Bitcoin

Bitcoin er en digital kryptovaluta, der er blevet meget populær blandt andet på grund af dens enorme opsving på (krypto)børserne, hvor mange mennesker har tjent enormt mange penge.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 04/12/2023


Hvad er Bitcoin?

Bitcoin er en digital valuta baseret på blockchain-teknologien. Du kan betale med Bitcoins forskellige steder, og i modsætning til almindelige valuta er der ikke en centralbank, der bestemmer over den. Men den bliver dog stadig handlet på børser, hvor der de seneste år er sket en meget voldsom stigning af valutaens værdi. En værdi, der helt grundlæggende er baseret på udbud og efterspørgsel.

Bitcoins har været udsat for meget kritik, hvor det blandt andet hævdes, at valutaen er usikker og også bruges til kriminelle formål. Det er også sandt, at Bitcoins kan bruges til at betale for ydelser på det mørke net, som er en slags del af internettet, som du kan tilgå ved hjælp af specielle browsere og speciel teknologi. Her kan du finde alt, hvad hjertet begærer, og der har sågar været en sag om en kvinde, som bestilte et lejemord på en mand og netop betalte med Bitcoins, da disse er meget svære at spore.

P.S. handler du med Bitcoin, er det vigtigt, at du kender reglerne for beskatning af krypto, som varierer meget. Ellers kan det hurtigt ende med en dyr skatteregning.

Hvordan opstod valutaen?

Når du taler om Bitcoins, kommer du ikke udenom Satoshi Nakamoto. Selvom navnet med stor sandsynlighed er et pseudonym, er det blevet synonym med Bitcoins. Denne personage udgav i 2009 et skrift, der forklarede, hvordan et peer-to-peer netværk kunne lave en økonomisk valuta.

Det er en indviklet proces, der ikke let lader sig forklare, men netop bygger på den føromtalte blockchain-teknologi. Her skal du forestille dig, at du er en del af en kæde sammen med en masse andre mennesker, og dine handlinger spiller en rolle både i forhold til den, der står bag dig i netværket, og den, som står foran dig.

Men hvordan har Bitcoins opnået så høj en værdi – og hvordan foregår produktionen af dem?

Der er et maksimalt antal Bitcoins

Tænk dig, hvis du med det samme frigav millioner af Bitcoins. Så ville værdien af dem være meget lille. Det har man smart omgået ved kun at frigive en lille del ad gangen og på samme tid melde ud hvor mange Bitcoins, der i alt bliver frigivet. Nogensinde.

Der kan maksimalt blive skabt 21.000.000 Bitcoins. Det er simpelthen den øvre grænse, og disse bliver skabt løbende indtil år 2150. Hvor den sidste Bitcoin skabes. I starten var det meget let at “finde” Bitcoins”, men efterhånden som der kommer flere og flere, bliver det gradvist sværere.

Nu taler vi om at “finde” Bitcoins, og det kræver nok en lille forklaring. Helt enkelt og meget simplificeret kan du finde Bitcoins, når du bidrager med kraft fra din computer til netværket. På den måde kan alle og enhver gå i gang med at finde (eller mine) Bitcoins. Her skal du dog være opmærksom på, at det kræver en stor mængde elektricitet, som for det meste vil være dyrere at holde gang i end den valuta, som du tjener. Derfor er Bitcoin mining også i dag et professionelt foretagende, som foregår på meget kraftige computere.

Bitcoin er en kompliceret størrelse, når vi taler skat og investering. Bitcoins og anden kryptovaluta anses som hovedregel som spekulation. Handler opgøres fx efter FIFO-princippet (First In First Out). Skattestyrelsen har en god oversigt, hvor du finder svar på det meste. Hvis du vil læse om en lignende kryptovaluta, som hedder Litecoin, klik her.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram