Aconto – Hvad er aconto og hvad dækker det over?

Ordet a conto dækker over en afregningsmetode. At betale a conto vil sige, at du betaler på forskud. Du betaler et fastsat beløb, som senere vil blive modregnet det, som du i alt skal betale for hele året. Når du betaler a conto, vil du enten få penge tilbage eller skulle betale mere, når det endelige regnskab er gjort op i slutningen af året.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 15/05/2024


Aconto er en afregningsmetode, der typisk tages i brug, når det er usikkert, hvor meget du i alt vil skulle betale for en ydelse.

Lad os tage dit forbrug af vand som eksempel. Det er svært at forudsige dit nøjagtige vandforbrug i løbet af året, da det vil svinge fra dag til dag og fra måned til måned. Tager du på ferie i en uge, vil det kunne ses på dit forbrug af vand, og det samme gør sig gældende, hvis du har overnattende gæster en weekend.

For at undgå at du først skal betale for hele molevitten sidst på året, når det er kendt, hvor meget vand du har brugt i alt, så vil din udlejer typisk opkræve dig et fastsat aconto beløb hver måned. Når så året er gået, og det bliver gjort op hvor meget vand, du i alt har brugt, vil du enten få penge tilbage eller modtage en ekstraregning.

Eksempel på beregning

Ideen er, at du får penge tilbage, hvis du har betalt for meget i årets løb, og at du skal betale flere penge, hvis du har forbrugt mere, end du har betalt for.

Hvis du betaler 500 kr. aconto hver måned for dit vandforbrug, og du i alt forbruger vand for 6.500 kr. hele året, vil det samlede regnskab se ud som følgende:

Årlig betaling i alt (12 x 500 kr.)6.000 kr.
– Årligt forbrug i alt6.500 kr.
= Ekstra betaling på500 kr.

Hvad vil du typisk betale aconto?

Bor du til leje, vil du med stor sandsynlighed være stødt på begrebet aconto. Det forekommer blandt andet på regninger i forbindelse med betaling af din husleje og dit forbrug. Det står tit angivet med forkortelsen a.c. Dit forbrug af vand og el vil i langt de fleste tilfælde blive opkrævet aconto. Læs bl.a. dette eksempel om forudbetalt telefonregning i Dinero.

Hvordan bliver et aconto-beløb fastsat?

Det månedlige beløb, som du skal betale aconto, er ikke fastsat på et tilfældigt grundlag. Det bliver fastsat som et skøn på dit forbrug. Du skal altid have in mente, at det ikke er det endelige beløb, som du ender med at betale. Det er derimod et cirkatal på, hvad du i alt forbruger for i løbet af et helt år.

Det beløb, som du skal betale aconto hver måned, er fastsat ud fra det tidligere års forbrug. Hvad enten det så er dig selv, der har boet i boligen det sidste år, eller en tidligere lejer. Dit forbrug bliver opgjort en gang årligt af det firma, der leverer vand eller varme til din husstand.

Er der andre betegnelser?

Kært barn har mange navne, og det gælder også begrebet aconto. Det kaldes også for løbende regning eller benævnes som forskud eller afdragsvis betaling. Men de forskellige navne dækker alle over den samme måde at afregne på.

Oftest stillede spørgsmål

Månedlig aconto er når du betaler forud for en måned. Beløbet beregnes ud fra, hvad du tidligere måneder har brugt.

Aconto kan dækker over mange forskellige ting, men er typisk forskellige typer af faste udgifter, som el, vand og varme.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram