Bemærk:
Indholdet i denne vejledning er fra tidligere kompensationsordningen og opdateres ikke længere. Har du spørgsmål omkring de nye kompensationsordninger anbefaler vi at holde øje med virksomhedsguiden.dk.
Har coronaepidemiens indtog gjort, at du oplever et fald i din omsætning? Og er omsætningen faldet med mindst 30%? Så kan du måske få kompensation.
Staten dækker nemlig under visse forudsætninger den tabte omsætning – men vigtigst af alt skal omsætningstabet være direkte forbundet til coronavirussets indtog.
Med andre ord: Du skal kunne argumentere for, at coronavirus direkte er årsagen til tabet af omsætning.
Ejer du eksempelvis en frisørsalon, er sagen ligetil – du er nemlig tvangslukket.
Står du derimod med en virksomhed, der sælger abonnementsbaserede it-løsninger, kan det være lidt mere lakrids. Men her kan du argumentere for, at dit omsætningstab kan skyldes kundernes manglede villighed til at købe produktet i en svær tid.
LÆS OGSÅ: Kompensation for faste udgifter
Overvej derfor grundigt, hvordan du kan argumentere for, at faldet i omsætningen skyldes coronavirus – og skriv så den begrundelse ned.
Flere forudsætninger
Nedenfor har vi lavet et lille grafisk overblik over forudsætninger for at ansøge – og en skitse af, hvad du kan få ud af at søge.
Bagefter kan du desuden blive en tand klogere på, hvordan du faktisk kan forberede dig til ansøgningsprocessen inde i Dinero.
Bemærk i øvrigt, at du kan få dækning, hvis du ejer 25% af virksomheden. Er I fire ejere, betyder det, at I hver især kan få dækning på op til 23.000 kroner per måned – men kun, hvis I selv arbejder i virksomheden, og kun for én virksomhed per person.
Og nu til den konkrete beregning.
Du skal bruge tre tal, når du skal finde ud af, om du kan få dækket dit omsætningstab:
- Hvor meget du normalt omsætter for i din virksomhed
- Hvor meget du har omsat for i referenceperiode
- Hvor meget du har omsat for fra 9. marts 2020 og frem til 8. juni 2020 (eller 8. juli / 8. august). Det kaldes kompensationsperioden
(Bruger du Dinero, så scroll længere ned af siden, vi har fundet tallet til dig.)
Du kan finde ud af, hvor meget du normalt omsætter for i din virksomhed, på to måder.
Metode 1 – 2019 regnskab
Først og fremmest skal dit regnskab bogføres op for hele 2019.
Du skal finde tallet omsætning i alt for 2019. Det kan du finde i dit regnskabsprogram under resultatopgørelsen.
Lad os tage et eksempel, og sige vi har 250.000 i 2019. Det er altså et godt stykke over de 120.000 kroner, som er mindstekravet. Med lidt hurtig hovedregning når vi frem til, at tallet svarer til lige under 21.000 kroner om måneden.
Derudover skal du bruge en omsætning til referenceperioden, det du sammenligner med kompensationsperioden. Den periode er 1. april til 30. juni 2019.
Metode 2 – Anden relevant periode
Er din virksomhed under tolv måneder gammel? Har du ikke en omsætning i den sammenlignelige periode? Så kan du bruge metode 2.
I metode 2 skal du kigge på den bogføring, du har indtil videre har lavet. Her medregner du alt det, som er bogført fra start og frem til i dag. Det tal bruger du som tallet for, hvad du tjener i gennemsnit. Du skal kunne dokumentere en gennemsnitlig omsætning over 10.000 om måneden op til 9. marts.
Er virksomheden oprettet før 1. december 2019, er din referenceperiode til sammenligning 1. december til 29. februar. Er virksomheden oprettet senere end det, bliver referenceperioden fra 9. marts og tilbage til start. (maks. 3 måneder)
LÆS OGSÅ: Adgang til billigere banklån
Find ud af, om du kan få kompensation – og hvor meget du får
Når du har brugt en af metoderne til at finde frem til det tal, du normalt omsætter for, er det tid til næste trin.
LÆS OGSÅ: Udskudte moms- og skattebetalinger
Bruger du Dinero?
Så har vi lavet et værktøj som automatisk henter de tal du skal bruge. Det eneste du selv skal tage stilling til, er din forventede omsætning i resten af perioden:
Herefter beregnes din kompensation og de tal du skal taste hos Erhvervsstyrelsen får du også ud:
Bruger du ikke Dinero?
Så find selv ud af, om du kan få kompensation, og hvor meget du cirka kan få, når du har fundet tallene: