Spring til indholdet

Sidst opdateret: 24/09/2019

Outsourcing

Outsourcing dækker over en økonomisk betegnelse, der betyder, at en virksomhed uddelegerer opgaver eller aktiviteter til en underleverandør.

Hvad er outsourcing?

Hvis en virksomhed giver en underleverandør ansvaret for aktiviteter, som tidligere blev håndteret inden for virksomheden, kaldes det for outsourcing. Det kan gælde alle mulige aktiviteter i en virksomhed, men det er typisk inden for produktion.

Hvis din virksomhed producerer tøj, og du vælger at flytte produktion uden for Danmark, går det ikke under betegnelsen outsourcing. For i det tilfælde står du stadig for produktionen – bare i et andet land. Men vælger du derimod at lukke produktionen i din virksomhed, fordi du giver ansvaret for produktionen videre til en underleverandør, ja så outsourcer du din tøjproduktion.

Hvorfor skal du outsource?

Formålet med at outsource aktiviteter i din virksomhed er, at du i sidste ende sparer penge på at lade andre om at styre nogle opgaver. Typisk giver det god mening at outsource nogle af de opgaver, som ikke er hovedaktiviteter i virksomheden.

Hvis du eksempelvis ikke er skarp til bogføring, er det en god idé helt at lukke den del ned i din virksomhed og overlade bogføringen til professionelle. På den måde sparer du tid og ressourcer – og det vil i det lange løb reducere dine omkostninger.

Et andet eksempel kan være kommunikation i din virksomhed. Ved helt at lade en ekstern om din virksomheds kommunikation får du både en højere kvalitet, og de professionelle kan samtidig klare de opgaver, som du bruger lang tid på på den halve tid. Derfor er det med kvalitet og omkostninger for øje, at outsourcing bliver en integreret del af mange virksomheder. Det er svært at være god til alt – med outsourcing kan du holde fokus på det, du er god til.

Kan outsourcing blive et partnerskab?

Outsourcing kaldes også af og til for kontraktproduktion, som igen går under betegnelsen underleveranceproduktion. Det dækker over, at underleverandøren producerer en eller anden vare eller ydelse for virksomheden.

Som tiden går, kan den simple konstellation dog godt udvikle sig til, at du og din underleverandør i stedet indgår et reelt partnerskab i virksomheden.

Hvad er insourcing?

Insourcing er det modsatte af outsourcing. Hvis din virksomhed tager aktiviteter til sig, som en ekstern underleverandør hidtil har stået for, kaldes det for insourcing. Det er altså den modsatte bevægelse af outsourcing.

Med insourcing er det lettere at kvalitetssikre aktiviteter og produktioner, fordi det er inden for virksomhedens vægge. Men det kan også hurtigt vise sig at blive en dyr affære, fordi der er større omkostninger forbundet hermed.

Du kan stå i en situation, hvor du til at starte med har outsourcet din produktion til din underleverandør. Men efter noget tid vælger du at opkøbe den selvsamme underleverandørs virksomhed, og så er du altså gået fra outsourcing til insourcing.

Læs også om udlicitering

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?