Vægtafgift

Du skal betale vægtafgift, når du ejer et køretøj. Du betaler afgiften til staten – og det er vægten på din bil eller din motorcykel, der afgør, hvor meget du skal betale. Har du en nyere bil, skal du ikke betale vægtafgift. Så skal du i stedet betale grøn ejerafgift eller CO2-ejerafgift.

  • Læsetid: 7 min.

  • Sidst opdateret 02/01/2024

Dinero Regnskabsprogram har en række integrationer til at styre din kørebog, så du nemt kan styre køreregnskabet - direkte fra din mobiltelefon og integreret i dit regnskab.

Hvad er vægtafgift?

Vægtafgift er en afgift på biler, der blev indført tilbage i 1910, som du betaler til staten. Størrelsen på vægtafgiften afhænger af, hvor tung en bil du kører i. Jo tungere din bil er, Jo mere slider bilen på vejene. Derfor skal du betale en højere afgift for en tung bil end for en let bil. 

Ejer du en bil af ældre dato, betaler du stadig vægtafgift. Men er du den heldige ejer af en ny bil, gør du ikke. Så bliver du i stedet opkrævet grøn ejerafgift eller CO2-afgift. Det er Skattestyrelsen, der opkræver afgiften. Du skal derfor ikke selv sørge for at indberette den.  

Du betaler ikke alle tre afgifter. Du betaler enten vægtafgift, grøn ejerafgift eller CO2-afgift. Og det er alderen på din bil, der afgør, hvilken afgift du skal betale.

Vigtige årstal at kende til som bilejer

Det er ikke lige meget, hvornår din bil eller dit køretøj er blevet indregistreret for første gang. Årstallet er afgørende for, hvorvidt du skal betale vægtafgift, grøn ejerafgift eller CO2-afgift til staten.

Her får du et overblik over, hvornår du skal betale hvad.

Årstal og vægtafgift – hvornår er din bil fra?

Ejer du en personbil, der blev registreret første gang før 1. juli 1997? Så skal du betale vægtafgift. Det samme gør sig gældende med en varebil, der er blevet registreret før 18. marts 2009. 

Ejer du en motorcykel, betaler du altid vægtafgift – uanset hvornår den er blevet indregistreret.

Vægtafgiften bliver beregnet ud fra vægten på dit køretøj.

Årstal og grøn ejerafgift – hvornår gælder det fra?

Ejer du en personbil, der er registreret mellem 1. juli 1997 og 30. juni 2021? Så er det ikke vægtafgift, men grøn ejerafgift, du skal betale. For varebiler ser fristen anderledes ud. Her gælder perioden 18. marts 2009 til 30. juni 2021.

Grøn ejerafgift beregnes ud fra, hvor langt dit køretøj kører på literen. 

Årstal og CO2-afgift – hvornår træder det i kraft?

CO2-afgiften er det nyeste skud på stammen.

Kører du i en spritny personbil eller varebil, der blev indregistreret første gang den 1. juli 2021 eller derefter? Så skal du betale CO2-afgift. 

CO2-afgiften bliver beregnet efter, hvor mange gram CO2 din bil udleder per kilometer, den tilbagelægger på vejene.

Tidslinje for hvornår vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift træder i kraft for køretøjer - baseret på køretøjets indregistreringsdato.

Beregn nemt din vægtafgift – brug vores beregner

Er du nysgerrig efter at vide, hvor meget du skal betale i vægtafgift, grøn ejerafgift eller CO2-afgift for at køre i din bil?

Så kan du gøre brug af vores beregner til vægtafgift.

Beregner kommer snart.

Skat og afgifter – hvordan hænger det sammen?

Det er Skattestyrelsen, der sørger for at indkræve de periodiske afgifter (vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-afgift). Du skal ikke selv gøre noget i forhold til indberetning eller beregning.

Det fungerer på den måde, at du hvert halve år vil modtage en opkrævning fra Skattestyrelsen. Enten i din e-Boks, på borger.dk eller med posten.

Opkrævningen kommer automatisk til dig. Og du behøver derfor ikke huske på at få betalt vægtafgift, grøn ejerafgift eller CO2-afgift, før du modtager opkrævningen. 

Vægtafgift og priser – hvad koster det?

Det er en fordel at have en let bil, når du skal betale vægtafgift. Du betaler for bilens vægt – og des tungere din bil er, des mere skal du betale i afgift. Vær opmærksom på, at udligningsafgiften reelt betyder, at du skal betale mindre end nedenstående satser.

Vi vil nu se nærmere på de aktuelle takster for vægtafgift på køretøjer. 

Så meget skal du betale i afgift på biler

Hører du til den kategori af bilejere, der skal betale vægtafgift på din bil? 

Så kan du tjekke din bils vægt på din registreringsattest og tjekke op på, hvor meget du skal betale hvert år.

Takster for vægtafgift på personbiler per 1. januar 2023

Personbiler med vægt op til 600 kg730 kr.
Personbiler med vægt mellem 601 kg og 800 kg1.290 kr.
Personbiler med vægt mellem 801 kg og 1100 kg1.780 kr.
Personbiler med vægt mellem 1101 kg og 1300 kg2.340 kr.
Personbiler med vægt mellem 1301 kg og 1500 kg3.050 kr.
Personbiler med vægt mellem 1501 kg og 2000 kg4.200 kr.
Personbiler med vægt over 2000 kg120 kr. per 100 kg


Vægtafgift varebiler – sådan ser taksterne ud i 202
3

Varebil med vægt op til 500 kg1.080 kr.
Varebil med vægt mellem 501 kg og 1000 kg1.360 kr.
Varebil med vægt mellem 1001 kg og 2000 kg2.250kr.
Varebil med vægt mellem 2001 kg og 2500 kg3.890 kr.
Varebil med vægt mellem 2501 kg og 3000 kg4.660 kr.
Varebil med vægt mellem 3001 kg og 4000 kg4.660 kr.


Hvor meget skal du betale i vægtafgift for en veteranbil? 

Du slipper ikke for at betale vægtafgift, hvis du ejer en veteranbil.

Er din veteranbil mere end 35 år gammel, skal du dog kun betale 25 procent af den normale takst. Det gælder, hvad enten du har registreret bilen til veterankørsel eller ej.

Vægtafgift for autocamper – hvor dyrt er det?

En autocamper er en bus til privat anvendelse.
Du skal derfor kigge nærmere på taksten for busser, når du vil undersøge, hvad en autocamper vil koste dig i vægtafgift. Du finder den aktuelle sats i vægtafgiftsloven.

Find de aktuelle satser for lastbiler 

Lastbiler er nogle dyre drenge, når det kommer til vægtafgift. Her er deres tunge vægt ikke en fordel. Og vægtafgift for en lastbil kan derfor blive en dyr affære. 

Du kan se de gældende takster for lastbiler i oversigten her.

Du skal altid betale vægtafgift på din motorcykel

Du betaler altid vægtafgift, når du er den heldige ejer af en motorcykel. Uanset hvornår den bliver indregistreret første gang.

Satserne for afgifter på motorcykler finder du her.

Hvad koster det at have et påhængskøretøj?

Når du skal tjekke op på, hvad det vil koste dig i vægtafgift for en trailer, skal du placere din lup over feltet; påhængskøretøj.

Kan du nøjes med en trailer, der vejer mindre end 500 kg, slipper du dog for at betale vægtafgift.

Se her, hvad du skal betale i afgift for at have en trailer på mere end 500 kg stående hjemme i hos dig.

Hvad koster det i vægtafgift at have en campingvogn? 

Vægtafgift og campingvogne går hånd i hånd.

Vil du gerne vide, hvad du skal betale i afgift, hvis du anskaffer dig en campingvogn? Så tjek Skattestyrelsens beregner ud.

Vær opmærksom på, at du skal kende vægten på din nye campingvogn for at kunne beregne den eksakte størrelse på den afgift, du skal betale for campingvognen.

Betal den mindste afgift – hvilken bil skal du vælge?

Skal du ud at investere i en ny bil? Så giver det god mening, at du sætter dig ind i de afgifter, du kommer til at betale hvert halve år. 

Vil du gerne købe en bil med en billig afgift, skal du i dag ikke tænke på bilens vægt. For biler med billig vægtafgift er ikke længere aktuelt, når du har købt en spritny bil anno 2021. Du skal ikke betale afgift for vægten, men derimod en CO2-afgift.

CO2-afgift beregnes ud fra, hvor meget CO2 din nye bil udleder. Her er det derfor en god idé at rette blikket mod elbiler og biler, der kører langt på literen.

Leder du efter en ny bil i form af en brugt bil, er det værd at have in mente, hvor tung en bil du kommer til at køre rundt i. For her kan det være aktuelt med vægtafgift frem for CO2-afgift. 

Dacia Duster – vægtafgift i den lave ende

En Dacia Duster er et eksempel på en moderne bil, der scorer højt på energifronten.

Den er kategoriseret som A+, og den udleder dermed en lav mængde af CO2. Det har en positiv effekt på den CO2-afgift, du skal betale hvert halve år. 

Køber du en ny bil, som skal indregistreres for første gang, gør du klogt i at have fokus på bilens energimærke og CO2-udledning. 

Oftest stillede spørgsmål

Du skal betale afgiften, når du ejer en bil, en motorcykel, en campingvogn eller en anden form for køretøj. Ejer du en personbil, der er indregistreret første gang før 1. juli 1997, skal du betale afgiften. Er dit køretøj af nyere dato, skal du i stedet betale grøn afgift eller CO2-afgift.

Skattestyrelsen opkræver den vægtafgift, du skal betale. Betaler du ikke, kan du i værste konsekvens få taget nummerpladerne på din bil.

Alle ejere af et køretøj skal betale vægtafgift, grøn afgift eller CO2-afgift. Vægtafgift er et beløb, der beregnes ud fra, hvor tungt et køretøj du har.

Var denne artikel nyttig?

Relaterede ord

Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til Vægtafgift

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram