For at der kan udbetales rejsegodtgørelse, er det vigtigt, at du kan bevise, at din rejse har været rent forretningsbetinget. Udgangspunktet for, at det betragtes som en forretningsrejse, er, at rejsen varer over 24 timer, og en overnatning er nødvendig. Hvis dette er opfyldt, kan du nu fratrække det i dit regnskab.
Når det drejer sig om rejseudgifter, bogfører man enten de faktiske udgifter, man har haft, eller man tager det som rejsegodtgørelse.
Skattestyrelsen har fastsat nogle satser for rejsegodtgørelse – de er 574 kr. (2023: 555 kr.) for kost per døgn, og 246 kr. (2023: 238 kr.) for logi per døgn.
Maximum for hele året er 31.600 kr. i 2024 (2023 – 30.500 kr.).
Det vil sige, at du både har en specifik sats for kost pr. dag og en sats for logi pr. dag.
Det kan kun betale sig at bogføre rejsegodtgørelse, hvis de samlede omkostninger til kost og logi, som du har haft på rejsen, ikke overstiger satserne.
Hvis dine rejseomkostninger har været dyrere end de angivne satser, skal du i stedet bogføre efter faktiske omkostninger for at få det maksimale skattefradrag.
Eksempel:
Du har været væk i én dag på forretningsrejse og har haft madomkostninger for 200 kr. Anvend her at bogføre efter rejsegodtgørelse, da satsen pr. dag er 574 kr, altså mere end dine faktiske omkostninger på de 200 kr.
Har du i stedet haft madomkostninger for 700 kr., kan det bedst betale sig at bogføre efter “faktiske omkostninger”, da omkostningerne overstiger satsen for rejsegodtgørelse.