Brugtværdi

Brugtværdi eller scrapværdi er udtryk for den økonomiske værdi, som et aktiv har, når du er færdig med at anvende det. Nogle varer taber hurtigt den værdi, de havde ved anskaffelsen, mens andre bedre holder deres værdi. Det er forskelligt fra vare til vare.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 29/11/2021


Hvad er brugtværdi?

Når du køber en vare – det kan være eksempelvis en bil eller en computer – betaler du en given pris. Efterhånden som tiden går, vil værdien af din nyanskaffelse falde i pris. Når du på et tidspunkt ønsker at skaffe dig af med din computer igen, er brugtværdien den højeste pris, som du kan få for den. Du skal huske på, at prisen på nyanskaffelsen – som jo er et aktiv – hele tiden skal afskrives. Det betyder, at den værdi, du angiver, at computeren har i regnskabet, skal stemme overens med den reelle værdi. Og den vil være faldende.

Aktiver falder i værdi over tid

Når du skal finde ud af, hvor meget du kan få i brugtværdi for et givent aktiv, handler det som så meget andet om den efterspørgsel, der er. Hvis du for eksempel har et meget eftertragtet aktiv, vil brugsværdien også være meget højere. Derimod vil du hurtigt opdage, at brugtværdien på en computer er meget lav, da efterspørgslen på brugte computere ikke er særligt stor.

Husk at medregne brugtværdien ved nyanskaffelser

Lad os sige, at du ønsker at købe 10 computere til dit kontor. Her er der en række af forhold, som du skal være opmærksom på. For det første skal du tænke på, hvordan du ønsker at finansiere disse computere. Og for det andet skal du medregne det værditab, som til slut kommer til at afgøre computernes brugtværdi. Du skal huske, at du skal føre det ind i regnskabet, når du skiller dig af med et aktiv. Du skal altså trække brugtværdien fra købsprisen for at finde den værdi, som skal afskrives over perioden.

Vær opmærksom på brugtværdien

Hvis vi som et eksempel kigger på en firmabil, er der meget stor forskel på det værditab, som forskellige modeller vil have. Og hvis du er interesseret i at komme til at opleve et minimalt tab på værdi, kan det godt betale sig at undersøge markedet nærmere. Der er nemlig en række af forhold, som er med til at holde brugtværdien i top. Det kan dreje som om, at en given bil er meget efterspurgt, men det kan også handle om, at en bil har en lang garanti, så den også som brugt let kan vedligeholdes, uden at det koster for mange penge. Det rigtige valg af bil til dine medarbejdere kan altså i sidste ende føre til, at du mister knap så meget værdi, som du under andre omstændigheder ville have gjort.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram