NemKonto – hvad er det?

Din NemKonto er praktisk talt en regulær bankkonto. Du bestemmer selv, hvilken konto som du har i din bank, der skal fungere som din NemKonto. Er du berettiget til at modtage penge fra det offentlige, vil pengene automatisk blive overført til din NemKonto.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 06/09/2022


Hvad er en NemKonto?

En NemKonto er ikke en kompliceret størrelse. Det er faktisk bare en helt almindelig bankkonto. Det, der adskiller NemKontoen fra dine andre bankkonti, er, at det er den, som det offentlige anvender til at overføre penge til dig. Helt automatisk.

Hvis du skal have penge tilbage i skat, vil pengene blive indbetalt på din NemKonto. I langt de fleste tilfælde bliver løn fra din arbejdsgiver også indbetalt på NemKontoen.

Hvorfor er det en smart løsning?

Hvad enten du som privatperson er berettiget til børnepenge, dagpenge, boligstøtte eller en helt fjerde offentlig ydelse, så vil pengene automatisk blive overført til NemKontoen. Tiderne, hvor du selv skulle udfylde dine kontooplysninger på en blanket, når du ansøgte om penge fra det offentlige, er fortid. I dag bliver alle de penge, som du skal have fra det offentlige, automatisk overført til NemKontoen.

Fremkomsten af NemKonto letter det administrative arbejde. Både for dig, der skal have udbetalt penge fra det offentlige, men i endnu højere grad for de, der administrerer de forskellige former for offentlige ydelser. Flere arbejdsgange er forsvundet med tilkomsten af den – for ikke også at tale om de mange fejl i indtastning af kontonumre, der nemt kunne opstå under den manuelle indtastning.

Er det lovpligtigt?

Ja, det er det. Loven dikterer, at alle danske borgere og virksomheder skal have en NemKonto. Der er altså ingen vej udenom. Skal du eksempelvis til at modtage SU fra staten, når du fylder 18 år, skal du sørge for, at det er den rigtige konto i din bank, som er registreret som NemKontoen.

Det er ikke besværligt at få en NemKonto. Du vælger blot, hvilken af de bankkonti som du allerede har, der skal udgøre din NemKontoen. I tvivl om, hvordan du skal gøre? Kan du få hjælp i din bank eller læse mere på NemKontos hjemmeside, hvor du også kan registrere din NemKonto.

I de fleste banker er det også muligt blot at registere sin NemKonto gennem sin Netbank. Der er altså rig mulighed for hurtigt at få dette på plads.

Hvor kan du se og ændre NemKontoen henne?

Hvis du gerne vil se den konto, der er registreret som din NemKonto, skal du logge dig ind på NemKontos hjemmeside. Under selvbetjening kan du se information om NemKontoen, og det er også her, at du kan ændre den, hvis du foretrækker det. For at logge ind og se information om NemKontoen, skal du anvende enten NemID eller digital signatur.

Vil du gerne anvende NemKontoen i virksomhedsregi, skal du kontakte din bank for at få tildelt en. Det er du ikke automatisk berettiget til på samme vis, som du er med en privat NemKonto.

Nedenfor kan du se hvordan det ser ud på NemKontos hjemmeside når du vil ændre NemKonto oplysningerne:

Ændre Nemkonto

Du finder dette under menupunktet “Din NemKonto”.

Spørgsmål & svar

Du kan finde mere information om hvordan man opretter en NemKonto på Borger.dk – det offentliges egen hjemmeside.

Hvis du logger ind på NemKonto-selvbetjening, kan du se hvilken konto, som er tilknyttet, til at være din NemKonto.

Ja – både borgere og virksomheder skal have en NemKonto. På den måde ved det offentlige altid hvor de skal udbetale penge.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram