Småanskaffelser

En småanskaffelse er lig et aktiv. Det er noget, du køber til din virksomhed. Det kan være en computer, et skrivebord eller andet. Småanskaffelser har maksimum-beløb, før de skal aktiveres og afskrives på. De bogføres dine småanskaffelser helt enkelt, som andre driftsudgifter i vores købsbilag.

  • Læsetid: under 2 minutter

  • Sidst opdateret 26/07/2021


Kaffe som småanskaffelse

Hvad er småanskaffelser?

Hvis du driver en virksomhed, har du brug for at anskaffe dig ting, som skal bruges i virksomhedens drift. Og her taler vi ikke om varer eller ydelser, men derimod om småanskaffelser, som du bruger indenfor virksomheden. Der kan eksempelvis være tale om inventar til kontoret eller en kaffemaskine. Og som med alle andre udgifter skal du naturligvis afskrive disse. For at afskrivningen kan foregå korrekt, skal du allerførst tage stilling til, hvorvidt der er tale om småanskaffelser eller aktiver.

Hvad er forskellen på et aktiv og en småanskaffelse?

Det kan være forbundet med en smule besvær at skelne mellem småanskaffelser og aktiver. Men det er vigtigt, at du er opmærksom på forskellen. Da aktiver og småanskaffelserne skal bogføres forskelligt (mere om det i næste afsnit).

For at finde ud af om du har at gøre med småanskaffelser eller aktiver, skal du først spørge dig selv, hvad varen har kostet eksklusive moms? I 2021 må småanskaffelser maksimalt koste 30.700 kroner eksklusive moms (2020: 30.000 (for aktiver før 23/11 var den 14.100) kr.). Hvis varen er dyrere, er der tale om et aktiv – sådan bogfører du et aktiv.

Hvis dine nye kaffemaskine (forhåbentligt) holder sig under 30.700 kroner, skal du spørge dig selv, om aktivet bruges i en serie. Og hvad dækker det så over? Det betyder, at hvis du køber et aktiv til under 30.700, men det kun kan bruges i sammenhæng med et andet aktiv, skal begge varers pris lægges sammen.

Hvis du for eksempel køber et dyrt kamera til 25.000 kroner (ekskl. moms) og på samme tid køber et objektiv til samme for 15.000 kroner (ekskl. moms), ser logikken således ud: Kameraet kan godt bruges uden det ekstra objektiv, men det ekstra objektiv kan ikke bruges uden kameraet. Her er tale om brug i en serie og en samlet værdi på 40.000 som skal aktiveres.

Sådan bogfører du småanskaffelser

Hvis din nyerhvervelse lever op til gældende regler og er en småanskaffelse, kan du straksafskrive den. Du straksafskriver og får fradraget ved at bogføre småanskaffelsen direkte i resultatopgørelsen. Det er vigtigt, at du skelner mellem aktiver og småanskaffelser, da aktiverne i stedet skal afskrives over en årrække og regnes med i balancen. Få eventuelt hjælp fra en revisor, hvis du er i tvivl.

Aktivet forhøjer balancesummen, mens småanskaffelserne forringer resultatet. Så nemt bogføres småanskaffelser i Dinero

Småanskaffelserne kaldes også for: Mindre anskaffelser.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram