Straksafskrivning

Når du gør brug af straksafskrivning, får du fuldt skattefradrag med det samme. Du skal altså ikke afskrive over en årrække, som det ellers er tilfældet med afskrivninger. Straksafskrivninger gælder småanskaffelser med en maksimal værdi som skifter hvert år.

  • Læsetid: 2 minutter

  • Sidst opdateret 13/07/2021


Hvad er straksafskrivning?

Driver du en virksomhed, kender du sikkert allerede til begrebet afskrivning. Afskrivning går kort fortalt ud på, at du som virksomhedsejer kan købe forskellige ting til erhvervsmæssig brug i din virksomhed, som du kan trække fra i skat. 

Afskrivning beror på den tanke, at hvis du anskaffer dig eksempelvis en computer eller nyt værktøj til din virksomhed, så vil det med tiden blive slidt og forældet og derfor falde i værdi. Den værdi kan du så blive kompenseret for, ved at du kan trække udgifterne til dine køb fra i skat. 

Når du har med straksafskrivning at gøre, kan du trække dine udgifter til småanskaffelser fra i skat med det samme i det indeværende regnskabsår. Er der tale om almindelig afskrivning, kan du trække dine udgifter fra gennem en årrække. 

Er der en beløbsgrænse for straksafskrivning?

Ja, det er der. I 2021 er beløbsgrænsen for straksafskrivning på 30.700 kr. Det vil altså sige, at hvis du eksempelvis køber nyt IT-udstyr til din virksomhed for et beløb på under 30.700 kr., så kan du straksafskrive dine køb. Køber du derimod IT-udstyr for et beløb, der overstiger beløbsgrænsen for straksafskrivninger, så vil du i stedet skulle afskrive dit køb over længere tid.

Beløbsgrænsen ændrer sig fra år til år, og mens beløbsgrænsen for straksafskrivninger i 2021 ligger på 30.700 kr. ekskl. moms, så lå grænsen i 2020 på 30.000 (for aktiver før 23/11 var den 14.100) kr. ekskl. moms.

Til hvilke indkøb eller udgifter kan du anvende straksafskrivning?

Det er ikke alt, du køber til din virksomhed, som du kan straksafskrive. For at du kan holde dig under beløbsgrænsen, drejer det sig om mindre køb. 

Det hedder sig, at du kan anvende straksafskrivninger på småanskaffelser til erhvervsmæssig brug, og det vil typisk være indkøb som computere, kontormøbler, værktøj eller mobiltelefoner.

Du kan også i nogle tilfælde anvende straksafskrivning i forbindelse med bygninger. Du kan ikke straksafskrive en bygning, som du køber. Men du kan gøre brug af straksafskrivning, hvis du har udgifter til vedligeholdelse af bygningen, som er nødvendig for at holde den i samme stand, som da du købte den. 

Straksafskrivning og skat – hvorfor er det en fordel?

Der er penge at spare, når du kan trække noget fra i skat. Derfor er straksafskrivninger et catch for dig, der ejer en virksomhed. Kan du trække dit køb af nyt IT-udstyr fra i skat, er der penge at spare på firmakontoen, da du får en pæn del af dine udgifter tilbage i skat.

Det gode ved straksafskrivninger er, at du kan trække dine udgifter fra i skat med det samme.

Spørgsmål & svar

Hvad er beløbsgrænsen for straksafskrivning?

I 2021 ligger beløbsgrænsen for straksafskrivning på 30.700 kr. Der er tale om småanskaffelser eller mindre køb.

Hvem kan gøre brug af straksafskrivning?

Det kan alle virksomheder, der har udgifter til småanskaffelser i form af eksempelvis IT-udstyr, kontormøbler eller andet.

Hvad er forskellen på straksafskrivninger og afskrivninger?

Normalvis afskriver du købet af en bil eller en bygning over en årrække. Ved straksafskrivning kan du trække mindre køb fra i skat med det samme.

Var denne artikel nyttig?

Relaterede ord

Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til Straksafskrivning

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram