Primopostering

Primopostering er den første postering i en ny regnskabsperiode, som angiver, hvad slut-saldoen var på i det forgangne regnskabsår.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 23/06/2021

Dinero danner og opdaterer helt automatisk dine primoposteringer, du skal blot slå fødderne op og lade systemet danne det for dig.

Hvad er en primopostering?

Hvis det første, som du tænker på, når du hører ordet primo, er ‘først’, så gætter du helt rigtigt. Primo betyder ganske enkelt i begyndelsen af eller først.

Primo anvendes i mange forskellige sammenhænge, og det bliver også brugt i regnskaber. Her dukker der blandt andet begreber op som saldo primo og primoposteringer. Saldo primo er nem nok at regne ud – saldo i starten af året. Men hvad med primopostering? Hvad dækker det begreb over?

Det er nemlig den første regnskabspostering i et nyt regnskabsår. Det kan eksempelvis være aktuelt i tilfælde af, at du, efter at have afsluttet et regnskabsår, tager hul på et nyt.

Her tager du slut-saldoen fra det forgangne regnskabsår og fører det ind i det nye regnskabsår som en start-saldo – eller med andre ord som en primopostering.

Hvordan er det relevant at anvende en primopostering?

Der kan være flere grunde til, at det er relevant at operere med begrebet primopostering i dit regnskab. Den primære grund er at det er et krav for at regnskabet bliver retvisende.

Hvad er en åbningsbalance?

En åbningsbalance er en term, der læner sig meget op af primopostering. Det er i bund og grund det samme, men en åbningsbalance bliver anvendt i andre situationer end en primopostering.

Hvis du eksempelvis starter en ny virksomhed op og skal udarbejde virksomhedens allerførste regnskab, vil du kunne have brug for at operere med en åbningsbalance. Det kan eksempelvis være for at vise, hvad egenkapitalen var på, da du stiftede virksomheden.

En åbningsbalance bruges altså til at starte på en helt frisk – i et helt nyt regnskab. Det kan også komme på tale, hvis du undervejs i et regnskabsår skifter regnskabssystem eller regnskabsprogram. Her vil du også bruge en åbningsbalance til at angive de tal, som du skal have med fra dit tidligere regnskabsprogram.

Når du bruger en åbningsbalance, kan man altså sige, at du åbner op for noget nyt. Hvad enten det så er en ny virksomhed eller et nyt regnskabsprogram.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram