Leverandør

En leverandør leverer varer eller ydelser til en forretning eller en privatperson.

  • Læsetid: 3 min.

  • Sidst opdateret 21/08/2020


Leverandører containere på skib

Hvad er en leverandør?

Når du driver en virksomhed, har du sædvanligvis behov for en lang række af forskellige produkter, varer eller ydelser. Disse kan variere i type, men du får dem alle fra en såkaldt leverandør. Leverandører er altså en fysisk person eller en virksomhed, der leverer et produkt til en anden virksomhed eller person.

Leverandører kan levere varer eller ydelser

Lad os forestille os, at du har en forretning, der sælger bukser. Her kan leverandøren levere de færdige bukser til dig, som du så sælger videre. Men det kan også ske, at du selv syr bukserne, og så skal leverandøren kun levere de materialer, som du har brug for. På den måde kan du også sige, at en leverandør er en del af virksomhedens forsyningskæde. En forsyningskæde er alle de elementer, der indgår i processen fra start til slut af et givent produkt.

Eksempel på forsyningskæde

I forhold til en forståelse af begrebet leverandør er det relevant netop at se nærmere på forsyningskæden, da du her vil se, at leverandøren spiller en afgørende rolle. En forsyningskæde kan se således ud – men gør det ikke altid:

Producent – Grossist – Forarbejdning – Butik – Forbruger

Her vil der være et leverandørforhold mellem alle de forskellige led i forsyningskæden, som alle vil spille en afgørende rolle for slutproduktet.

Du kan out- eller insource leverandørydelser

Outsourcing og insourcing er to begreber, der er tæt forbundet med en leverandør. Du skal her huske på, at det ikke kun er de fysiske produkter til salg i en given forretning, som kan tilskrives leverandøren.

Outsourcing

Lad os sige, at du har en virksomhed, hvor dine ansatte hver eneste dag selv medbringer deres madpakker. Det ønsker du at lave om på, og derfor laver du en aftale med en lokal forretning, som for fremtiden skal sørge for den daglige frokost. Her outsourcer du en funktion, som du – hvis du gider – godt selv kan stå for. Den lokale slagter bliver da din virksomheds leverandør.

Det kan også være, at du tidligere selv har stået for løn til dine medarbejdere. Men nu ønsker du ikke at gøre det længere. Her kan du også outsource denne funktion og på den måde faktisk få leveret en ydelse af en leverandør – her i form af lønsedler.

Insourcing

Modsat kan du også insource leverandørydelser. Det kan handle om alt mellem himmel og jord. Måske har du haft ansat et rengøringsfirma til at gøre kontorarealerne rene. Men efterhånden som du har opdaget, at det ikke kan betale sig, eller du er træt af, at rengøringen er mangelfuld, overtager du selv arbejdet. På den måde siger du nej tak til en ydelse leveret af en ekstern leverandør.

Leverandøren og virksomhedens økonomi

Det er selvsagt klart, at en leverandør skal have penge for sin ydelse eller vare. Her kan du aftale forskellige betingelser for betalingen. Leverandørkredit betegner det forhold, som opstår, når modtageren skal betale for en vare eller ydelse. Du kan enten betale kontant eller i løbet af en nærmere defineret periode. Hvordan betalingen skal falde afhænger blandt andet af modtagerens kreditværdighed.

Spørgsmål & svar

Hvordan finder man en leverandør?

Der findes forskellige portaler for at finde leverandører, eller du kan også prøve blot at bruge Google till at finde én.

Hvad er en leverandør?

En leverandør er en samarbejdspartner, som leverer produkter eller ydelser til dig. En leverandør kan både være en virksomhed, freelancer eller privatperson.

Hvad er en god leverandør?

En god leverandør er mere som en samarbejdspartner. Prøv at få et samarbejde op at køre, fremfor blot betaling frem og tilbage.

Hvordan kontakter man en leverandør?

Selvom det kan virke voldsomt, at man som iværksætter kontakter en kæmpe leverandør, skal man prøve bare at kaste sig ud i det.

Hvordan skifter kunde leverandør?

Det kan være hårdt, når ens trofaste kunde, vælger en anden leverandør. Vær opmærksom på altid at yde den bedste service, hold dine deadlines og hav en fair pris.

Se og læs hvordan du bogfører forudbetalte leverandører

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram