Køb fra udlandet til videresalg – Sådan bogføres det

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 13/03/2024


Har du købt varer fra udlandet, som skal videresælges? Og er du i tvivl om, hvordan du bogfører dit udenlandske køb? Så er du kommet til det rigtige sted!

OBS! Har du købt varer fra udlandet, der IKKE skal videresælges (og som du derfor selv skal bruge), skal du i stedet benytte dig af denne guide.

Der er ikke moms på varer, som bliver sendt på tværs af landegrænserne – så længe der er tale om salg mellem virksomheder (B2B). Hvis du har oplyst dit CVR-nr. (VAT-nr.), klarer din leverandør det automatisk. Det er gældende uanset, om det er fra et EU-land eller udenfor EU.

Nedenfor kan du klikke på overskriften og læse mere om, hvad du gør, hvis der moms på din faktura fra udlandet. Du kan også se, hvordan du bogfører dit køb af varer i udlandet til videresalg.

Der findes en masse regler om, hvordan du oplyser et udenlandsk køb til SKAT – men det klarer Dinero heldigvis for dig. Når du har købt en vare fra et udenlandsk selskab, som dit firma videresælger, skal dit køb altid bogføres under “Variable omkostninger”. Her giver Dinero dig to mulige konti, som du kan benytte dig af: “Konto 2050 EU-erhvervelser varer (rubrik A-varer)” – som skal benyttes, hvis du har købt varer fra et EU-land eller “Konto 2150 Varekøb verden” – som du skal benytte dig af, hvis du har købt varer fra land udenfor EU.

Lad os tage et eksempel. Vi har købt nogle lamper i Tyskland, som vi nu har planer om at videresælge. Derfor vælger vi “Europa” under “købt fra”, da Tyskland er medlem af den Europæiske Union. Herefter finder Dinero, som vist nedenfor, automatisk den korrekte konto: “EU-erhvervelser varer (rubrik A-varer)”.

Udfyld nu købet med den dato, hvor pengene blev trukket samt det danske beløb, der er blevet trukket i din Netbank. I vores eksempel er dette 20.000 kr. Du kan kun bogføre dit køb i Dinero i DKK – det skal derfor omregnes. Det kan du gøre via en valutaberegner eller ved at tage det DKK beløb, der er hævet fra din bankkonto. Klik “Godkend”. Du har nu bogført dit udenlandske køb, der senere skal videresælges!

Har du alligevel modtaget en regning med udenlandsk moms f.eks. med 23% fra Google i Irland, skal du gøre en af nedenstående ting:

  1. Bede om en ny faktura uden moms på og få den anden krediteret (anbefales).
  2. Bogføre hele fakturaen med totalbeløbet på en konto der håndterer udenlandsk moms. Du bogfører altså hele beløbet inklusiv moms og får derved ikke momsen tilbage (ikke sikkert SKAT godkender.)
  3. Søge momsen tilbage fra Irland (langtrukket).

Der er ingen tvivl om, at du bør vælge mulighed nr. 1, da det er den mest korrekte måde at håndtere udenlandsk moms på.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram