Bogfør aktiv – Sådan bogfører du et aktiv

  • Læsetid: under 2 minutter

  • Sidst opdateret 11/11/2021


Bogfør aktiv – sådan gør du:
Har du også købt et aktiv som fx en bil, bygning eller lignende, og er du i tvivl om, hvordan du bogfører det? Så læs med nedenfor.

Bemærk – I Dinero har vi udviklet et smart anlægskartotek. Her kan du som Pro-bruger bogføre dine aktiver og efterfølgende få bogført afskrivningerne helt automatisk! Denne guide vise dig derfor, hvordan du bogfører aktivet manuelt, udenom vores anlægskartotek.

Aktivet kan du ikke bogføre i et købsbilag – det skal bogføres i et finansbilag. Mere om det nedenfor.

Først lidt om et aktiv

Et aktiv er en ting, som du har købt til at drive din virksomhed – selvfølgelig for at tjene penge. Det kan fx være bygninger, maskiner eller en bil. Et aktiv forventes at holde i over ét år og er som udgangspunkt ikke købt med henblik på videresalg. Efter nogle år forventes aktivet ikke at være flere penge værd, hvorfor det afskrives hvert år. Et aktiv koster dig over 31.000 kr. ekskl. moms – hvis du har købt noget, der koster under 31.000 kr. ekskl. moms skal det bogføres som en småanskaffelse. Det kan du læse mere om her.

Straksafskrivningsgrænse
2022 = 31.000 kr. ekskl. moms
2021 = 30.700 kr. ekskl. moms

Bemærk: Du får det fulde momsfradrag, når du bogfører dit aktiv. Der er ikke momsfradrag på de afskrivninger, som du senere skal lave. Dit køb af aktivet kommer ikke til at få indflydelse på dit overblik. Det er kun dine afskrivninger, som får det – læs mere om det nedenfor.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bogfører aktivet, samt de afskrivninger du senere skal lave.

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram