Rente

En rente er et beløb, som du betaler for at låne en sum penge. Renten kan også tilskrives en indlånskonto, hvor du som kunde får en mindre sum for at give banken råderet over din kapital. Renter, som du betaler på lån, er fradragsberettigede.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 13/08/2020


Renters rente

Hvad er rente?

Når du låner penge, uanset om det er til en bolig eller et ganske almindeligt forbrugslån, skal du betale noget ekstra for at låne pengene. Det er blandt andet renten. For du skal nemlig også betale andre udgifter i forbindelse med oprettelsen af et lån, men disse skal kun betales én gang, hvorimod renten løbende skal betales sammen med den pågældende ydelse.

Du skal betale renter af et lån, da långiver i en periode giver dig ret til at råde over en sum penge, som i grunden ikke er dine. Så du kan opfatte renten som den kompensation, du giver långiver for at få lov til at låne pengene.

I den anden grøft kan du også selv få renter. Det sker for eksempel, når du har et (større) beløb stående på en såkaldt indlånskonto. Her giver du nemlig banken råderet over dine penge, og du skal selvfølgelig kompenseres på samme vis.

Dog skal du være opmærksom på, at bankens indlånsrente er langt mindre end udlånsrenten, hvilket naturligvis hænger sammen med bankens ønske om at tjene penge.

Sådan regner du renten ud

Det er meget vigtigt, at du gør dig tanker om renten på eksempelvis et forbrugslån, da denne kan variere meget. Ligesom det er vigtigt, at du er opmærksom på, at der også er stor forskel på indlånsrenter.

Renten udregnes normalt som en procentdel af den givne kapital per år. Dette kaldes med andre ord for rentefoden. F.eks. beder om at låne 10.000 kroner af din bank til nyt TV, får du muligvis en 10% rente.

Det betyder, at du kan låne pengene i 2 år og herefter ender med at have betalt 12.000 kroner. Dog skal du her være opmærksom på, at der også opereres med et begreb, der hedder renters rente. Og hvad er det så?

Hvad er renters rente?

Princippet om renters rente skaber ofte forvirring. Det lånte beløb ganges med rentefoden og derefter gange med det antal år, som renten tilskrives i potens.

Det ser således ud i forhold til det tænkte eksempel fra før:

10.000 x 1,10^2 = 12.100

Vi har opløftet rentefoden i anden potens, da det drejer sig om 2 år, og som du kan se, har det resulteret i, at du faktisk skal betale en smule mere, end den første udregning viste. Du skal nemlig også betale renter af dine renter.

Renteloven sikrer både forbruger og långiver

Renteloven foreskriver hvor mange renter, som en kreditor må tilskrive et lånt beløb, hvis tilbagebetalingen for eksempel misligholdes. Morarenter er bestemt ud fra renteloven, og du kan som forretningsdrivende ikke selv bestemme hvor meget, som du vil opkræve i rente.

Det er blandt andet for at sikre forbrugeren mod de såkaldte ågerrenter, hvor långiver tilskriver en rente, som ikke har hold i virkeligheden.

Hvis du vil læse mere omkring hvordan man bogfører renter, klik her.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram