Eksport

Eksport er et udtryk for salg af produkter og ydelser til udlandet. Modsat eksport er import, som i stedet betegner køb af varer og tjenesteydelser fra et udenlandsk marked. Kort sagt er eksport ud af landet, mens import er ind i landet.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 06/10/2023


Hvad er eksport?

Med eksport betegnes en handel med et udenlandsk marked. Danmarks eksportmarked udgøres særligt af vores nærmarkeder såsom Sverige, Norge og Tyskland. Når vi eksporterer til disse markeder, laver vi altså en handel med dem.

Forholdet mellem eksport og import består af et sælger-køberforhold. Danmark eksporterer hvert år store mængder medicinalvarer over de udenlandske grænser. Køber Norge eksempelvis disse medicinalprodukter, importerer de, mens Danmark, som sælger, eksporterer dem.

Hvad kan det bidrage til?

En stærk eksport kan bidrage til vækst. En god samfundsøkonomi kan derfor være en effekt af både import og eksport. Ved at ”tage patent” på nogle produktionsområder og specialisere sig inden for dem fungerer de forskellige lande som en slags specialister på disse felter. På den måde har de forskellige lande også forskellige områder, som de er eksperter på. Og derfor producerer og eksporterer de meget af denne type varer. Eksempelvis er Danmark storeksportør af vindmøller, fødevarer og designprodukter osv. Det er blandt andet inden for disse felter, vi har specialiseret os.

Hvorfor er eksport vigtigt?

For mindre lande som Danmark er eksport en stor og vigtig del af økonomien, hvis vi samtidig har import og dermed handelsbalance. Særligt Tyskland, Storbritannien, Norge og Sverige importerer mange varer fra Danmark. Og mere end 60 % af Danmarks samlede eksport er til EU-lande. Det betyder, at disse markeder er vigtige salgskanaler for os. Økonomien afhænger af, at vi både er stærke eksportører og importører.

Samtidig er det også vigtigt for samfundet at holde gang i en solid eksport, der kan konkurrere med udlandet, fordi det bidrager med at skabe arbejdspladser og beskæftigelse i Danmark.

Danmarks største eksportmarkeder

Vores største eksportmarkeder er altså hovedsageligt inden for EU’s grænser, men det betyder ikke, at dansk eksport ikke også markerer sig uden for EU. I de senere år har Danmark nemlig opbygget en handelspartner i både USA og Kina. Og særligt USA placerer sig i toppen af listen over Danmarks samlede eksport i 2016:

  1.  Tyskland: 16,1 %
  2.  Sverige: 12 %
  3.  USA: 8,3 %
  4.  Storbritannien: 6,4%
  5.  Norge: 6,4 %
  6.  Holland: 4,9 %
  7.  Kina: 4,5 %
  8.  Frankrig: 3,4 %
  9.  Polen: 2,9 %
  10. Italien: 2,7 %

Har du lyst til at eksportere?

Går du som virksomhedsejer med overvejelser om at træde ind på eksportmarkedet, skal du leve op til forskellige krav. Vi har skrevet et indlæg om hvordan du kommer i gang med eksport til udlandet.

For langt de fleste varer gælder fælles regler i hele EU, men på nogle felter er der ikke truffet beslutning om et fælles regelsæt. Landene kan altså selv lave regler i henhold til forskellige nationale hensyn. Derfor skal du kontakte det, der kaldes produktkontaktpunkter i de lande, du ønsker at eksportere produkter til. På den måde finder du ud af, om du lever op til reglerne.

Desuden er det et krav, at du har opdaterede fakturaer, der indeholder IBAN-nummer og BIC-kode og andre internationalt gældende betalingsinformationer. Samtidig skal du være eksportregistreret hos Skattestyrelsen.

Spørgsmål & svar

Hvad er eksport?

Eksport er når man sælger sine varer til andre lande, end sit hjemmemarked. Fx hvis din danske virksomhed sælger til Tyskland eller Sverige.

Hvad kan eksport bidrage til?

Eksport kan bidrage til øget vækst – både i din egen virksomhed, men også for hele Danmark. Netop eksport er vigtigt for at hele Danmark har en sund økonomi.

Hvorfor er eksport vigtigt?

Det er vigtigt fordi man som større virksomhed, kan nå en limit ved “kun” at sælge til Danmark – og her er eksport en god mulighed.

Hvilke lande eksporterer Danmark mest til?

Danmark eksporterer mest til Tyskland, Sverige, USA og Storbritannien. (rangordnet og sidste nye tal fra 2016)

Hvordan kommer man i gang med eksport?

Der er små praktisk ting, så som ændringer til din faktura og registrering hos SKAT. Det stor arbejde ligger i, at finde kunderne i de andre lande.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram