XBRL – Hvad er det?

XBRL er en godkendt standard for udveksling af finansielle data og betyder noget a la “et udvideligt forretnings rapporterings sprog”. Det er en IT-teknisk standard, som i forbindelse med blandt andet produktion og indsendelse af regnskab er forbundet med en række af forskellige fordele.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 15/03/2022


Hvad er XBRL?

XBRL eller eXtensible Business Reporting Language er det internationale digitale sprog, når det handler om kommunikation vedrørende finansielle data. XBRL er et filformat ligesom eksempelvis CSV– og PDF-filer, og du bruger det til forskellige former for rapportering. Blandt andet hvis du digitalt skal indsende dit årsregnskab til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

XBRL så dagens lys i 1990’erne med version 1.0. Den seneste version 2.1 er cirka 18 år gammel og vil ikke blive ændret – den kan dog blive tillagt moduler, hvis markedet efterspørger nye funktioner, som det giver mening at implementere.

Du skal huske på, at XBRL ikke i sig selv er et regnskabsprogram eller en regnskabsstandard, men blot kan anvendes i forbindelse med forskellige standarder.

Hvad er fordelene ved XBRL?

Der er en række fordele for virksomheder og revisorer, som er afsendere af information vedrørende regnskab. Blandt disse er:

  • XBRL er anerkendt af regnskabsbrugere i hele verden, og derfor kan du blandt andet opbevare og udveksle finansielle data med det meste af verden i et sprog, alle kan forstå
  • Regnskaberne kan automatisk laves i flere forskellige sprog
  • Der er en større grad af sikkerhed, når data sendes automatisk, frem for at disse skal skrives igen manuelt
  • Modtagesystemerne kan indlægge kontroller og analyser af de modtagne data
  • Har en overordnet taksonomi, som er en slags indholdsfortegnelse, der gør det lettere at leve op til eksterne brugeres krav, da du på den måde kan knytte yderligere oplysninger til din egen virksomheds kontoplan

Der er også en række af fordele for modtagerne af regnskaber, når disse leveres i formatet. Helt åbenlyst er det praktisk, at regnskaberne kan opbevares digitalt, og at alle regnskaberne er ordet efter den fælles taksonomi. Det giver let mulighed for analyse og eventuel statistisk undersøgelse af regnskaberne.

Er der ulemper ved XBRL?

Først og fremmest kan regnskabsprogrammer ikke direkte generere XBRL filer. Det betyder du skal have omdannet dine regnskabsdata gennem en 3. part for at få dannet filen. Ønsker du ikke dette, kan data stadig indtastes manuelt på regnskab 2.0 hos virk, som herefter danner de nødvendige filer til indberetning.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram