Udlicitering

Der finder udlicitering sted, når staten overgiver en opgave, som det offentlige tidligere selv har stået for, til en eller flere private virksomheder.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 10/05/2021


Betydning af udlicitering

Hvad er udlicitering?

Der er flere områder, som staten i dag har tendens til at flytte fra offentligt regi til det private. Det er typisk opgaver som rengøring, kantinedrift eller vedligeholdelse af veje eller grønne arealer. Frem for at have en offentlig ansat til at stå for rengøringen på eksempelvis et plejehjem eller et sygehus eller at have en offentligt ansat til at pleje de grønne områder omkring et sygehus, kan det offentlige altså vælge at hyre et privat rengøringsfirma eller et privat haveservicefirma til opgaven i stedet. Og så er der tale om udlicitering.

Hvad er forskellen på udlicitering og outsourcing?

Konceptet bag udlicitering er præcis det samme som outsourcing. Forskellen ligger alene i, hvorvidt der er tale om en privat virksomhed eller det offentlige. Når det offentlige overlader en opgave til et privat firma, som det offentlige tidligere selv har stået for, er der tale om udlicitering, mens der er tale om outsourcing, hvis en privat virksomhed flytter en aktivitet eller sin produktion til en anden virksomhed.

Hvad er forskellen på udlicitering og privatisering?

Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad der er udlicitering og outsourcing, og på samme vis hvornår der er tale om privatisering eller udlicitering. Man kan sige, at udlicitering er en slags privatisering. Der er dog kun tale om en delvis privatisering.

Når der er tale om udlicitering, har staten nemlig ikke helt frasagt sig hele ansvaret for den udliciterede aktivitet. Det er stadig det offentlige, der går ind og finansierer aktiviteten, og det er også det offentlige, der definerer hvilke krav, der er til de produkter eller ydelser, der bliver leveret.

Er der derimod tale om privatisering, frasiger det offentlige sig alt kontrol og alt ansvar. Det ligger nu hos den private virksomhed, som går ind og overtager. Den allermest vidtgående form for privatisering finder sted, når en virksomhed, som er offentligt ejet, bliver solgt til private investorer.

Budrunde

Når det offentlige udliciterer en eller flere opgaver, foregår det ikke efter den-første-den-bedste princippet. Det bliver nøje overvejet hvilken virksomhed, der skal overtage opgaven. Det foregår typisk på den måde, at der bliver lavet en budrunde eller en såkaldt auktion, inden udliciteringen træder i kraft. Her kan de private virksomheder, der er interesseret i opgaven, byde ind med et tilbud, og den, som kan tilbyde det bedste tilbud, enten i form af laveste pris eller bedste kvalitet, får opgaven.

Den private virksomhed, der løber med sejren i budrunden, får altså nu retten til at påtage sig opgaven. Finansieringen og kontrollen med udførelsen af opgaven, ligger stadig hos det offentlige.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram