Kontoplan

En kontoplan er en samlet oversigt over alle de forskellige konti, som en given virksomhed benytter sig af. Den har stor betydning, når du skal regne årsregnskabet ud og til løbende at afgøre, hvad du skal betale i skat og moms. Du skal altid lave en kontoplan, men du kan selv bestemme, hvordan den skal se ud.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 13/02/2024

Dinero kommer fra starten med en standardiseret kontoplan, tilpasset netop din virksomhedstype, så du ikke selv skal tage stilling til hvordan sådan en opbygges.

Hvad er en kontoplan?

Når du har en virksomhed, skal du sørge for at bevare et overblik over økonomien. Med en kontoplan har du en liste over alle de konti, som du skal bruge til bogføring. En kontoplan er altså en opstilling af alle dine forskellige konti.

Du kan lave en konto til alle de udgifter, som du ønsker. Det kan for eksempel dreje sig om husleje eller telefon. På den måde er du sikker på hele tiden at have et præcist overblik over dit forbrug. Kontoplanen er opbygget af hhv. resultatopgørelse og en balance.

Årsregnskab og kontoplan

Førnævnte resultatopgørelse og balance har forskellige konti, hvortil der hører forskellige kategorier. Tager vi eksempelvis fat i udgifterne til telefon, vil disse normalt blive henført under administrationsudgifter.

Men du skal huske at kalde selve kontoen for telefon – eller give den et andet navn, som klart fortæller dig, hvilken udgiftspost du har med at gøre. Formålet med at have en kontoplan er, at du har en fast struktur i de konti, som virksomhedens bogholderi skal tage sig af.

Er du tvunget til at lave en kontoplan?

Når du starter eller har en virksomhed, er du ikke tvunget til at lave en kontoplan. Du er frit stillet forstået på den måde, at du selv bestemmer dens indhold og opbygning.

Der er kun et enkelt krav om, at kontoplanen skal passe til den enkelte virksomheds behov. Du har i øvrigt meget frie hænder til at lave kontoplanen, som du ønsker.

Eksempel

Når du skal lave dit årsregnskab og løbende afgøre, hvor meget du skal betale i moms og skat, skal du bruge en kontoplan. Her har du nemlig adgang til alle de konti, du bruger til bogføring.

Når du har adgang til et regnskabsprogram, får du også mulighed for at vælge en standardkontoplan. Her vil regnskabsprogrammet så pr. automatik give de forskellige poster numre.

Her kan du se et eksempel på en kontoplan for en resultatopgørelse:

IndtægterUdgifter
DebetKredit
Virksomhedens salgForbrug af varer salg
RenteindtægterHusleje
Telefon
Renteomkostninger
AktiverPassiver
DebetKredit
VarelagerKassekredit i bank
KasseSalgsmoms
Privatforbrug

Som du kan se af ovenstående, får du adgang til detaljerede informationer om virksomhedens økonomi.

En kontoplan varierer fra virksomhed til virksomhed, da alle virksomheder er forskellige. Det betyder i sagens natur, at de har behov for at kunne bogføre forskellige konti. Afgørende er det dog, at du husker at føre kontoplanen, så du kan sørge for at holde styr på udgifter og indtægter og levere et ordentligt årsregnskab.

Så lækker er kontoplanen i Dinero.

Læs mere om SAF-T og standardiserede kontoplaner.

Læs også om hovedbog her

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram