Åbningsbalance

En åbningsbalance bliver brugt, når du skal starte en ny virksomhed op, eller når du skifter over til et nyt regnskabsprogram. En åbningsbalance angiver balancen i din virksomhed på et givent tidspunkt. Når du starter en ny virksomhed, vil åbningsbalancen være lig med den startkapital, du har skudt i din virksomhed.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 21/02/2022


Ret åbningsbalancen - Dinero

Hvad er en åbningsbalance?

En åbningsbalance er en term, der bliver brugt inden for virksomhedernes verden. Den er et udtryk for balancen i din virksomhed på et givent tidspunkt.

En åbningsbalance kommer i spil, når du er i færd med at stifte en ny virksomhed, eller hvis du ønsker at skifte over til et andet regnskabsprogram. Ellers er det højst sandsynligt ikke noget, du vil støde på, når du driver en virksomhed.

Hvad består en åbningsbalance af?

Hvis vi antager, at du skal til at starte en ny virksomhed op, vil åbningsbalancen være den startkapital, du skyder ind i din virksomhed. Det er med andre ord den saldo, der er i din virksomhed på det tidspunkt, hvor du har startet din virksomhed op. 

Ønsker du at skifte over til et andet regnskabsprogram, får du også brug for at få sat tal på den. Her skal du have fat i dine sluttal i dit regnskab, så de kan blive overført som åbningsbalance i det nye regnskabsprogram, som du skifter over til.

Vil du gerne have en skabelon til din åbningsbalance?

Ligesom en almindelig balance i et regnskab skal en åbningsbalance også indeholde de aktiver og passiver, som du har i din virksomhed.

En åbningsbalance bliver i princippet udformet på samme vis som enhver anden balance. Den viser bare et givent tidspunkt.

Hvis du bruger Dinero, har vi lavet en simpel guide til dig, Her kan du se, hvordan du opretter og ændrer din åbningsbalance.

Eksempel på en åbningsbalance

AktiverPassiver
LokalerEgenkapital
ProduktionsudstyrFremmedkapital
Kontorinventar
Vareindkøb
Bil
Andre udgifter
Likvid beholdning
Aktiver i altPassiver i alt

Hvad er forskellen på en åbningsbalance og en primopostering?

Termen primopostering minder på mange måder om en åbningsbalance. Faktisk dækker de to termer over det samme, men der er forskel på, hvornår du skal bruge dem.

Vi har allerede været inde på, hvornår du skal bruge en åbningsbalance. Det skal du, når du stifter en virksomhed, eller når du skifter over til et andet regnskabsprogram.

Hvornår skal du så bruge en primopostering? 

Det skal du, når du går fra ét regnskabsår til et andet. 

Primoposteringen er din slutsaldo i dit årsregnskab på den sidste dag i det pågældende regnskabsår, som du så skal overføre til det næste regnskabsår. En primopostering er, på samme vis som en åbningsbalance, en afstemning af de aktiver og passiver, du har i din virksomhed.

Åbningsbalance ved dødsbo – hvad vil det sige?

Står du i den uheldige situation, at en person nær dig går bort, skal du som et af de nærmeste familiemedlemmer sende en boopgørelse samt en åbningsstatus til skifteretten. En åbningsstatus er et andet ord for en åbningsbalance, og det består af oplysninger om den afdødes aktiver og gæld. 

Det kan være en god idé at få hjælp fra en advokat, når du skal udarbejde bo-opgørelse og åbningsstatus, så du kan føle dig helt tryg ved, at alle nødvendige oplysninger er blevet taget med.

Spørgsmål & svar

Hvornår skal du bruge en åbningsbalance?

Du får brug for en åbningsbalance, hvis du skifter til et nyt regnskabsprogram, eller hvis du starter en ny virksomhed op.

Hvad indeholder en åbningsbalance?

En åbningsbalance er en opgørelse over alle de aktiver og passiver, du har i din virksomhed på et givent tidspunkt.

Er en åbningsbalance det samme som en primopostering?

Nej og ja. En åbningsbalance og en primopostering indeholder i princippet det samme, men de bruges i forskellige situationer. En primopostering bruges ved et regnskabsårs slutning, mens en åbningsbalance bliver brugt, hvis du eksempelvis skifter over til et nyt regnskabsprogram.

Vil du rette i din åbningsbalance i Dinero? Se her, hvordan du gør.

Var denne artikel nyttig?

Relaterede ord

Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til Åbningsbalance

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram