Rejsegodtgørelse/diæter – Sådan håndterer du det som personligt ejet virksomhed

 • Læsetid: 3 min.

 • Sidst opdateret 26/07/2023


Rejsegodtgørelse/diæter (også kendt som rejseudgifter) er noget, som vi i Dinero får rigtig mange spørgsmål om. Derfor har vi skrevet denne guide til dig, der har en personligt ejet virksomhed (enkeltmandsvirksomhed, PMW, I/S), hvor vi forsøger at dække det meste. Leder du efter, hvordan du dækker rejseudgifter for dine ansatte eller dig selv som ejer i et selskab, skal du i stedet se guiden her.

Det er et lidt komplekst område, så inden vi går i gang, skal du sørge for at læse hele guiden igennem.

 1. For at der skal udbetales diæter, er det vigtigt, at du kan bevise, at din rejse har været rent forretningsbetinget. Udgangspunktet for, at det betragtes som en forretningsrejse, er, at rejsen varer over 24 timer, og en overnatning er nødvendig. Hvis dette er opfyldt, kan du nu fratrække det i dit regnskab.

  Når det drejer sig om rejseudgifter, bogfører man enten de faktiske udgifter, man har haft, eller man tager det som diæter.

  Skattestyrelsen har fastsat nogle satser for diæter – de er 555 kr. (2022: 539 kr.) for kost per døgn, og 238 kr. (2022: 231 kr.) for logi per døgn.

  Maximum for hele året er 30.500 kr. i 2023 (2022 – 29.300 kr.).

  Det vil sige, at du både har en specifik sats for kost pr. dag og en sats for logi pr. dag.

  Det kan kun betale sig at bogføre diæter, hvis de samlede omkostninger til kost og logi, som du har haft på rejsen, ikke overstiger satserne for diæter.

  Hvis dine rejseomkostninger har været dyrere end de angivne satser, skal du i stedet bogføre efter faktiske omkostninger for at få det maksimale skattefradrag.

  Eksempel:

  Du har været væk i én dag på forretningsrejse og har haft madomkostninger for 200 kr. Anvend her at bogføre efter diæter, da satsen pr. dag er 555 kr, altså mere end dine faktiske omkostninger på de 200 kr.

   Har du i stedet haft madomkostninger for 700 kr., kan det bedst betale sig at bogføre efter “faktiske omkostninger”, da omkostningerne overstiger satsen for diæter.

Sådan bogfører du

 1. Vælger du at bogføre diæter, får du et skattefradrag i dit regnskab, der fungerer på samme måde som et kørselsfradrag.

  Du får dit skattefradrag for dine diæter ved at bogføre dine diæter løbende i dit regnskab. Dette gør du ved at bruge statens satser pr. dag og gange med antallet af dage, du har været afsted på forretningsrejse.

  Eksempel: Du har været på forretningsrejse i 3 dage og kan nu få diæter for alle 3 dage.

  Vi starter derfor nu med at bogføre diæter for kost og bruger den nuværende sats på 555 kr pr. dag og ganger med 3 dage.

  555 pr. dag x 3 dage = 1665 kr i skattefradrag.

  De 1665 kr skal nu bogføres som et skattefradrag i et finansbilag.

  Gå til Bogføring Skabeloner → Under diverse, vælg finansbilag og udfyld bilaget som vist nedenfor på den dato, du er kommet hjem fra din forretningsrejse.

  På ovenstående måde får du altså skattefradraget for dine diæter bogført korrekt i dit regnskab.

  Bemærk: Har du brugt din erhvervskonto til at betale udgifterne for din mad, skal disse udgifter bogføres som hævet privat, så de kan afstemmes i din bankafstemning.

 2. Bogfører du faktiske omkostninger, bogfører du ikke diæter.

  Vælger du at bogføre de faktiske omkostninger, som du har haft på din bankkonto, gør du det udelukkende, hvis disse omkostninger overstiger satserne for diæter.

  Eksempel: Satsen for logi er 238 kr pr. dag, men du har betalt 500 kr for én overnatning på et hotel.

  Da prisen for dit hotel er højere end satserne for logi, vil du hellere have skattefradraget på de 500 kr i stedet for satsen for logi, som er lavere.

  Du bogfører derfor hotelovernatningen på helt almindelig vis i et købsbilag.

  Bogføring → Opret nyt køb → Udfyld bilaget som normal

  Når bilaget er godkendt, har du bogført, hvad du faktisk har betalt, og du skal nu ikke gøre mere.

Tips & bonusinfo

Diæter håndteres forskelligt, alt efter om du er ejer eller ansat, og hvilken virksomhedstype det drejer sig om. Denne guide tager dig igennem som ejer af en enkeltmandsvirksomhed.


Vil du fordybe dig yderligere i diæter, så vil vi anbefale dig, at du tager et kig på nedenstående links:

 • Hvis du ikke ønsker at bogføre diæter, men i stedet ønsker at bogføre de faktiske udgifter i forbindelse med en forretningsrejse i Danmark, kan du læse mere her, og hvis det er uden for landets grænser, kan du læse mere her.
Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram