Phishing

Phishing er et internetfænomen, som du for alt i verden skal forsøge at undgå. Her forsøger svindlere at franarre dig dine personlige oplysninger og i sidste ende stjæle dine penge.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 27/01/2020


Hvad er phishing?

Phishing er lig med svindel på internettet. Du har sikkert oplevet, at der tikker mystiske mails ind i din indbakke. Hvor eksempelvis en mail med SKAT er fyldt med stavefejl eller ser markant anderledes ud end de mails, som SKAT normalt plejer at sende til dig. Her er det bare med at slette mailen. Kan du allerede se i emnelinjen, at det er spam, så lad for guds skyld være med overhovedet at åbne mailen.

Den her ‘snydemail’ er et klassisk eksempel på phishing. Også på nettet er der tyve, som på mere eller mindre snedig vis forsøger at snuppe dine personlige oplysninger, dit brugernavn og kode til din netbank eller noget helt tredje. Svindel på nettet er mere og mere udbredt, og der er derfor god grund til at være ekstra på vagt over for mistænksomme mails.

Hvad gør du, hvis du bliver udsat?

Det bedste, som du kan gøre, er at trykke ‘delete’ og slette de mails, som du modtager fra mistænksomme afsendere. Er det eksempelvis din bank, der står som afsender på en svindel-mail, som dukker op i din indbakke, kan du for en god ordens skyld sende den videre til din bank. Så kan de advare deres andre kunder om, at der florerer denne type af mail, som de gerne skal undgå at åbne.

Er du nået så langt at du desværre har videregivet oplysninger, skal du straks kontakte din bank med henblik på at få sikret dig bedst muligt mod misbrug.

Hvordan spotter du phishing?

Der findes både gode og dårlige eksempler på de såkaldte phishing-mails, som prøver at få adgang til din økonomi. Nogle er helt tydeligt fup og svindel, mens andre er bedre udformet og kan være sværere at spotte. Her er der en række parametre, som du kan bruge, når du skal spotte phishing-mails i din indbakke:

  • Kig efter stavefejl og dårlige formuleringer. Ofte er det programmer som Google Translate, der har hjulpet til med de danske formuleringer – og det ses tydeligt.
  • Lokker med et link. Typisk vil du blive inviteret til at klikke på et link. Er du den mindste smule i tvivl, så lad være med at klikke.
  • Diverse trusler eller en tilskyndelse om, at du skal skynde dig at klikke eller skynde dig at angive oplysninger.
  • Du bliver bedt om at angive personfølsomme oplysninger per mail. Angiv aldrig kreditkortoplysninger eller diverse login oplysninger i en mail.
  • Forhold dig altid kritisk, når du bliver bedt om at angive personlige oplysninger. Især hvis du uopfordret bliver bedt om det på mail eller via andre kanaler på nettet.
  • Lyder tingene som de er for gode til at være sande? Så er det de højst sandsynligt også. Fald derfor ikke i fælden hvis der lokkes med gratis ting, billige ting, konkurrencer eller lignende.

En vigtig pointe i forhold til phishing er, at du i det hele taget bør tænke over, om noget er anderledes, end det plejer at være. Både i forhold til afsenders stil eller i en købssituation på et ukendt site.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram