Hvad er rente?
Rente er det, du betaler for at kunne låne penge som en form for kompensation til ejeren af pengene. Når du låner penge, uanset om det er til en bolig eller et ganske almindeligt forbrugslån, skal du nemlig betale noget ekstra for at låne pengene. Det er blandt andet renten. Renten beregnes typisk ud fra en procentsats af det samlede beløb, du skal låne – kaldes rentesatsen.
Du skal også betale andre udgifter i forbindelse med oprettelsen af et lån, men disse skal kun betales én gang, hvorimod renten løbende skal betales sammen med den pågældende ydelse. Det gælder både ved at privat- og erhvervslån. I Danmark kan både privatpersoner og virksomheder få fradrag for deres renteudgifter.
Du skal betale renter af et lån, da långiver i en periode giver dig ret til at råde over en sum penge, som i grunden ikke er dine. Så du kan opfatte renten som den kompensation, du giver långiver for at få lov til at låne pengene. Efterhånden som du afdrager på lånet, kommer du også til at betale mindre i rente, end da du optog lånet.
Renter har mange former og navne:
Du kan også selv få renter. Det sker for eksempel, når du har et (større) beløb stående på en såkaldt indlånskonto. Her giver du nemlig banken råderet over dine penge, og du skal selvfølgelig kompenseres på samme vis.
Dog skal du være opmærksom på, at bankens indlånsrente er langt mindre end udlånsrenten, hvilket naturligvis hænger sammen med bankens ønske om at tjene penge. Flere banker har også indført minusrente, så du i stedet skal af med penge, selvom du bare har dem stående på din konto.
Handler du med kryptovaluta, skal du også huske beskatning af krypto. Fx beskattes renter fra kryptovaluta som regel som personlig indkomst.
En rente kan være fast eller variabel
Du har måske hørt om fast og variabel rente, hvis du har skulle låne penge. Der er fordele og ulemper ved begge typer, og det er svært at spå om, hvad der vil være bedst at vælge, da ingen ved, hvad der sker i fremtiden.
- Fast rente – renten ændrer sig ikke
- Variabel rente – renten skal (rente)tilpasses løbende gennem lånets løbeperiode
Det er forskelligt, hvor ofte et lån skal rentetilpasses, da det afhænger af lånetypen. Fx skal renten på et såkaldt F3-lån tilpasses hvert tredje år.
Mange vælger et fastforrentet lån, da det giver en sikkerhed. Du står ikke pludselig med et større ekstra beløb, der skal betales hver måned – omvendt kan du heller ikke være heldig, at renten falder, og du skal betale mindre i fremtiden. Hvis du vælger et variabelt lån, skal du håbe, at renten falder i fremtiden – ellers bliver det dyrere at låne.
Du har dog som regel også mulighed for at omlægge et lån. Det kan både være fra fx et lån med variabel rente til fast rente og omvendt samt fra et fastforrentet lån til et andet. Nogle af fordelene kan være, at du skærer en større del af restgælden væk, uden at dine månedlige udgifter stiger.
Sådan regner du renten ud
Det er meget vigtigt, at du gør dig tanker om renten på eksempelvis et forbrugslån, da denne kan variere meget. Ligesom det er vigtigt, at du er opmærksom på, at der også er stor forskel på indlånsrenter.
Renten udregnes normalt som en procentdel af den givne kapital per år. Dette kaldes med andre ord for rentefoden. F.eks. beder om at låne 10.000 kroner af din bank til nyt TV, får du muligvis en 10% rente.
Det betyder, at du kan låne pengene i 2 år og herefter ender med at have betalt 12.000 kroner. Dog skal du her være opmærksom på, at der også opereres med et begreb, der hedder renters rente. Og hvad er det så?
Når du optager fx et realkreditlån, kan du vælge mellem fast og variabel rente, og der er fordele og ulemper ved begge. Udsving i renten betyder, at dine renteudgifter både kan stige og falde, når lånet skal rentetilpasses (fx efter fem år) eller omlægges.
Hvad er renters rente?
Princippet om renters rente skaber ofte forvirring. Det lånte beløb ganges med rentefoden og derefter gange med det antal år, som renten tilskrives i potens.
Det ser således ud i forhold til det tænkte eksempel fra før:
10.000 x 1,10^2 = 12.100
Vi har opløftet rentefoden i anden potens, da det drejer sig om 2 år, og som du kan se, har det resulteret i, at du faktisk skal betale en smule mere, end den første udregning viste. Du skal nemlig også betale renter af dine renter.
Renteloven sikrer både forbruger og långiver
Renteloven foreskriver hvor mange renter, som en kreditor må tilskrive et lånt beløb, hvis tilbagebetalingen for eksempel misligholdes. Morarenter er bestemt ud fra renteloven, og du kan som forretningsdrivende ikke selv bestemme hvor meget, som du vil opkræve i rente.
Det er blandt andet for at sikre forbrugeren mod de såkaldte ågerrenter, hvor långiver tilskriver en rente, som ikke har hold i virkeligheden.
Hvis du vil læse mere omkring hvordan man bogfører renter, klik her.
Oftest stillede spørgsmål