Hvad er en firmabil?
En firmabil kan være en hvilken som helst bil eller et hvilket som helst køretøj, som din arbejdsplads tilbyder dig som medarbejder i et firma.
Firmabilen har særlige nummerplader, der angiver, at det er en firmabil, du kører rundt i, og grunden til det er, at man skal kunne skelne mellem private og firmabiler, da der gælder forskellige regler for firmabiler.
Der gælder også særlige regler for firmabil med hjem. Det er vigtigt, du er opmærksom på, hvilke regler der gælder for lige netop dig og din type firmabil.
Hvilke regler omfatter det at have en firmabil?
Der er nogle regler, man skal være opmærksom på, når man får tilbudt en firmabil fra arbejdet. Det er eksempelvis en del billigere med en firmabil, hvis den er mere end X antal kroner værd. Dette skyldes, at du skal betale en vis sum i skat for at køre rundt i en firmabil. Der er få regler om, hvor meget det koster med en firmabil, og om det kan svare sig.
Reglerne siger, at:
- Du skal betale skat af firmabilen ud fra en minimumspris på 160.000 kroner, hvilket vil sige, at hvis bilen er mindre end 160.000 kroner værd, vil det være en relativt dårlig deal at takke ja til for dig. Af de 160.000 kroner betaler man 25%. Hertil skal man desuden lægge et miljøtillæg oveni, som udgør 150% af den årlige vægtafgift.
- Betaler du din arbejdsgiver for at køre i bilen, kan du trække bruttobeløbet fra summen, du skal betale til skat.
- Man kan betale arbejdsgiveren en fast månedspris for firmabilen eller en samlet, årlig pris.
- Når man har en firmabil til rådighed til privat brug, frafalder rettigheden om befordringsfradrag.
Er du i tvivl, om du skal have papegøjeplader på din firmabil? Så kan du læse om fordele og ulemper ved papegøjeplader her. Hvis din bil har gule plader på, kan du også læse mere om, hvordan du omregistrerer til papegøjeplader.
Husk, at det også er lovpligtigt med en bilforsikring til erhverv, som indeholder en ansvarsforsikring. Det er valgfrit, om du også ønsker en kaskoforsikring.
Hvem betaler benzin?
Når man overvejer at takke ja til firmabilen, kan spørgsmålet om benzin opstå. Hvem skal egentlig betale benzin (eller diesel)? Reglerne siger, at der er forskel på, hvem der skal betale benzin afhængigt af, om bilen er en “ren” firmabil eller en såkaldt sameje-bil.
Reglerne siger, at det er dig, der betaler brændstof, når du har en aftale med din arbejdsplads om, at bilen delvist er din og delvist firmaet. Dette kommer an på, om du betaler en sum for at køre i bilen, og bilen kan ikke betragtes som en sameje-bil, hvis du ikke betaler et beløb af lønnen til din arbejdsgiver.
Kører du derimod kun i bilen, imens du er på arbejde, er det arbejdspladsens ansvar at betale for brændstof. Dette kan man konkret gøre ved at udlevere virksomhedens tankkort eller ved at du indleverer en kvittering på betalingen og derefter får beløbet udbetalt.
Se, hvordan du håndterer du firmabiler på papegøjeplader i Dinero.
Se forskellene på gule plader og papegøjeplader.