Projektstyring

Ethvert projekt ligger under en form for projektstyring. Som ordet antyder, er projektstyring lig med den opgave, som det er at styre et projekt løbende. Projektstyring indebærer alt fra tidsstyring til organisering og styring af økonomi og timeforbrug.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 21/07/2023


Projektstyring med punkterne define, plan, execute og close

Hvad er projektstyring?

Et projekt kan være mange ting. Det kan være alt fra at bygge et nyt supersygehus til at arrangere et større event. Der findes både små og store projekter, og har du med et større projekt at gøre, vil du have brug for en form for projektstyring.

Tager vi byggeriet af et nyt sygehus som eksempel, så er det et kæmpe projekt, der kræver mange ressourcer og dygtige projektledere. Projektlederne er ansvarlige for projektstyringen – eller i hvert fald den overordnede projektstyring. I et så stort projekt vil der være mange delprojekter, som også kræver sin egen styring og organisering.

Et ting er at bygge sygehuset. En anden ting er at organisere indretning eller placering af afdelinger. I sådan en form for byggeri vil der helt sikkert være mange delprojekter, som alle skal gå op i en større enhed, for at byggeriet kan lykkes.

Projektstyring er en styring af projekter, som indebærer alt fra økonomi og ressourcer til tidsplan og bemanding. Ved store projekter er der større krav er der til projektstyring og til den ansvarlige projektleder. Her vil et program til ordrestyring være en god hjælp.

Projektstyring i virksomheder

Der er stor forskel på, hvordan arbejdet finder sted i forskellige virksomheder og organisationer. Nogle arbejder udelukkende projektbaseret, mens andre slet ikke arbejder med deciderede projekter. Der findes også masser både og løsninger.

Den daglige drift anses ikke som et afgrænset projekt, men derimod som en kontinuerlig række af arbejdsopgaver. Det, der kendetegner et projekt, er blandt andet, at det er en afgrænset enhed med en afgrænset tidshorisont. Et projekt starter på et tidspunkt og bliver også lukket ned igen på et tidspunkt, når de, der arbejder på det, er kommet i mål med projektet.

Et projekt kan være eksempler som et byggeri eller et arrangement, men der kan også være en opgave for en kunde, der strækker sig over noget tid, og som indeholder flere delelementer. Er der mange delelementer, og er det en opgave, der strækker sig over en længere tidshorisont, vil det nok nærmere blive kaldt for et projekt end en decideret arbejdsopgave.

Definitionen på et projekt til projektstyring

Et projekt er en unik opgave med en række af delelementer, som gerne skal gå op i en højere enhed. Det er tidsbegrænset og dermed ikke en opgave, som aldrig vil blive anset for afsluttet. Når målene med et projekt er blevet nået, vil projektet blive lukket ned og anset som afsluttet. Det har altså et konkret starttidspunkt og et konkret sluttidspunkt.

Skal der laves noget lignende igen, vil det typisk være et nyt projekt, der bliver åbnet op for.

Projektstyring i praksis

Har du brug for at få noget mere viden om projektstyring i praksis, findes der flere forskellige kurser – både online og fysiske, som du kan gøre brug af. Se fx GoLearns kursus i projektstyringsværktøjet “Microsoft Planner”.

Læs også om projektregnskab, der bruges som en del af projektstyringen.

Spørgsmål & svar

Hvad er projektstyring?

Styring af projekt, kan være mange forskellige ting. Alt fra kæmpe byggerier, til afholdelse af en firmafest.

Hvad hedder projektstyring på engelsk?

På engelsk kalder man projektstyring for Project Management, og søger du på det, vil du finde mange spændende værktøjer.

Hvorfor er projektstyring vigtigt?

Er man flere mennesker på ét projekt, er det vigtigt at projektet bliver styret ordentligt, og alle er med på, hvad de andre i teamet har gang i.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram