I denne guide kan du se, hvordan du bogfører udgifterne til en forretningsrejse, du været på i Danmark. Har du været på forretningsrejse udenfor landets grænser skal du se denne guide.
Hvad er en forretningsrejse?
Det kan siges helt kort: En forretningsrejse er en rejse af mindst 24 timers varighed. Den er så langt væk hjemmefra, at der ikke kan overnattes hjemme. Er din (eller din medarbejders) rejse det, gælder følgende regnskabsmæssigt:
Mad:
- På al mad, der er købt på forretningsrejsen, har du 100% skattefradrag, men kun kvart momsfradrag. Dvs. at du kun må fratrække 1/4 af momsbeløbet.
- Er det fx 100 kr., hvoraf 20 kr. er moms, vil du få 1/4 i momsfradrag af de 20 kroner. Dette giver et momsfradrag på 5 kr. De resterende 80 kr. får du som skattefradrag.
Overnatning:
- På overnatning er der 100% skatte- & momsfradrag. Er morgenmad inkluderet på hotellet, er der dog kun 1/4 momsfradrag for momsbeløbet. Det skal derfor håndteres som “Mad” ovenfor.
Sådan bogføres udgifter på forretningsrejser
Vi inddeler denne del i tre eksempler: 1) kun mad, 2) kun overnatning og 3) overnatning + morgenmad.
Som nævnt ovenfor er der 100% skattefradrag, men kun 1/4 fradrag for momsbeløbet. Bogføringen laver du under Bogføring → Køb → Købet er betalt med det samme (kontantkøb).
Når du har købt mad på forretningsrejser, skal du altid søge på “#Restaurant” i feltet “Beskriv hvad du har købt”. Her vælger du “Dine ansatte har været på restaurant..” – så sørger vi for, at du får 100% skattefradrag og 1/4 fradrag for momsbeløbet i dit regnskab.
I nedenstående har vi købt en pizza:
På overnatninger er der 100% skatte- og momsfradrag.
For at bogføre det vælger du Bogføring → Køb → Købet er betalt med det samme (kontantkøb) → I feltet “Beskriv hvad du har købt..” skriver du “#Hotel” → Vælg scenariet “Du eller dine ansatte, har overnattet på hotel”.
I nedenstående tilfælde har vi betalt 1.000 kr. for overnatningen:
Som nævnt tidligere er der 100% skatte- og momsfradrag på overnatning, men kun 1/4 momsfradrag for momsbeløbet på morgenmaden. Du skal derfor lave et købsbilag på to linjer.
For at bogføre det vælger du Bogføring → Køb → Købet er betalt med det samme (kontantkøb). Lad os sige, at du overnatningen udgår 1.000 kr inkl. moms og morgenmaden koster 200 kr. inkl. moms.
I første linje skriver du #Hotel – i anden linje skriver du #Restaurant. Det skal se ud som nedenstående:
Tips & bonusinfo
- Denne guide er lavet med udgangspunkt i, at du bogfører efter faktiske udgifter. Du kan også udbetale diæter. Læs mere om bogføring af diæter som personligt ejet virksomhed her og for selskaber her. Du kan også beregne dine diæter her.
- Er udgifterne til forretningsrejsen betalt med dit/din medarbejders private kort? Så skal det håndteres som et udlæg – dvs. du skal angive “Beholdning” til:
– “Mellemregning” hvis du er ejer af en personlig virksomhed (enkeltmandsvirksomhed, I/S eller PMV) – læs mere her.
– “Udlæg ansatte” hvis du er ejer af en personlig virksomhed, men udlægget er lavet af en af dine ansatte – læs mere her.
– “Udlæg ansatte og ejer” hvis du er ejer af et selskab (IVS, ApS eller A/S) – læs mere her.
Var denne artikel nyttig?