Advokat

En advokat beskæftiger sig med personlig rådgivning inden for lovgivning. Det kan være alt fra udarbejdelse af kontrakter eller problematikker i arvesager til at føre en klient gennem en retssag.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 06/03/2024


Hvad er en advokat?

De fleste af os har et billede af en advokat som en person, der står i jakkesæt i en retssal og enten forsvarer sin klient eller anklager en person, som skal dømmes. Præcis som det foregår i en stribe af amerikanske film. Men advokaten er meget mere end det.

Advokater kan ganske rigtigt føre klienter i retten – både som forsvarer og som anklager. Men en advokat kan også arbejde med personlig rådgivning på mange andre områder. Køber du eksempelvis et hus, kan du få professionel hjælp fra en boligadvokat, når det kommer til de mange papirsager, som skal ordnes.

Vil du gerne have skrevet et testamente, kan en advokat også hjælpe dig. Det samme gælder, hvis du vil have lavet en fremtidsfuldmagt, eller hvis du står over for en skilsmisse, kan du have stor gavn af at søge rådgivning  hos en familieadvokat.

En advokat kan altså have mange forskellige kasketter på alt efter sit speciale, og der er mange situationer gennem livet, hvor du kan få brug for rådgivning fra advokater.

Uddannelser for advokater?

Hvis du gerne vil være advokat, skal du først og fremmest gennem en femårig uddannelse inden for jura. Når du har taget en kandidateksamen i jura, kan du arbejde dig videre op for at få den beskyttede titel advokat. For at blive advokat skal du arbejde i minimum tre år hos et advokatfirma som fuldmægtig eller som medhjælper hos en politifuldmægtig eller en statsadvokat.

Når du har ovenstående på dit CV, kan du vælge at tage den beskyttede advokatuddannelse. Det er en kortere uddannelse, som i alt består af 20 dages varighed over en periode på et års tid. Du vil typisk skulle gennem otte kurser, som er fordelt henover året, og som varer to eller tre dage.

Efter at have gennemgået advokatuddannelsen kan du gå op til en afsluttende eksamen. Den afsluttende eksamen består både af en teoretisk og en praktisk prøve, og består du begge dele, kan du kalde dig advokat.

Hvis du gerne vil vide mere om advokatuddannelsen, kan du læse mere på Advokatsamfundets hjemmeside.

Læs også om jurist og forskellen på dette og en advokat.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram