Sidst opdateret 07/07/2023
Læsetid: 4 min.

Dækningsbidrag

Dækningsbidraget viser, hvor mange penge din virksomhed har tjent på en vare eller en ydelse, når de variable omkostninger er trukket fra. Det beregnes således: Omsætning - variable omkostninger = dækningsbidrag

Hvad er et dækningsbidrag?

Begrebet dækningsbidrag er en af de vigtigste beregninger i et regnskab, og det bruges i langt de fleste virksomheders regnskabsafdeling. Det giver et billede af, hvor mange penge du tjener på en vare eller en ydelse.

Når du beregner dækningsbidraget for en vare, går du ind og ser på, hvor mange penge kunden har betalt, og hvilke direkte omkostninger der har været knyttet til varen.

Hvordan beregner du en vares dækningsbidrag?

Du behøver ikke være en ørn til matematik for at kunne bruge redskabet dækningsbidrag. Det er et ganske simpelt regnestykke, der ser ud som følgende:

Salgspris – variable omkostninger = dækningsbidrag

500 kr. – 300 kr. = 200 kr.

Dækningsbidrag beregnes ved at tage salgsprisen og trække de variable omkostninger fra. Hvis du vil finde dækningsgraden, skal du sætte det dækningsbidraget i forhold til omsætningen. Denne procentværdi er dækningsgraden.

Beregning af dækningsbidrag

Hvad består de variable omkostninger af?

For at få et retvisende billede af, hvor meget du tjener på den enkelte vare, er det afgørende, at du formår at skelne mellem de faste omkostninger og de variable omkostninger forbundet med den enkelte vare.

De faste omkostninger i firmaet, som eksempelvis fast løn til personale eller husleje, skal ikke med, når du beregner en vares dækningsbidrag.

Det skal kun de variable omkostninger, som er direkte forbundet med salg og produktion af den enkelte vare. Det er de direkte omkostninger, som du har haft til at producere varen samt eksempelvis emballage, forsendelse eller andet.

Eksempel

Sælger din virksomhed for eksempel bøger over nettet, kan din udregning af dækningsbidraget for en bestemt bog se ud som følgende:

Dækningsbidrag

Omregn til procenter med dækningsgrad

Du kan også gå ind og regne en vares dækningsbidrag ud i procenter. Det gør det nemmere for dig at holde de forskellige varer op imod hinanden.

Når du beregner dækningsbidraget for en vare i procenter, får du varens dækningsgrad.

Regnskabet ser ud som følgende:

Dækningsbidrag x 100 / salgspris = dækningsgrad

Tager vi det foregående eksempel med salget af en bog, kommer det til at se sådan ud:

60 x 100 / 200 = 30%

Beregn din dækningsgrad

Dækningsgrad og bruttoavanceprocent

Dækningsgrad kan minde om bruttoavanceprocent, men det er dog ikke helt det samme.

Dækningsgrad anvendes af produktionsvirksomheder –  altså de virksomheder, der producerer en vare. Bruttoavanceprocent anvendes derimod af handelsvirksomheder – altså de virksomheder, der blot køber og videresælger samme vare.

Driver du en produktionsvirksomhed, skal du derfor beregne dækningsgrad. Driver du derimod en handelsvirksomhed, er det bruttoavanceprocent, du skal beregne. 
På samme måde kan begreberne dækningsbidrag og bruttoavance sammenlignes.

Hvad kan du bruge dækningsbidraget til?

Det giver sig selv, at jo større dækningsbidrag en vare har, des bedre er det for din forretning. Og dækningsbidraget kan hjælpe dig med at få et overblik over, hvor mange penge du får ud af at sælge den enkelte vare.

Er dækningsbidraget for en anden varegruppe markant højere, ved du, at det er der, hvor du henter flest penge hjem per salg.

Hvad er en god dækningsgrad?

Jo højere dækningsgraden er, jo bedre er den. Det er dog umuligt at sætte et præcist tal på, hvornår en dækningsgrad er god, da det afhænger af flere forskellige ting.

Det afhænger i høj grad af, hvilken branche du er i. I nogle brancher er det nemlig nemmere at have en høj dækningsgrad, end det er i andre. Det betyder, at der kan være stor forskel på, hvornår dækningsgraden er god (høj) eller dårlig (lav) for en virksomhed. 

Hvis dækningsgraden er 10% eller under, kan den dog som udgangspunkt betragtes som lav på tværs af brancher, da virksomheden har færre penge til at dække faste omkostninger. Her bør de enten forsøge at hæve salgsprisen på varen eller få dækningsbidraget til at stige (ved at mindske købsomkostningerne).

Er dækningsbidraget det samme som et overskud?

Nej, det er det ikke. Dækningsbidraget viser dig, hvor mange penge du har tilbage til at betale dine faste omkostninger som husleje eller faste lønninger med.

Et overskud er derimod et billede på, hvor meget din virksomhed har tjent, når du har trukket alle dine omkostninger fra. Også de faste omkostninger.

Spørgsmål & svar

❓ Hvad er dækningsbidrag?

Når du beregner dækningsbidraget for en vare, går du ind og ser på, hvor mange penge kunden har betalt, og hvilke direkte omkostninger der har været knyttet til varen.

Hvordan beregner man dækningsbidrag?

Salgspris – variable omkostninger = dækningsbidrag

Hvad er forskellen på overskud og dækningsbidrag?

Et overskud er et billede på, hvor meget din virksomhed har tjent, når du har trukket alle dine omskostninger fra.

Hvad bruges dækningsbidrag til?

Dækningsbidraget kan hjælpe dig med at få et overblik over, hvor mange penge du får ud af at sælge den enkelte vare.

Hvordan beregnes dækningsbidrag pr stk.?

Du kan bruge vores beregner på siden, hvis du klikker ind. Her indtaster du blot nogle få tal og så har du svaret.

Læs også om breakeven, hvori dækningsbidraget indgår.

Var denne artikel nyttig?

Del denne artikel

  • Del på Facebook
  • Del på Linkedin
  • Del på X
  • Kopier link

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram