.

Hvad er en forskudsopgørelse?

En forskudsopgørelse er en oversigt over de tal, som SKAT anvender til at beregne din skat ud fra. Du kan sammenligne opgørelsen med et budget, da den er et skøn over, hvad SKAT forventer, at du har af indkomst og fradrag i det kommende år.

Forskudsopgørelsen gøres tilgængelig for privatpersoner i november måned og beregnes med udgangspunkt i dine oplysninger fra tidligere. Dine oplysninger kan være op til to år gamle.

Hvor kan jeg se min forskudsopgørelse?

Forskudsopgørelsen er digital og ligger tilgængelig på SKATs hjemmeside. Du kan finde den ved at logge på TastSelv. Udover at du kan få et indblik i din forskudsopgørelse, kan du ligeledes tage et kig på din årsopgørelse. Den kigger, modsat forskudsopgørelsen, bagud og viser dine faktiske tal. Dermed kan du få et indblik i, hvad du reelt har tjent, og hvad dit fradrag og din skattesats har været det seneste år.

Kan jeg ændre i min forskudsopgørelse?

Ja, du kan sagtens ændre i din forskudsopgørelse løbende. Det er altid en god ide at tjekke, at tallene i din forskudsopgørelse passer. På den måde undgår du at betale for lidt i skat og dermed blive opkrævet en stor restskat, når året er omme.

Det er særligt en god idé at ændre i forskudsopgørelsen, hvis der sker større ændringer i din indkomst, så den passer med din nuværende indkomst. Det kan eksempelvis være i tilfælde af at:

  • Du får et nyt arbejde
  • Du går på pension
  • Du får væsentlig længere eller kortere afstand til og fra dit arbejde

Hvis du vælger at ændre i din forskudsopgørelse, vil du med det samme modtage en ny forskudsopgørelse og et nyt skattekort. Det nye skattekort vil automatisk blive sendt til din arbejdsgiver eller andre udbetalere i form af blandt andet Statens Uddannelsesstøtte.

Eksempel på, hvad der kan påvirke din trækprocent

Hvis du for eksempel får en større lønstigning fra 400.000 kr. til 550.000 kr. årligt, skal du betale mere i skat, da du herved betaler topskat. Det er i den forbindelse vigtigt, at du får rettet din forskudsopgørelse, så den stemmer overens med de faktiske tal således, at du ikke kommer til at betale for lidt i skat. Hvis du derimod ikke ændrer i opgørelsen, vil du risikere at blive opkrævet en stor restskat, når din årsopgørelse bliver gjort tilgængelig.

Hvor retter jeg i forskudsopgørelsen?

Du kan rette i din forskudsopgørelse på SKATs hjemmeside ved at logge på TastSelv. Hvis du af visse årsager ikke har mulighed for at ændre i opgørelsen alene, kan du hente hjælp hos kommunens borgerservice eller på et bibliotek.

 

Læs mere om skatteberegneren fra Dinero

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Gør som andre virksomheder!

Få en Dinero konto og få styr på dit regnskab - det er helt gratis og uden binding