Factoring

Factoring er metode til opkrævning af et skyldigt beløb til en virksomhed, der har leveret et produkt eller et andet stykke arbejde. Ved factoring tager et eksternt firma sig af at opkræve betalingerne. Det kan øge din likvide beholdning og reducere de udgifter, du har til administration.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 26/10/2021


Hvad er factoring?

Når du har en virksomhed, skal du have betaling for dine ydelser. Hvis du af forskellige årsager ikke ønsker at håndtere denne del af forretningen selv, kan du outsource dette arbejde. Factoring betyder simpelthen, at du får en anden specialiseret virksomhed til at stå for at indkræve betalinger. Du skal være opmærksom på, at det naturligvis koster penge, men i visse tilfælde kan det vise sig at have nogle fordele, som vi nu vil se lidt nærmere på.

Øg din likvide beholdning med factoring

Factoring er ikke en inkasso-service. Det er en mulighed for outsourcing og straks-likviditet. En factoring-service vil typisk ikke købe din faktura, hvis det allerede på forhånd er kendt, at kunden ikke vil betale eller er dårlig betaler. Ideen med denne service er altså at virksomheden der sælger faktura, med det samme får fakturaens totalværdi udbetalt, fratrukket en procentsats til factoringsvirksomheden.

Hvilke virksomheder kan drage fordel af det?

Det er ikke alle virksomheder, som nødvendigvis kan eller bør benytte sig af factoring. Ejer du eksempelvis en webshop, betaler dine kunder normalt altid, inden varen leveres. På den måde er du sikker på, at du altid får dine penge, og du skal ikke bruge tid på at udskrive og sende fakturaer. Derimod er billedet ganske anderledes, når du har en B2B-virksomhed. Her er du ofte ude for, at du leverer et stykke arbejde og først sender regningen bagefter. Det betyder, at du kan få et efterslæb – og en dårligere likviditet – hvis/når dine debitorer ikke betaler til tiden. eller blot skal hænge på lange betalingsfrister, som for eksempel store kæder insisterer på.

Du skal grundigt overveje, om du skal bruge factoring

Factoring er en god løsning for nogle selskaber, men du skal naturlig gøre dig overvejelser om, hvorvidt det er en egnet løsning for dig. I ovenstående har vi været en del inde på de positive effekter af factoring, men du skal alligevel grundigt overveje, om det er noget for dig. Tommelfingerreglen er, at du blandt andet kan overveje denne service, hvis:

  • Dine kunder forventer lange kreditter
  • Du har mange kunder
  • Du ønsker at bibeholde fokus på din kerneforretning

Mens factoring ikke kan betale sig, hvis:

  • Du kun har få kunder
  • Din forretning i overvejende grad er B2C
  • Du oplever mange klager over dine produkter
  • Du i overvejende grad har acontobetalinger og/eller abonnementssalg
Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram