Forretningsrejse – i Danmark – Sådan bogføres udgifter

 • Læsetid: 2 min.

 • Sidst opdateret 23/06/2022


I denne guide kan du se, hvordan du bogfører udgifterne til en forretningsrejse, du været på i Danmark. Har du været på forretningsrejse udenfor landets grænser skal du se denne guide.

Hvad er en forretningsrejse?

Det kan siges helt kort: En forretningsrejse er en rejse af mindst 24 timers varighed. Den er så langt væk hjemmefra, at der ikke kan overnattes hjemme. Er din (eller din medarbejders) rejse det – gælder følgende regnskabsmæssigt:

 • Mad: På al mad, der er købt på forretningsrejsen har du 100% skattefradrag, men kun kvart momsfradrag. Dvs at du kun må fratrække 1/4 af momsbeløbet. Er det fx 100 kr. får du 25 kr. i momsfradrag. De resterende 75 kr. får du som skattefradrag.
 • Overnatning: På overnatning er der 100% skatte- & momsfradrag. Er morgenmad inkluderet på hotellet er der dog kun 1/4 momsfradrag for momsbeløbet. Det skal derfor håndteres som “Mad” ovenfor.

Sådan bogføres udgifter på forretningsrejser

Vi inddeler denne del i tre eksempler: 1) kun mad, 2) kun overnatning og 3) overnatning + morgenmad.

 1. Som nævnt ovenfor er der 100% skattefradrag, men kun 1/4 fradrag for momsbeløbet. Bogføringen laver du under Bogføring –> Køb –> Købet er betalt med det samme (kontantkøb).

  Når du har købt mad på forretningsrejser skal du altid søge på “#Restaurant” i feltet “Beskriv hvad du har købt”. Her vælger du “Dine ansatte har været på restaurant..” – så sørger vi for, at du får 100% skattefradrag og 1/4 fradrag for momsbeløbet i dit regnskab.

  I nedenstående har vi købt en pizza:

  Forretningsrejse

 2. På overnatninger er der 100% skatte- og momsfradrag.

  For at bogføre det vælger du Bogføring –> Køb –> Købet er betalt med det samme (kontantkøb) –> I feltet “Beskriv hvad du har købt..” skriver du “#Hotel” –> Vælg scenariet “Du eller dine ansatte, har overnattet på hotel”.

  I nedenstående tilfælde har vi betalt 1.000 kr. for overnatningen:

  Overnatning

 3. Som nævnt tidligere er der 100% skatte- og momsfradrag på overnatning, men kun 1/4 momsfradrag for momsbeløbet på morgenmaden. Du skal derfor lave et købsbilag på to linjer.

  For at bogføre det vælger du Bogføring –> Køb –> Købet er betalt med det samme (kontantkøb). Lad os sige, at du overnatningen udgår 1.000 kr inkl. moms og morgenmaden koster 200 kr. inkl. moms.

  I første linje skriver du #Hotel – i anden linje skriver du #Restaurant. Det skal se ud som nedenstående:

  Hotel

Tips og bonusinfo:

 • Denne guide er lavet med udgangspunkt i, at du bogfører efter faktiske udgifter. Du kan også udbetale diæter. Læs mere om bogføring af diæter her og beregn dine diæter her.
 • Er udgifterne til forretningsrejsen betalt med dit/din medarbejders private kort? Så skal det håndteres som et udlæg – dvs. du skal angive “Beholdning” til:
  – “Mellemregning” hvis du er ejer af en personlig virksomhed (enkeltmandsvirksomhed, I/S eller PMV) – læs mere her
  – “Udlæg ansatte” hvis du er ejer af en personlig virksomhed, men udlægget er lavet af en af dine ansatte – læs mere her
  – “Udlæg ansatte og ejer” hvis du er ejer af et selskab (IVS, ApS eller A/S) – læs mere her
Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram