Med hjertet på solskinsøen

Kærligheden til Bornholm og syp og snapse blev startskuddet til egen virksomhed midt under corona. Vi har taget en snak med iværksætteren bag FALK Bornholm om, hvorfor hun ikke ville vente på, at drømmejobbet mirakuløst dukkede op. Vi kommer også omkring glæden ved at være sin egen chef og lave produkter, som folk faktisk køber og er glade for.


Personen bag

  • Line Falk, stifter af Falk Bornholm
  • Laver og sælger snapse og syp, som er sanket (samlet) i den bornholmske natur og blandet med findestilleret, økologisk bornholmsk vodka
  • Bor i Nexø

Bornholms natur og væsen – destilleret og tappet på flaske

– Bornholms væsen er helt særlig – smuk, rå og eventyrlig, starter Line ud.

Det er netop denne særlige følelse, hun forsøger at genskabe med sine syp og snapse. Alt ved FALK Bornholm emmer af klippeøen i Østersøen. Falk er familienavnet, og Bornholm er basen for både familien og alle de råvarer, som bruges i syppene og snapsene. Det er smagen af den bornholmske natur og traditioner.

Frugter, bær og krydderurter er dyrket eller sanket i den bornholmske natur og blandet med økologisk bornholmsk vodka fra Wild Distillery. Kaffen kommer fra Risteriet Sueños i Østerlars, og vaniljen er fra Pure Rainforest Chocolate i Allinge. Honningen til de populære syp kommer fra Marianne fra Balka – bierne bor dog i Olsker.

Smagen af den bornholmske natur

FALK Bornholm er med andre ord det bedste fra to verdener, hvor Line har taget sankningen og sin glæde ved at bruge naturens bær, frugter og krydderurter og blandet den med den bornholmske tradition, som honningsyppen er. Men der er ikke længere plads til de store drømme i privatkøkkenet i Nexø.

Kimen til virksomheden og kærligheden til de stærke drikke har altid været der. Det startede med hjemmelavede snapse til jul og påske. I dag laver Line både søde og krydrede snapse. Men det er især den bornholmske syp, der er fokus på, når hun selv står for at lave essenser og blande de forskellige produkter.

Skabte sit eget drømmejob

Historien om FALK Bornholm er også en historie om dagpengesystemet og COVID-19. Det var nemlig under den første corona-nedlukning, at Line besluttede sig for, at hun ikke gad blive ved med at rende panden mod muren. Nu var det slut med at vente på, at drømmejobbet mirakuløst faldt ned i skødet på hende. 

Hun ved ikke helt, hvor hun fik modet og selvtilliden fra, men nu skulle det være. Derfor blev der i foråret 2020 læst op på reglerne omkring det at være spiritusproducent. Kort efter kom CVR-nummeret i hus, og virksomheden så dagens lys.

Jeg hviler i at lave noget, jeg føler, er mig. Jeg vælger de løsninger, jeg kan stå inde for – hvor jeg som ansat nogle gange har skulle knokle for at gennemføre løsninger, ledelsen havde besluttet, og som jeg ikke var enig i. Det er fedt.

Sådan startede iværksættereventyret:

  • Fik CVR-nummer
  • Blev godkendt af Fødevarestyrelsen til at bruge egen og andres have til produktion
  • Fik indhentet sanketilladelser hos Naturstyrelsen og Regionskommunen
  • Tog et hygiejnekursus
  • Fandt sit første lejemål

Herefter gik Line i gang med at sanke og lægge ingredienser til at trække. I slutningen af november 2020 kom virksomhedens første sortiment i handlen. I dag har flere bornholmske forhandlere hendes produkter på hylden, og hun sælger til hele landet via hjemmesiden.

Lines 3 råd til nye iværksættere

  1. Sæt dig ind i reglerne, stil spørgsmål og søg information og rådgivning
  2. Fokuser på din kerneydelse, og hvad du er god til – få hjælp til resten
  3. Sørg for at have styr på regnskab, udgifter og økonomi fra start af

Et lille budget er en stor udfordring

Solen skinner selvfølgelig ikke altid på Bornholm, ligesom den heller ikke altid gør på iværksættere. Det er økonomien, som har været den største udfordring for FALK Bornholm. Der er mange udgifter, når man starter en produktionsvirksomhed – og i dagligdagen generelt.

– Der er mange ting i den dur, jeg ikke havde overvejet, da jeg sidste år bare gerne ville ud og plukke bær og blomster og lægge dem i vodka, siger Line. Man kan læse sig til godkendelser og tilladelser. Men der vil altid være ting, man ikke kan læse sig til eller lave selv. Det er desværre ofte dem, som koster mange penge.

Der er mange ting i den dur, jeg ikke havde overvejet, da jeg sidste år bare gerne ville ud og plukke bær og blomster og lægge dem i vodka

Især sikkerhedsstillelsen i forbindelse med oplagshavergodkendelsen var en stor og dyr post på budgettet.
– Det er jo penge, jeg først ser igen, hvis jeg lukker virksomheden. Derudover skal der blandt andet betales husleje og købes flasker, som er dyre og kommer på store, tunge paller, siger Line. FALK Bornholm står også over for en kommende flytning og tapning af næste sortiment, som begge udgør en stor post på budgettet.. 

Det kræver en vilje lige så fast som den bornholmske granit at være iværksætter. Og selvom der har været bump på vejen og store udfordringer, er Line positiv. Det lysner i horisonten, selvom hun også godt ved, at der er lang vej endnu, før virksomheden rigtig får luft under vingerne.

Glæden ved et næsten tømt lager for første gang

De første salg er altid noget helt særligt. Den første batch syp og snapse er stort set væk. De er blevet solgt til bornholmere, sjællændere, fynboere og jyder, som har taget godt imod de dyrebare dråber.

– Jeg synes, det er pissefedt, at lageret næsten er tømt helt efter julesalget, forklarer Line. Det betyder, at mere end 750 store flasker og 600 små flasker har forladt lageret.

Jeg synes, det er pissefedt, at lageret næsten er tømt helt efter julesalget

Det var faktisk via en succesfuld crowdfunding på Boomerang, at Line fik råd til at købe de første flasker. Her fik hun hurtigt nok støtte, så der for alvor kunne sættes gang i produktionen og flaskeindkøb.

Det er gået stærkt. Men når snakken falder på, hvad Line egentlig er mest stolt af som iværksætter, er hun ikke i tvivl:
– Jeg er stolt over at kunne fremstille et færdigt produkt, som folk faktisk køber og er glade for, fortæller Line. 

Klar til endnu mere luft under vingerne

Selvom virksomheden næsten først lige har forladt reden, er drømmene store. Alt det grundlæggende med tilladelser, bogføring, salg og hjemmeside er på plads. Næste skridt er opskalering af produktionen, så FALK Bornholm har flasker klar til påsken og sommerferien. 

Håbet er især en god turistsæson, hvor gæster på Bornholm vælger flaskerne med det farvestrålende design og velsmagende indhold. Smage-aftener er også på programmet, men de planer har corona indtil videre sat en stopper for – der arbejdes dog på en digital udgave.

– Jeg hviler i at lave noget, jeg føler, er mig. Jeg vælger de løsninger, jeg kan stå inde for – hvor jeg som ansat nogle gange har skulle knokle for at gennemføre løsninger, ledelsen havde besluttet, og som jeg ikke var enig i. Det er fedt, siger Line.

Drømmen på den lange bane kan mange iværksættere sikkert nikke genkendende til. Line drømmer nemlig om en sund økonomi, og at hun kan få udbetalt en god løn. Der drømmes også om flere hænder, som kan overtage nogle af de mange opgaver, der er i en nystartet, travl virksomhed.

FALK Bornholm skiftede til Dinero i oktober og elsker især brugervenligheden og supporten. “De er enormt søde og tålmodige og meget pædagogiske i forklaringerne og hjælpen, når man selv synes, at bogføring og regnskab er komplicerede størrelser”, griner Line.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram