Option

En option er et begreb, der benyttes inden for formueretten, hvor begrebet dækker over et ‘løfte’, som giver ret - men ikke pligt - til at indgå en aftale af en art.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 17/08/2023


En binær option

Hvad er en option?

En option er altså et løfte, der giver ret til at indgå en aftale, selvom du ikke har pligt til netop dette. Begrebet ses ofte benyttet i forbindelse med indgåelser af købsaftaler, og her kaldes det ligeledes en køberet.

I finansverdenen benyttes begrebet ofte i forbindelse med aktiehandler, hvor det dækker over en finansiel kontrakt, også kaldet et værdipapir. Det giver den ene part ret til at købe eller sælge en given aktie eller et aktiv til en bestemt pris. Dette også kaldet aftalekursen, på eller før et bestemt tidspunkt i fremtiden.

Eksempel på option

Hvis du er forvirret og fortsat undrer dig over, hvad en option helt konkret er. Så kommer der her et eksempel fra hverdagen, der kan simplificere begrebet:

Et par er på udkig efter et hus, der er større end deres nuværende, og det helt perfekte hus finder de lidt udenfor København. Problemet er bare, at parret først har økonomi til at købe huset knap 6 måneder senere. I stedet tager parret en snak med den nuværende ejer af huset, hvor de forhandler sig frem til en aftale. Dette giver dem mulighed for at købe huset 6 måneder senere til en aftalt pris på eksempelvis 1.500.000 kroner.

Muligheden for at købe huset til den aftalte pris 6 måneder senere, når økonomien er til det, koster dog parret eksempelvis 50.000 kroner. Helt konkret er optionen altså ‘muligheden’, som parret betaler 50.000 kroner for, og dermed har de med deres option sikret sig en aftalt pris på huset 6 måneder senere, men optionen har selvsagt en ekstra omkostning på de 50.000 kroner.

Hent juridisk gyldig skabelon

Lexly har flere end 150 juridiske eksperter, og de tilbyder specialiseret juridisk rådgivning. På deres platform kan du digitalisere dine juridiske opgaver og bruge de smarte skabeloner til at lave intelligente kontrakter. Se produkter og priser.

Amerikanske eller europæiske optioner?

Når talen falder på optioner, skelner man primært mellem amerikanske og europæiske, men det har faktisk intet med geografi at gøre. De amerikanske optioner er de mest benyttede optioner.

En amerikansk option er en option, der kan benyttes på ethvert tidspunkt mellem købs- og udløbsdatoen. De europæiske optioner differentierer sig fra de amerikanske på den måde, at de udelukkende kan benyttes på udløbsdatoen og ikke på noget andet tidspunkt.

Hvad er formålet konkret ved at benytte optioner?

Inden for finansverdenen taler man helt konkret om to specifikke årsager til at benytte sig af optioner; nemlig risikoafdækning samt spekulation.

Inden for optioner taler man om spekulation som et område, hvor de helt store penge skrabes sammen eller ryger ud. På dette område gælder det om at afdække helt korrekt, om aktien går op eller ned, og man skal ramme helt rigtigt i forhold til, hvor meget kursen vil ændre sig samt inden for hvilken tidsramme. Netop derfor anses værdipapirer og optioner som risikable i finansverdenen.

Risikoafdækning betyder, at man benytter optioner til at forsikre ens andre investeringer mod en eventuel nedtur. Netop her er det netop, at kritikerne siger, at hvis man er så usikker på et aktiekøb. Så har brug for en ekstra forsikring i form af en option, så er aktien ikke værd at investere i.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram