ATP

ATP står for arbejdsmarkedets tillægspension, er en lovpligtig tillægspension, som alle lønmodtagere med minimum 9 timers ugentligt arbejde indbetaler til sammen med deres arbejdsgiver. Du skal betale en ⅓, mens arbejdsgiveren står for de resterende ⅔.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 18/01/2023

Dinero kan hjælpe dig med bogføringen af dine ATP betalinger, med vores simple bogførings skabelon.

Hvad er ATP?

Næsten alle danskere indbetaler hver måned et mindre beløb ind til ATP, men hvad er ATP egentlig? Det er en pensionsordning, som er lovpligtig, og hvis du arbejder mere end 9 timer om ugen, er du tvunget til at indbetale ATP. Størrelsen på bidraget er i 2024 fastsat til 297 kr. for en fuldtidsmedarbejder. Du betaler selv 99,00 kr., mens din arbejdsplads betaler det resterende beløb. Hvis du ikke arbejder på fuld tid, reguleres beløbet blot ned.

ATP giver dig således lidt ekstra til din pension. Og selvom beløbet ikke udgør særligt meget af din månedsløn, kan det trods alt nå at blive til lidt penge, hvis du arbejder i mange år. Dem kan du så nyde godt af, når du engang skal på pension.

Hvis du er selvstændig, behøver du ikke indbetale. Du kan frit vælge, om det er en ordning, du ønsker at deltage i. Det hænger sammen med, at du ikke opfattes som lønmodtager, men derimod står opført som selvstændig.

Vi har lavet en guide til pensionsopsparing, hvor du kan læse alt om pension for selvstændige.

Hvornår udbetales ATP?

Du får altså først din ATP, når du går på pension. Uanset om du får tilkendt eksempelvis en førtidspension, bliver meget syg eller rejser til udlandet for at bo fast, kan din ATP ikke udbetales, før du når din pensionsalder. ATP er en slags statslig garanti for, at du efter et langt arbejdsliv har lidt ekstra at gøre godt med oveni den normale folkepension.

Omtrent 3 måneder før du går på pension, modtager du en meddelelse, hvor du kan se, hvor meget du får udbetalt og ikke mindst hvornår.

ATP

Hvor meget kan jeg få udbetalt?

Hvor meget du kan få udbetalt i ATP, hænger naturligvis sammen med, hvor meget du har indbetalt i løbet af dit arbejdsliv. Men har du været flittig på arbejdsmarkedet i alle år, kan du få op mod 2000 kroner udbetalt hver måned. Du skal dog huske på, at der skal betales skat af dette beløb. Du kan også vælge at udskyde udbetalingen. Hvis du har en fordelagtig pensionsordning og ikke har et presserende behov, kan du udskyde udbetalingen og senere få flere penge ud af den månedligt.

Hvis din årlige ATP-udbetaling overstiger 2800 kr. før skat, skal pensionen udbetales på månedsbasis. Såfremt beløbet er mindre, får du det hele udbetalt på en gang.

Kan jeg se, hvor meget jeg har indbetalt?

Vi har ofte mange forskellige jobs i løbet af vores aktive år på arbejdsmarkedet. Derfor kan det være vanskeligt at holde helt styr på, hvor meget du egentlig har indbetalt. Du kan dog logge på pensionsinfo.dk med dit NemID og der få et overblik over alle dine indbetalinger. Her kan du også se, hvor meget du kan forvente at få udbetalt, når du engang skal gå på pension.

Hvis du er i tvivl om hvordan man bogføre pension i en enkeltmandsvirksomhed læs her

Læs om bogføring af ATP i Dinero

Spørgsmål & svar

Hvad er ATP?

ATP er en lovpligtig pensionsordning, som du skal indbetale til, hvis du arbejder mere end ni timer om ugen.

Hvad står ATP for?

ATP står for Arbejdsmarkedets Tillægspension.

Hvornår startede ATP?

1964.

Hvornår udbetales ATP?

Når du når folkepensionsalderen.

Hvor meget betaler man i ATP?

I 2024 blev det fastsat, at man skal betale 297 DKK, hvor man som medarbejder selv skal betale 99,00 DKK.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram