OIOXML – Hvad er det?

OIOXML er et format, der benyttes til at fremsende dokumenter til det offentlige. Det kan være dokumenter i form af eksempelvis ordrebekræftelser eller fakturaer.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 02/05/2022

Skal du sende en E-faktura i OIOUBL format(den opdaterede version af OIOXML), til det offentlige eller andre? Intet problem, det kan du sagtens klare direkte i Dinero.

Hvad er OIOXML?

Når du taler om OIOXML-formatet, taler du om en standardisering. Denne standardisering skal ses i forhold til de dokumenter, som virksomheder fremsender hinanden. Som oftest er dokumenterne fakturaer, og det er utroligt vigtigt af den årsag, at det hele samles under et enkelt format; OIOXML. OIO står for ‘Offentlig Information Online’ mens XML står for ‘Exstensible Markup Language’.

Netop dette format er helt grundlæggende for den nuværende standard, der er OIOUBL-format. OIOUBL er en mere omfattende videreudvikling af OIOXML-formatet, og det er i 2018 det format, der benyttes til eksempelvis fremsending af en faktura til det offentlige. Al fakturering hertil foregår via OIOUBL-format.

Hvilke krav er der til dette format?

Det er et krav, at virksomheden, du fakturerer, er registreret i NemHandelsregisteret. Af andre krav er der, at der skal være identifikator – både hos afsender og modtager – og det er i form af et CVR-nummer, og hvis virksomheden er offentlig; et EAN-nummer.

Med tiden er standarden dog blevet OIOUBL-formatet der, som nævnt, er mere omfattende og lever bedre op til de høje internationale standarder.

Der er altså både fordele og ulemper.

OIOXML og OIOUBL

Udbredelsen af OIOXML er meget stor, og det er desuden super nemt at læse. Ideen bag OIOXML var netop, at så mange standarddokumenter som muligt skulle samles under et format. Altså, helt konkret at dokumentudvekslingen mellem forskellige parter, altså virksomheder, skulle effektiveres og på sigt spare virksomhederne penge.

Her er det især efterfølgeren, OIOUBL, der kan spare virksomhederne penge. I næste afsnit ser vi nemlig lidt nærmere på begrænsningerne ved OIOXML.

Begrænsninger ved brugen

I 2018 vil OIOXML af de fleste anses som forældet, da efterfølgeren – OIOUBL – er på markedet. Dette udvidede format lever op til de høje internationale standarder, og her er der inkluderet endnu flere standarddokumenter. Ved OIOUBL understøttes alle de dokumenter, du sætter i forbindelse med standarddokumenter i en virksomhed. Det centrale er naturligvis, at det hele er samlet under et enkelt format, hvor alle parter kan se det samme.

Der er altså mulighed for at spare en del tid ved at benytte sig af denne type fakturering, da du sparer de menneskelige ressourcer væk. OIOXML er i 2018 en begrænsende faktor i forhold til den ønskede digitalisering af hele processen, der er lykkedes ved OIOUBL-format. Hele processen – virksomheder imellem – bliver simplificeret ved OIOUBL-formatet, der altså sparer virksomhederne en væsentlig mængde tid.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram