Sådan bogfører du rejsegodtgørelse/diæter i en personligt ejet virksomhed

  • Læsetid: 3 min.

  • Sidst opdateret 23/02/2024


Rejsegodtgørelse/diæter (også kendt som rejseudgifter) er noget, som vi i Dinero får rigtig mange spørgsmål om. Derfor har vi skrevet denne guide til dig, der har en personligt ejet virksomhed (enkeltmandsvirksomhed, PMW, I/S), hvor vi forsøger at dække det meste. Leder du efter, hvordan du dækker rejseudgifter for dine ansatte eller dig selv som ejer i et selskab, skal du i stedet se guiden her.

Det er et lidt komplekst område, så inden vi går i gang, skal du sørge for at læse hele guiden igennem.

For at der kan udbetales rejsegodtgørelse, er det vigtigt, at du kan bevise, at din rejse har været rent forretningsbetinget. Udgangspunktet for, at det betragtes som en forretningsrejse, er, at rejsen varer over 24 timer, og en overnatning er nødvendig. Hvis dette er opfyldt, kan du nu fratrække det i dit regnskab.

Når det drejer sig om rejseudgifter, bogfører man enten de faktiske udgifter, man har haft, eller man tager det som rejsegodtgørelse.

Skattestyrelsen har fastsat nogle satser for rejsegodtgørelse – de er 574 kr. (2023: 555 kr.) for kost per døgn, og 246 kr. (2023: 238 kr.) for logi per døgn.

Maximum for hele året er 31.600 kr. i 2024 (2023 – 30.500 kr.).

Det vil sige, at du både har en specifik sats for kost pr. dag og en sats for logi pr. dag.

Det kan kun betale sig at bogføre rejsegodtgørelse, hvis de samlede omkostninger til kost og logi, som du har haft på rejsen, ikke overstiger satserne.

Hvis dine rejseomkostninger har været dyrere end de angivne satser, skal du i stedet bogføre efter faktiske omkostninger for at få det maksimale skattefradrag.

Eksempel:

Du har været væk i én dag på forretningsrejse og har haft madomkostninger for 200 kr. Anvend her at bogføre efter rejsegodtgørelse, da satsen pr. dag er 574 kr, altså mere end dine faktiske omkostninger på de 200 kr.

 Har du i stedet haft madomkostninger for 700 kr., kan det bedst betale sig at bogføre efter “faktiske omkostninger”, da omkostningerne overstiger satsen for rejsegodtgørelse.

Sådan bogfører du

Vælger du at bogføre rejsegodtgørelse, får du et skattefradrag i dit regnskab, der fungerer på samme måde som et kørselsfradrag.

Du får dit skattefradrag for din rejsegodtgørelse ved at bogføre dine det løbende i dit regnskab. Dette gør du ved at bruge statens satser pr. dag og gange med antallet af dage, du har været afsted på forretningsrejse.

Eksempel: Du har været på forretningsrejse i 3 dage og kan nu få rejsegodtgørelse for alle 3 dage.

Vi starter derfor nu med at bogføre for kost og bruger den nuværende sats på 574 kr pr. dag og ganger med 3 dage.

574 pr. dag x 3 dage = 1665 kr i skattefradrag.

De 1665 kr skal nu bogføres som et skattefradrag i et finansbilag.

Gå til Bogføring Skabeloner → Under diverse, vælg finansbilag og udfyld bilaget som vist nedenfor på den dato, du er kommet hjem fra din forretningsrejse.

 

På ovenstående måde får du altså skattefradraget for din rejsegodtgørelse bogført korrekt i dit regnskab.

Bemærk: Har du brugt din erhvervskonto til at betale udgifterne for din mad, skal disse udgifter bogføres som hævet privat, så de kan afstemmes i din bankafstemning.

Bogfører du faktiske omkostninger, bogfører du ikke rejsegodtgørelse.

Vælger du at bogføre de faktiske omkostninger, som du har haft på din bankkonto, gør du det udelukkende, hvis disse omkostninger overstiger satserne for diæter.

Eksempel: Satsen for logi er 246 kr pr. dag, men du har betalt 500 kr for én overnatning på et hotel.

Da prisen for dit hotel er højere end satserne for logi, vil du hellere have skattefradraget på de 500 kr i stedet for satsen for logi, som er lavere.

Du bogfører derfor hotelovernatningen på helt almindelig vis i et købsbilag.

Bogføring → Opret nyt køb → Udfyld bilaget som normal

Når bilaget er godkendt, har du bogført, hvad du faktisk har betalt, og du skal nu ikke gøre mere.

Tips & bonusinfo

Diæter håndteres forskelligt, alt efter om du er ejer eller ansat, og hvilken virksomhedstype det drejer sig om. Denne guide tager dig igennem som ejer af en enkeltmandsvirksomhed.


Vil du fordybe dig yderligere i diæter, så vil vi anbefale dig, at du tager et kig på nedenstående links:

  • Hvis du ikke ønsker at bogføre diæter, men i stedet ønsker at bogføre de faktiske udgifter i forbindelse med en forretningsrejse i Danmark, kan du læse mere her, og hvis det er uden for landets grænser, kan du læse mere her.
Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram