Anlægskartotek

Et anlægskartotek er det samme som et anlægsarkiv. Det bruges til at holde styr på afskrivninger af anlægsaktiver i en virksomhed. Især revisorer anvender anlægskartoteker, da de kan bruges til at holde styr på flere virksomheders anlægsaktiver.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 02/02/2022

Dinero har et indbygget anlægskartotek som hjælper dig med at holde styr på dine anlægsaktiver og afskrivninger.

Hvad er et anlægskartotek?

Når du driver en virksomhed, kan du have brug for at holde styr på dine anlægsaktiver. Både for at have et overblik over dem, men også for at følge med i afskrivningen af dem. Det er netop det, som du kan bruge et anlægskartotek til.

Har du en revisor til at tage sig af dit regnskab, kan også han eller hun have stor gavn af at anvende et anlægskartotek.

Hvorfor bruge et anlægskartotek?

Værdien af et aktiv kan ændre sig, hvad enten det så er på grund af ændret brugstid eller andet. Har du mange aktiver, kan det være svært at bevare det store overblik. Her kommer et anlægskartotek ind i billedet. Det kan hjælpe dig med at bevare det store overblik over dine aktiver og dine afskrivninger.

Hvem anvender et anlægskartotek?

Du kan som virksomhedsejer anvende et anlægskartotek, lige så vel som din revisor med fordel kan tage det i brug. Det er en klar fordel for enhver revisor, at der kan oprettes flere kartoteker til forskellige virksomheder.

Hvad er et anlægsaktiv?

Vi starter helt fra bunden af med at se på, hvad et aktiv er. Et aktiv er en ting, som en virksomhed ejer, eller som den har kontrol over. Det kan for eksempel være IT-udstyr, et patent eller en bil.

Aktiver er alle de ting, som virksomheden anskaffer sig til en vis værdi for at drive sin forretning. Aktiver deles op i to former, nemlig anlægsaktiver og omsætningsaktiver.

Anlægsaktiver

Anlægsaktiver er de aktiver, der forventes at have en lang brugstid på over et år, som eksempelvis biler eller inventar. Alle sammen ting, der ikke forventes at blive slidt op eller udskiftet inden for et år.

Omsætningsaktiver

Omsætningsaktiver har ikke som anlægsaktiver en forventet lang brugstid. Men derimod en forventet kort brugstid. Og det er den primære forskel mellem de to typer af aktiver. Omsætningsaktiver kan eksempelvis være varebeholdninger eller skyldige beløb hos kreditorer, som forventes at blive realiseret eller brugt inden for en tidshorisont på et år.

Hvad er en afskrivning?

Har din virksomhed anlægsaktiver, skal de afskrives. Det siger reglerne nemlig. Men hvad er afskrivning egentlig for en størrelse?

Afskrivning er i bund og grund det samme som værdiformindskelse. Hvis du for eksempel køber en bil til 200.000 kr., så vil den over tid falde i værdi. Vil du efter kun to år sælge den igen, vil du kunne få en betydeligt lavere pris for den end da du købte den.

Den værdi, som din bil vil tabe, kan du afskrive over en årrække på eksempelvis syv år. Så bliver ikke kun et enkelt regnskabsår påvirket af den værdi, som bilen har tabt, mens du har brugt den. Det bliver i stedet fordelt over flere regnskabsår.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram