Investering – Hvad er det?

En investering er lig med at kaste penge i noget, som investoren forventer vil give et godt afkast. Det kan både være et afkast over tid eller en sum penge, som investoren får hjem ved et fremtidigt salg. Du kan både investere tid og penge, og en investering kan være alt fra aktier til en ejendom eller designermøbler.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 02/05/2023


Hvad er en investering?

Der er mange måder at investere dine penge på. Du kan investere i en ejendom eller i en række af aktier. Det, der ligger i ordet investering, er, at du bruger dine penge eller ressourcer på noget, som du satser på, vil give dig flere penge på den lange bane.

Det gælder både, hvad enten du så køber en ejerlejlighed eller investerer penge i aktier i en fremadstormende virksomhed. Du skal dog være opmærksom på flere ting, inden du finder en partner til din virksomhed.

Når du investerer penge, vil det altid være med en forventning eller et håb om, at du får flere penge ud af din investering i sidste ende. Men der er aldrig garanti, når det kommer til en investering. Du kan både gøre gode investeringer og dårlige investeringer.

Gode og dårlige investeringer

En investering kan være mange forskellige ting. De typiske investeringer, som privatpersoner foretager, er i værdipapirer, som aktier og obligationer, eller ved køb af ejendomme eller biler.

Det er meget forskelligt, om en aktie eller en ejendom ender ud med at være en god investering. Det er der ingen, der kan forudsige med hundrede procent sikkerhed. Biler derimod er i langt de fleste tilfælde en dårlig investering, da de meget hurtigt falder i værdi – dog vil eksempelvis antikke biler stige i værdi med tiden.

Mange investerer i kryptovaluta (som Skattestyrelsen typisk anser som spekulation). Her er det vigtigt, at du har fuldstændig styr på reglerne omkring beskatning af kryptovaluta, da det hurtigt kan blive en dyr fornøjelse. Der er stor forskel på, hvordan de forskellige typer beskattes.

Bil versus ejendom

Har du købt en lejlighed, kan du sagtens ende ud med at få flere penge for den, end du selv har givet, da du købte den. Det vil meget sjældent være tilfældet med en bil.

Så snart en bil ikke er ny længere, men har kørt nogle kilometer, falder den betydeligt i værdi. Og det vil fortsætte år for år. En lejlighed vil ikke nødvendigvis tabe værdi, selvom den bliver brugt. Dens pris er afhængig af boligmarkedets udvikling og udviklingen og populariteten af området, som boligen ligger i.

Du kan altså både ende med at tabe eller vinde penge, når du investerer i ejendomme, mens du næsten kan være sikker på at tabe penge, når du køber en bil.

Investeringer og brugsværdi

Når vi taler om investeringer, gælder det dog også andet end kroner og ører. Den brugsværdi, som du får ud af din investering, tæller også med i regnskabet. Elsker du for eksempel biler, vil du sikkert gerne betale for at kunne køre i en spritny, lækker bil. Bliver din drømmelejlighed i indre København pludselig sat til salg, er du sikkert også villig til at slå til, selvom det ikke er det mest gunstige tidspunkt at købe en bolig på.

Så nemt bogfører du kursgevinster i Dinero

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram