SaaS (Software as a Service)

SaaS er betegnelsen for en online løsning, hvor der ikke skal foretages en installation på din computer. Du køber licens til et stykke software, som du så tilgår via skyen. Det er en forkortelse for "Software as a service".

 • Læsetid: 3 min.

 • Sidst opdateret 07/07/2023


Hvad er SaaS?

SaaS er en cloud-baseret måde at levere software på. Softwaren hostes i skyen, og udbyderen sælger så licenser til at tilgå softwaren, uden at du skal installere et program eller andet på din computer. Det hele ligger online og kræver blot et log-in fra dig. SaaS er en forkortelse for Software as a Service).

Hvis du eksempelvis, som virksomhedsejer, gerne vil gøre brug af et online regnskabsprogram, kommer det ikke til at ligge på din computer. Det ligger i internet-skyen, og du kan logge dig på, fra en hvilken som helst computer – og endda din mobil, hvis du har Dinero.

SaaS er et begreb inden for IT-verdenen, som vinder større og større indpas. Mange virksomheder vælger i dag at gøre brug af forskellige SaaS-løsninger, der er forbundet med klare fordele, men også visse ulemper.

“As a service” refererer som regel til en cloud-baseret service, som leveres af en tredjepart, så du kan fokusere på det, der er vigtigt for dig – og du er god til. Et eksempel på en SaaS-løsning er diverse regnskabsprogrammer eller CRM-systemer. Hvis du har en gratis Outlook- eller Hotmail-mail, har du også brugt en form for SaaS.

Der er mange fordele ved at anvende en SaaS-løsning, og der er ingen tvivl om, at det vil blive anvendt endnu mere i fremtiden. Flere og flere udbydere tilbyder online løsninger, og det er den vej, som det vil gå inden for flere brancher.

Fordele ved SaaS

Som allerede nævnt skal du ikke bøvle med installationer på din computer, når du anvender en SaaS-løsning. En anden fordel er, du ikke behøver at bekymre dig om, hvor meget lagringsplads som programmet optager på din computer.

Du skal heller ikke bruge tid på at foretage jævnlige opdateringer eller sikkerhedsmæssige back-ups. Softwaren opdateres helt automatisk af virksomheden, der sælger den, så du skal aldrig hente og installere opdateringer eller være nervøs for, at du ikke har den nyeste version af softwaren.

Konkrete fordele ved SaaS-løsninger:

 • Øget mobilitet og tilgængelighed
 • Billig adgang til avancerede programmer
 • Hurtig og problemfri implementering
 • Betal kun for det, du bruger
 • Høj kvalitet og kan nemt og hurtigt skaleres
 • Bedre infrastruktur og lavere omkostninger
 • Øget produktivitet og bedre intern kommunikation
 • Adgang til dine data hvor som helst

Det hele foregår online med SaaS, og det kræver ikke, at du foretager dig yderligere end at anvende programmet til de funktioner, som du har brug for.

Ulemper ved SaaS

Selvom der er en masse fordele ved at anvende denne løsning, er der naturligvis også ulemper. For at anvende en SaaS-løsning kræver det, at du altid har internetadgang. Du kan altså ikke sidde ved en computer uden net og lave regnskab, hvis du anvender en SaaS-regnskabsløsning.

Der altid være en risiko for, at der kan være noget i det online system, som driller. Hvor høj driftssikkerheden er, er forskelligt fra system til system. Vælger du en online løsning med en høj sikkerhed, bør problemet dog være minimalt og ikke volde dig de store gener.

SaaS, IaaS og PaaS – hvad er forskellen på de forskellige løsninger?

Der er mange bogstavssammensætninger at holde styr på. Det gælder især, når det kommer til internettet og cloud-løsninger. Både SaaS, IaaS og PaaS er cloud-baserede måder at levere software på, men der er forskel på, hvordan der skelnes mellem dem (primært i en professionel kontekst).

Forskellen på de tre cloud-baserede løsninger:

 • SaaS (Software as a Service) – software, der ligger i skyen, så der ikke kræves anden end en internetadgang for at tilgå softwaren (uafhængig af hardware)
 • IaaS (Infrastructure as a Service) – den underliggende infrastruktur, som sikrer, at en virksomheds programmer og løsninger fungerer, som de skal
 • PaaS (Platform as a Service) – en platform (eller framework), som gør det nemt for virksomhederne selv at udvikle og drive deres egne løsninger

Det kan lyde voldsomt, at du skal have en løsning for hver af de tre ting. Og bare rolig, der findes også større samlede løsninger, som indeholder alle elementer, så du kun har én samlet løsning. Du kan også sige, at SaaS omfavner de to andre services, mens IaaS kun er ét element af PaaS.

Oversigt over SaaS, IaaS og PaaS
Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram