Delfaktura – Hvad er det?

Som navnet antyder, er en delfaktura en faktura, der deles op i mindre bidder. Delfakturaen bliver aktuel, når en ydelse eller vare leveres løbende, og du i takt med varernes levering skal indregne indtægterne.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 12/05/2022


Hvad er en delfaktura?

Med en faktura sender sælger en opkrævning af betalingsaftalen, der er indgået med en køber. Det kan være betalingen for et produkt eller en service. En delfaktura anvendes typisk til større ordrer, hvor leverandøren eksempelvis må dele leverancerne op i mindre dele.

På fakturaen står forskellige oplysninger. Det er meget almindeligt, at pris, vareantal og generelle betingelser for betalingen står beskrevet.

Hvornår anvendes delfakturaen?

Der kan være mange grunde til delfakturering. Måske har en kunde lagt en stor ordre hos dig, og derfor har du brug for at lave en delfaktura, hvor noget af betalingen forudbetales eller betales aconto.

Det kan også være, at leverandøren ikke kan levere hele ordren på én gang, og så er der brug for en delfaktura.

Forudbetaling med en delfaktura

Bestiller en kunde en stor ordre, kan du lave en delfaktura med forudbetaling. Det betyder, at kunden betaler en aftalt del af det samlede beløb forud for leveringen. Det kan eksempelvis dreje sig om et specialdesignet spisebord eller lignende.

I sådan et tilfælde vil en mindre bid af betalingen for bordet blive forudbetalt, inden produktionen af spisebordet går i gang. På den måde kan virksomheden sikre sig, at få noget af betalingen på forskud. Når bordet er lavet færdigt og leveret til køber, kan den sidste del af betalingen opkræves.

Leveringsopdeling med en delfaktura

Af en eller anden grund kan der opstå forsinkelser i leverancer fra din leverandør. Eller du kan stå i en situation, hvor leverandøren ikke kan levere det antal varer, som du skal bruge til en ordre, du har fået ind fra en kunde.

I sådan et tilfælde kan du annullere kundens ordre, fordi du ikke kan skaffe det ønskede antal varer, som kundeordren består af, eller du kan oprette en delfaktura. Det er naturligvis kun rimeligt, at kunden ikke skal betale for alle produkterne, når der mangler en del af dem.

Du kan derfor sende første del af en faktura med en betaling, der stemmer overens med det antal varer, som kunden får i første omgang. Når din leverandør kan levere den manglende vare til dig, og du dermed er i stand til at levere det resterende antal videre til din kunde, kan du fakturere for den sidste del.

Acontobetaling med delfakturaer

Med en acontobetaling menes en betaling, der foretages løbende eller som et forskud inden en endelig afregning. Eller den kan bruges som et forskud på en vare, hvor afregningen endeligt finder sted senere.

Et godt eksempel på acontobetaling er din varmeregning. Den betaler du løbende over hele året, mens den afsluttende afregning først laves ved årets udgang.

Sådan laver du en faktura, der skal betales i rater.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram