Småanskaffelser og aktiver – hvad er forskellen?

I dette indlæg kan du læse om småanskaffelser og aktiver. Vi kommer blandt andet ind på teorien bag samt hvordan du skelner mellem de to.


Småanskaffelser og aktiver er genstande, som bruges i virksomhedens drift. Det er altså ikke noget, der skal sælges videre. Det kan fx være borde, stole, bygninger, biler mv. Bogføringen er afhængig af, om der er tale om en småanskaffelse eller et aktiv – det kan du blive klogere på nedenfor.

Lidt teori

Først er vi er nødt til at kigge på lidt teori, da der er to ord, vi skal kende til, når vi skal bogføre driftsmidler: småanskaffelser og aktiver.

Småanskaffelse

En småanskaffelse er en genstand som bruges i den daglige drift i din virksomhed. Den må have en værdi på højst 33.100 kr. for at blive bogført som en småanskaffelse (beløbsgrænse for 2024).

En småanskaffelse bliver medregnet i resultatopgørelsen som en del af den daglig drift. Det vil sige, at den bliver straksafskrevet, og derfor skal man ikke yderligere tage højde for afskrivninger. Småanskaffelser kaldes også mindre anskaffelser i daglig tale.

Aktiver

Et aktiv er en genstand af højere værdi end 33.100 kr. Der skelnes overordnet mellem to slags aktiver: anlægsaktiver og omsætningsaktiver.

Det der afgør, om et aktiv er et anlægsaktiv eller et omsætningsaktiv, er brugstiden. Et anlægsaktiv forventes at have en lang brugstid, hvorimod et omsætningsaktiv forventes at bruges inden for et år.

Et aktiv bliver medregnet i balancen. Det vil sige, at aktivet skal afskrives med et beløb en gang om året, og til sidst vil blive afskrevet til nul.

Hvornår er genstanden en småanskaffelse eller et aktiv?

I følgende tabel kan du se, hvornår der er tale om en småanskaffelse, og hvornår der er tale om et aktiv.

Koster aktivet over 33.100 kroner ekskl. moms? (2024)
Ja -> Så skal det aktiveres
Nej ->Bruges aktivet i en serie?
Ja -> Så skal det aktiveres hvis den samlede værdi overstiger 33.100 kr. (2024)
Nej -> Så er det en småanskaffelse

Ved aktiver, som kun kan bruges i en serie, skal disse aktivers købspris vurderes samlet.

Et godt eksempel er et kamera til 25.000 kr. og et objektiv 15.000 kr – begge ex. moms. Hver for sig er aktiverne under småanskaffelsesgrænsen.

Kameraet kan godt bruges uden objektivet, men objektivet kan ikke bruges uden kameraet. Derfor skal de to aktiver ses i en sammenhæng og bliver derfor betragtet som et aktiv, som skal aktiveres fordi det er over grænsen på 33.100(2024)

Nedenstående guides beskriver, hvordan du bogfører henholdsvis en småanskaffelse og et aktiv:

  1. Sådan bogfører du småanskaffelser i Dinero
  2. Sådan bogfører du aktiver i Dinero

God fornøjelse 🙂

Bemærk – I Dinero har vi udviklet et smart anlægskartotek. Her kan du som Pro-bruger bogføre dine aktiver og efterfølgende få bogført afskrivningerne helt automatisk!

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

2 kommentarer

  1. I måneds rapporterne vil de oprettede anlægsaktiver fremgå som afskrevet, altså med en 1/12 del af værdien

    1. Hej Lars

      Det er helt korrekt ja, driftsmæssigt afskrives anlægsaktiverne på månedsbasis. 👍

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram