Indbetaling

En indbetaling kan komme i mange forskellige former. Ens for alle er, at det er en overførsel af penge eller likvide midler. Det modsatte af en indbetaling er en udbetaling. De to begreber hænger dog i høj grad sammen. Når der bliver lavet en indbetaling på en konto, vil der typisk blive lavet en tilsvarende udbetaling på en anden konto.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 10/05/2021


Hvad er en indbetaling?

En indbetaling kan være et vidt begreb. Du kan lave en indbetaling til din pension, din opsparingskonto, dine ansatte eller sågar til din mor. Fælles for alle typer er dog, at det er en overførsel af penge. Det kan både være fra en konto til en anden, eller ved at du har rede penge i hånden, som du så går i banken og indbetaler på en konto.

Det kan både foregå mellem virksomheder, mellem privatpersoner eller til en offentlig myndighed. Hvordan du laver en indbetaling, afhænger i høj grad af de betalingsoplysninger, som du har fået fra den, der skal modtage pengene.

Når du laver en indbetaling, vil du typisk lave en udbetaling på samme tid. For de penge, som du indbetaler, skal jo komme et sted fra.

Hvad er en udbetaling?

Det modsatte af en indbetaling er udbetaling. Hvis du laver førstnævnte, sætter du penge ind et sted. Om så pengene kommer fra en konto eller egen lomme. Hvis du laver en udbetaling, betaler du penge. Om så du betaler med et betalingskort, overfører fra en konto eller betaler med rede penge.

Indbetalinger og SKAT

Flere typer af indbetalinger kan trækkes fra i skat. Det gælder ikke indbetalinger, der vedrører forbrug, men du kan for eksempel trække de penge fra i skat, som du indbetaler til din pension eller din a-kasse. Også de penge, som du årligt indbetaler til din fagforening, betaler det sig at notere på din selvangivelse. De kan nemlig også trækkes fra.

Indbetaler du til efterløn eller flexydelse, er det også udgiftsposter, som du kan trække fra.

Indbetaling, der vedrører moms

Driver du egen virksomhed, slipper du ikke udenom moms. Enhver virksomhed i Danmark skal nemlig betale moms. Du skal indberette din moms til SKAT, og din momsopgørelse vil så vise dig, hvorvidt du skal indbetale moms eller ej.

Du skal indberette moms for hver enkelt momsperiode. Det gælder både de perioder, hvor din virksomheder sælger og køber varer, og de perioder, hvor der hverken finder salg eller køb sted. Indberetter du ikke moms for din virksomhed, eller gør du det for sent, får du en bøde. Det samme gælder, hvis du ikke betaler din moms rettidigt.

Spørgsmål & svar

Hvad er indbetaling?

En indbetaling er et bredt begreb, men betyder egentlig bare at du har fået penge på din konto (du har fået en indbetaling) eller har overført til andre (de har fået en indbetaling).

Hvornår opstår en indbetaling?

Alt efter hvilken bank du har, og hvilken bank modtageren har, kan der gå forskellig tid. Har I samme bank, vil indbetaling typisk ske med det samme.

Hvad hedder indbetaling på engelsk?

Hvis du vil læse mere op på indbetaling, på engelsk, kan du bruge ordet “deposit” eller det bredere “payment”, som blot betyder betaling.

Hvad er indbetaling til virksomhed?

Der er ikke forskel på indbetaling til privat eller virksomhed. Visse regninger kan have stående at penge skal være indbetalt på et bestemt tidspunkt – det betyder at pengene skal være på deres konto dér.

Se hvordan du kan registrerer betaling på flere fakturaer af gangen

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram