Sidst opdateret 29/04/2019

Lønsumsafgift – Sådan bogføres det

Denne guide er relevant for dig, der betaler lønsumsafgift og er i tvivl om, hvordan du skal håndtere det i Dinero.

Lidt indledende

Alt efter hvilken form for virksomhed du driver, vil der være forskellige satser for lønsumsafgift. Du skal derfor selv beregne hvor meget, du skal betale til SKAT.

Er du i tvivl om, hvordan du korrekt udregner din lønsumsafgift, skal du kontakte din revisor eller SKAT. Vi anbefaler desuden, at du løbende bogfører din lønsumsafgift (f.eks. månedligt), så dit resultat i Dinero er retvisende og opdateret. Typisk betales afgiften månedligt, kvartalsvis eller halvårligt. Du kan på SKAT’s hjemmeside se, hvor ofte du skal afregne.

HUSK – at du som lønsumspligtig skal bogføre UDEN moms. Hvordan du bogfører uden moms kan du læse mere om her, hvis du er i tvivl.

Sådan bogfører du din lønsumsafgift

Nedenstående inddeles i to dele – første del handler om, hvordan du gør klar til bogføring. Andel del handler om, hvordan du bogfører.

Vi skal have oprettet to konti for at få det bogført korrekt. Den ene i resultatopgørelsen – den anden i balancen.

Regnskab (mappen) øverst i højre hjørne -> Kontoplan

Opret følgende to konti:

7600 – Lønsumsafgift- Ingen moms

65200 – Skyldig lønsumsafgift – Ingen moms

Er du i tvivl om, hvordan du opretter en konto, kan du se, hvordan du gør her.

I nedenstående eksempel antager vi, at lønsumsafgiften afregnes kvartalsvis.

Da vi anbefaler, at du bogfører din lønsumsafgift hver måned (fordi det så giver et mere retvisende billede), foregår selve bogføringen i to steps. I step 1 (skærmbillede 1) bogfører du din lønsumsafgift som en udgift. Vi bogfører den med modpostering på en skyldig konto – fordi den ikke er betalt endnu.

I step 2 (skærmbillede 2 + 3) bogfører vi, at du har betalt din lønsumsafgift. Her “fjerner” vi det beløb, der står som skyldig lønsumsafgift – og bogfører, at beløbet er udbetalt fra din bank.

Bogføring af lønsumsafgift

For at bogføre din lønsumsafgift skal du tilgå fanen Bogføring –> skabeloner -> finansbilag.

I dette tilfælde har vi beregnet vores lønsumsafgift til at være 10.000 kr. for januar måned. Finansbilaget skal derfor udfyldes som vist nedenfor:

Vi bogfører på samme måde vores beregnede lønsumsafgift for februar og marts måned, så vi i alt har bogført en kvartalsvis skyldig lønsumsafgift på 30.000 kr. (10.000 * 3 måneder). Disse posteringer vil du kunne se som en udgift på dit overblik.

Via fanen Regnskab –> Kontoplan fremgår bogføringen således på de to berørte konti.

Skærmbillede 2016-03-07 kl. 12.25.12

Skærmbillede 2016-03-07 kl. 12.25.35

Du har nu overført 30.000 kr. i lønsumsafgift fra din netbank for 1. kvartal 2016 til SKAT.

Opret derfor et nyt finansbilag som vist nedenfor:

Klik “Godkend”.

Du har nu bogført, at du har betalt din skyldige lønsumsafgift fra din bank.

Tips og bonusinfo:

• Er din virksomhed momsfritaget? I Dinero har vi en version, der er skræddersyet til momsfritagede virksomheder – læs mere her.